|

Sejladskontrol på Gudenåen

Det er populært at sejle på Gudenåen og derfor skal det være nemt at orientere sig om mulighederne for sejlads på åen. Gudenåkomitéen står bag en ny hjemmeside, der samler information om sejlads med motorbåde og kanoer/kajakker i Gudenåsystemet.

 

Sejladskontrol på Gudenåen

 

Hent information om reglerne for sejlads på Gudenåen på ny hjemmeside www.sejladspaagudenaaen.dk

 

På hjemmesiden kan man bl.a. registrere sin motorbåd og betale sit registreringsgebyr, få oplysninger om godkendte kanoudlejere i Gudenåsystemet, finde sejladsregler, foldere, et digitalt sejladskort og meget andet.

 

Sejladskontrol 2015

Sejladssæsonen er godt i gang på Gudenåen – både for folk, der sejler med motorbåd og folk, der foretrækker rugbrødsmotoren i kano og kajak. Fælles for brugergrupperne er dog, at de ikke er alene på vandet i Gudenåsystemet. De sejlende på alle strækninger af Gudenåen vil blive mødt af politiet og kommunerne, der i lighed med tidligere holder øje med de sejlende – også uden for normal arbejdstid. Fokus for kontrollerne i 2015 er bådregistrering og sikkerhed til søs, fordi tidligere kontroller har vist, at ikke alle overholder reglerne for dette.

 

På med vesten

Det er lovpligtigt til enhver tid at medbringe det antal rednings- eller svømmeveste, som der er personer i fartøjet – men der er ikke noget lovkrav om, at man skal bære dem. Myndighederne oplever ved kontroller, at mange opbevarer deres redningsveste svært tilgængelige, enkelte har dem endda låst dem inde. Det er en rigtig dårlig løsning, da uheld og nødsituationer som regel sker uden varsel – der er sjældent tid til at finde nøglen, låse redningsvesten ud og iføre sig den. Alle kan være uheldige og falde overbords – også selv om det ikke er hårdt vejr. Senest sommeren 2015 var der en drukneulykke i Gudenåen, hvor der ikke blev båret vest. Bødetaksten er 600 kr. pr. manglende rednings- eller svømmevest.

 

 

Undgå sejlads med promiller

Man skal også være opmærksom på, at det kan være omkostningsfuldt at putte meget andet end en person inden for vesten. Politiet havde flere tilfælde af spiritussejlads i sommeren 2014. Bødetaksten afhænger af flere ting, bl.a. førerens årlige bruttoindtægt og promillens størrelse. En promille på 1 i et fritidsfartøj, der kræver speedbådscertifikat, udløser typisk en bøde svarende til en netto månedsløn (promillegrænsen her er 0,50). Ud over en bøde, frakendes føreren også sit speedbådscertifikat. Det er promillens størrelse, der afgør om frakendelsen er betinget, ubetinget eller for bestandig. Promiller over 2.00 straffes med fængsel.

 

Farten skal – stadig – ned

Kontrollerne på Gudenåsystemet har også fokus at få farten ned.  Problemet med for høj fart opleves som stort af Gudenåens bløde trafikanter på visse strækninger af Gudenåen. Hækbølger kan skabe farlige situationer for folk i kano og kajak.

Politiets repræsentant i Brugerrådet for Sejlads på Gudenåen, Keld Grosen Jensen, udtaler, at Politiet har en fornemmelse af en god selvjustits i motorbådsklubberne, også når det kommer til hastighedsovertrædelser. Alle – også folk, der kortvarigt gæster Gudenåsystemet – opfordres til at sætte sig ind i reglerne for området og udvise almindelig omtanke, når de sejler. Sejladsreglerne kan findes på www.sejladspaagudenaaen.dk.

 

Husk motorbådsregistrering

Alle motorbåde i Gudenåsystemet har siden 2011 skullet føre et gyldigt bådregistreringsnummer – det gælder også turister. Viser en kontrol, at man ikke har registreret sin båd, eller registreringen ikke er gyldig, er bødetaksten nu 1.000 kr.  Registreringsnumre tildeles via Gudenåens online registreringssystem – det findes på www.sejladspaagudenaaen.dk. Har man fast tilknytning til en Gudenåkommune, kan man få tildelt et permanent registreringsnummer. Bådejeren skal selv sætte registreringsnummeret på båden og sørge for at holde registreringen gyldig ved at betale det årlige registreringsgebyr på 200 kr. Er man derimod gæst i Gudenåsystemet, skal båden registreres med et gæsteregistreringsnummer. Det koster 30 kr. og er gyldigt i 14 dage.

 

Fakta:

·        Alle motorbåde, også både med elmotor og hjælpemotor, skal registreres og have et gyldigt registreringsnummer på båden, før man må sejle i Gudenåsystemet. Man registrerer og betaler for sin motorbådsregistrering på www.sejladspaagudenaaen.dk

·        Har man tilknytning til Gudenåsystemet (dvs. bor eller har fast liggeplads eller sommerhus i en Gudenåkommune), kan man tildeles et fast bådnummer – pris: 200 kr. pr. år. Der kan være sagsbehandlingstid ifm. tildelingen.

·        Er man gæst/turist på Gudenåsystemet, kan et tidsbegrænset gæstenummer fås for 30 kr. (14 dages gyldighed). Der er ingen sagsbehandlingstid, og man kan sejle så snart, der er betalt.

·        Har båden ikke et registreringsnummer eller er registreringsnummeret ugyldigt, er bødetaksten 1000 kr. 

Yderligere oplysninger: Majbritt Kjeldahl Lassen, Koordinator i Gudenåkomitéens Sekretariat (51 44 49 43; makla@viborg.dk)

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Spil teater, tegn en manga eller gå i cirkus på biblioteket

Spil teater, tegn en manga eller gå i cirkus på biblioteket

Udsigt til sommerferie i hjemlige rammer? Kig ind på favrskovbib.dk, hvor der er ekstra mange –gratis – sommeraktiviteter for børnene ... læs mere
Sommerpakke med tilbud til ældre og personer med handicap

Sommerpakke med tilbud til ældre og personer med handicap

Lokale foreninger arrangerer aktiviteter for ældre og personer med handicap. I sensommeren og efteråret vil Favrskov Kommune stå for en række aktiviteter for beboerne på plejecentre og botilbud ... læs mere
Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Cykl 60 eller 100 km lørdag 12. september 2020 ... læs mere
Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Beboerne på plejecentrene kan igen få besøg på mere normal vis ... læs mere
PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
Loading...