|

Set og Hørt på Arkivet

Ødum Landbrugsskole.

 

Ødum Landbrugsskole.

Hadsten er altid blevet kaldt for skolernes by, og det er ikke uden grund. Man skal huske at da jernbanen kom i 1862 var der ingenting udover møllen og en kro. Godt 10 år senere starter den første friskole, startet af håndværkerforeningen, som i 1880 sælges til en lærer Lauritsen. I 1882 anerkendes skolen, som støtteberettiget folkehøjskole, og den dag i dag er den en meget anerkendt højskole, som trækker elever fra hele landet.

Det er starten på, at Hadsten får navnet skolernes by. Der kommer mange flere til, men den jeg vil give en omtale af, er lidt mindre kendt. Udgangspunktet er det flotte skolebillede fra 1898 med forstander, elever, lærere og sikkert personale.

 

Den hedder Ødum Landbrugsskole og er startet af Forstander J.P. Nyboe og fru Nyboe, idet de købte Amdrupgård i Ødum i 1890 og i 1896 indrettedes bygningerne til en landbrugsskole. Vi kan se på et billede fra 1898 (arkivet) at der har været ca. en 20-25 elever på skolen og de er i deres bedste tøj, og nogen har deres halv og hellange pibe med på billedet. Et sted står der skrevet at der var ca. 46 elever pr. år igennem tiden, bestående af et vinterhold og et sommerhold.

Gården de købte har en spændende historie idet navnet stammer helt tilbage fra en tid, hvor der lå en lille landsby i Ødum sogn med navnet Amdrup.

Landsbyen bestod i 1661 af ca. 5 gårde. Og nok ikke ret meget mere. Hvor den har ligget vides ikke med bestemthed, men et sted imellem gården i dag og Spørring er det sandsynligvis, det har ikke været muligt præcis at stedfæste beliggenheden.

Landsbyen med de fem gårde bliver i 1686 købt af en oberstløjtnant Jørgen Vind, som samler gårdene til et gods. Der er ikke noget der tyder på at han har opholdt sig ret meget på stedet idet han er militærmand og er udstationeret i Norge og senere i 1712 falder han i slaget ved Gadebusch i Tyskland, den 20. december. Forinden er han i 1696 blevet gift med den 16-årige komtesse fra Faurskov gods Charlotte Hedevig Rosenkrantz, som føder ham 2 døtre. Charlotte Hedevigs forældre ligger begravet i Lyngå kirke.

Senere bliver godset ryttergods under kronen, hvor der oprettes en rytterskole, efter forordning af kongen i 1721. Så allerede dengang kom skolen ind i billedet.

Ødum landbrugsskole får hurtigt et godt omdømme, som lærested og skole, man kan læse mange beretninger fra dygtige mænd, som har været på skolen at de lærte meget og var glade for deres ophold.

Ikke mindst P. J. Nyboe var årsag hertil, han var en meget anerkendt lærer der derudover holdt mange landbrugsfaglige foredrag. Allerede i 1897 blev Nyboe valgt til næstformand i Hadsten og omegns landboforening og i 1904 overtog han formandsposten frem til 1914, hvor han flytter fra egnen.

De tilknyttede lærere har også bidraget til det gode omdømme for skolen, en af dem er N. Foghsgaard, der også er med i Landboforeningens faglige arbejde. Foghsgaard bliver senere direktør for Hadsten Bank.

1914 overtages skolen af forstander A. Jørgensen, som driver skolen frem til 1918, hvor skolen sælges til brødrene Martin og Thomas Jensen, der kommer fra Lyngå. De har gården frem til 1948, hvor den sælges til staten og forsøgsstationen oprettes med Land Jensen som forstander.

Kilder- Landboforeningens jubilæumsskrift 1976.

Med venlig hilsen

Herluf Nydam Jensen

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Mød os og få et indtryk af politiets uddannelser og hverdagen i politiskjorten. Ridderstræde 1, 8000 Aarhus Mandag 24. august kl. 19.00 - 21.00 ... læs mere
- Vi behøver ikke at søge ud af kommunen for at udvikle os

– Vi behøver ikke at søge ud af kommunen for at udvikle os

Holdet har alle fået gode lederegenskaber med i rygsækken ... læs mere
20 nye boliggrunde solgt i Hadsten på kort tid

20 nye boliggrunde solgt i Hadsten på kort tid

Det går strygende med grundsalget i Favrskov Kommune, hvor corona-pandemien heldigvis ikke har lagt en dæmper på byggelysten ... læs mere
De mange hussalg tvinger udbud i bund

De mange hussalg tvinger udbud i bund

Udbuddet af villaer og rækkehuse har ikke været lavere i de sidste 10 år, end det er nu. Det viser nye udbudstal fra Boligsiden ... læs mere
Åbningstider i sommeren 2020

Åbningstider i sommeren 2020

Se her kontaktmuligheder og åbningstider i Borgerservice, administrationen, bibliotekerne, hørevejlederne og tandplejen ... læs mere
Ny fællessti i Foldby, Korsholm og Norring

Ny fællessti i Foldby, Korsholm og Norring

Fortov og tynde cykelstrimler på vejbanen er blevet omdannet til brede fællesstier, som giver mere plads og større tryghed for fodgængere og cyklister ... læs mere
Er du klar til sommerferie?

Er du klar til sommerferie?

Gode råd til en sommer uden solskodning fra Hadsten og Hinnerup Apotek ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 474.

Ugens naturbilleder nr. 474.

Sidste uges varme sommervejr gav anledning til en aftentur ved Knudsø. Endvidere kommer du med på landet ... læs mere
Risiko for skimmelvækst i økologiske drikke

Risiko for skimmelvækst i økologiske drikke

Orkla Foods Danmark tilbagekalder tre varianter af økologiske drikke ... læs mere
Hadsten og Hinnerup Apotek kan teste, om du har haft COVID-19

Hadsten og Hinnerup Apotek kan teste, om du har haft COVID-19

Med et lille prik i fingeren kan du nu finde ud af, om du har været smittet med coronavirus ... læs mere
Loading...