|

Set og Hørt På Hadsten Lokalarkiv

Vi har fra Hadsten Lokalarkiv modtaget følgende spændende fortælling af Herluf Nydam Jensen – stammer fra Hadsten landboforenings jubilæumsbog 100 år 1876 til 1976.

Herluf Nydam Jensen

Set og Hørt På Hadsten Lokalarkiv

Billedet af tyrene der går rundt og rundt bundet til karrusellen giver anledning til at fortælle hvorfor tyrene gik der. De var et led i en stor udvikling i mælkeydelsen i dansk kvægbrug og specielt på Hadstenegnen var det en stor succes med en tyrestation.

Tyrekarrusellen

Hadstenegnens kvægavlsforening blev efter et par års forhandlinger  oprettet i 1939 med en 5 mands bestyrelse, med Gdr. Jens Larsen Vinterslev som formand, og ansat som insemineringsdyrlæge blev Dyrlæge K. E. Petersen Hadsten.

Først havde man til huse på Galten Mølle hos mølleriejer Gdr. Elvin Hansen. Hurtigt indkøbte man tyre, nogen kom fra den eksisterende Hadbjerg kvægavlsforening.

Jens Larsen ville efter et år ikke være formand mere, og Gdr. Nydam Jensen Lyngå kom til som ny formand, hvilket han var i 12 år, hvor han valgtes til formand for slagteriet i Hadsten, vittige folk sagde nu skiftede han de levende dyr ud med de døde .

I 1943 Købte foreningen en gård i Vinterslev, som indrettedes efter sidste nye regler for staldindretning. Det gik rigtig godt for foreningen og den blev meget anerkendt over det ganske land. Der afsendtes portioner af tyresæd næsten hver dag fra Hadsten station

På tyrestationen var der tyre af rød dansk malkerace og sortbroget + en enkelt Jerseytyr, Jersey Racen var ved at komme på mode på grund af den høje fedt % i mælken, hvilket gav et højt udbytte af kilo smør.

Inseminørerne skulle jo hver dag rundt på gårdene og inseminere køerne, men under krigen kunne der kun køres i gasdrevne biler med generator (bøgebrænde ), så ligesom alt andet under anden verdenskrig var det temmelig besværlig at få arbejdet gjort.

Det gik alligevel, bestyrelsen besluttede at få optaget en film om arbejdet på stationen og den viser rigtig mange situationer fra dagligdagen på tyrestationen.

I 1960 var der ansat fire dyrlæger til at udføre insemineringerne.

Og at arbejdet blev gjort uanset de mange forhindringer, man kan for øvrigt se filmen på lokalarkivet i Hadsten.

Det højeste antal køer der blev insemineret på et år var i 1960 med 17.606 insemineringer.

Udviklingen i Dansk landbrug går stærkt og allerede i 1971 besluttedes der en sammenlægning med kvægavlsforeningen Østjyden beliggende i Assentoft ved Randers , derefter blev gården solgt og i dag er der børnehave i bygningerne og markerne er bebygget med parcelhuse.

Kilder Hadsten landboforenings jubilæumsbog 100 år 1876 til 1976.

Se mere om arkivet på www.hadstenlokalarkiv.dk og Face Book

Herluf Nydam Jensen                

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

For mange kræftpatienter venter for længe på behandling ... læs mere
Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Haveselskabet, Hadsten Kredsen arrangerer en tur til Rhododendron haven i Langå d. 22. maj. Der arrangeres fælleskørsel syd for banenkl. 18.30 ... læs mere
Masser af nye talenter til Hadsten Hånboldklub

Masser af nye talenter til Hadsten Hånboldklub

Tirsdag, blev der på et pressemøde hos Dansk Revision på Vesselbjergvej i Hadsten, åbnet op for hvem de nye spillere er - der er noget at glæde sig til ... læs mere
Hadsten Mesterskabet i Golf

Hadsten Mesterskabet i Golf

Igen i år afholdes Hadsten mesterskabet i golf, som denne gang er i Hammel Golf Klub ... læs mere
VILLAERNE "VESTA" OG "STENTEN"

VILLAERNE “VESTA” OG “STENTEN”

Det kan ærgre, at mange gamle villanavne gennem tiden er forsvundet. Kurt Villy har fået hjælp til at opsnuse nogle af dem ... læs mere
HØSTDAGENEs overskud sendes videre

HØSTDAGENEs overskud sendes videre

Arrangementet VETERAN HØSTDAGENE på HOLKJÆRGÅRD afleverer årets overskud til HOSPITALSKLOVNENE ... læs mere
Sorteper til Favrskov Kommune

Sorteper til Favrskov Kommune

af Christian Møller-Nielsen Landsbækvej 90A 8450 Hammel (V), medlem af regionsrådet i Region Midtjylland ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Årets Stafet er den største nogensinde ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Gærvækst i økologisk skyr ... læs mere
Frokostjazz i Café Sløjfen

Frokostjazz i Café Sløjfen

Lørdag d. 26. maj kl. 12 er der frokostjazz med ét af de mest kendte og rutinerede orkestre i Danmark, nemlig The Spirit of New Orleans ... læs mere
Loading...