|

Set og Hørt På Hadsten Lokalarkiv

Vi har fra Hadsten Lokalarkiv modtaget følgende spændende fortælling af Herluf Nydam Jensen – stammer fra Hadsten landboforenings jubilæumsbog 100 år 1876 til 1976.

Herluf Nydam Jensen

Set og Hørt På Hadsten Lokalarkiv

Billedet af tyrene der går rundt og rundt bundet til karrusellen giver anledning til at fortælle hvorfor tyrene gik der. De var et led i en stor udvikling i mælkeydelsen i dansk kvægbrug og specielt på Hadstenegnen var det en stor succes med en tyrestation.

Tyrekarrusellen

Hadstenegnens kvægavlsforening blev efter et par års forhandlinger  oprettet i 1939 med en 5 mands bestyrelse, med Gdr. Jens Larsen Vinterslev som formand, og ansat som insemineringsdyrlæge blev Dyrlæge K. E. Petersen Hadsten.

Først havde man til huse på Galten Mølle hos mølleriejer Gdr. Elvin Hansen. Hurtigt indkøbte man tyre, nogen kom fra den eksisterende Hadbjerg kvægavlsforening.

Jens Larsen ville efter et år ikke være formand mere, og Gdr. Nydam Jensen Lyngå kom til som ny formand, hvilket han var i 12 år, hvor han valgtes til formand for slagteriet i Hadsten, vittige folk sagde nu skiftede han de levende dyr ud med de døde .

I 1943 Købte foreningen en gård i Vinterslev, som indrettedes efter sidste nye regler for staldindretning. Det gik rigtig godt for foreningen og den blev meget anerkendt over det ganske land. Der afsendtes portioner af tyresæd næsten hver dag fra Hadsten station

På tyrestationen var der tyre af rød dansk malkerace og sortbroget + en enkelt Jerseytyr, Jersey Racen var ved at komme på mode på grund af den høje fedt % i mælken, hvilket gav et højt udbytte af kilo smør.

Inseminørerne skulle jo hver dag rundt på gårdene og inseminere køerne, men under krigen kunne der kun køres i gasdrevne biler med generator (bøgebrænde ), så ligesom alt andet under anden verdenskrig var det temmelig besværlig at få arbejdet gjort.

Det gik alligevel, bestyrelsen besluttede at få optaget en film om arbejdet på stationen og den viser rigtig mange situationer fra dagligdagen på tyrestationen.

I 1960 var der ansat fire dyrlæger til at udføre insemineringerne.

Og at arbejdet blev gjort uanset de mange forhindringer, man kan for øvrigt se filmen på lokalarkivet i Hadsten.

Det højeste antal køer der blev insemineret på et år var i 1960 med 17.606 insemineringer.

Udviklingen i Dansk landbrug går stærkt og allerede i 1971 besluttedes der en sammenlægning med kvægavlsforeningen Østjyden beliggende i Assentoft ved Randers , derefter blev gården solgt og i dag er der børnehave i bygningerne og markerne er bebygget med parcelhuse.

Kilder Hadsten landboforenings jubilæumsbog 100 år 1876 til 1976.

Se mere om arkivet på www.hadstenlokalarkiv.dk og Face Book

Herluf Nydam Jensen                

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Lykke Friis. 16 januar kl. 19.00 i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus.

Lykke Friis. 16 januar kl. 19.00 i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus.

Lykke Friis. 16 januar kl. 19.00 i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus. 2017 var Europas supervalgår med valg i Frankrig, Holland, Storbritannien og ikke mindst Tyskland. I foredraget gør Lykke Friis status over året, der gik. Hvilke konsekvenser fik supervalgåret, og ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 347

Ugens naturbilleder nr. 347

Weekenden bød på flot vejr med rimfrost, sol og blå himmel - godt udgangspunkt for at få nogle gode skud i kassen ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Henrik Lykke, 50 år er pr. 2. januar ansat som Private Banking direktør i Vestjysk Bank ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Loading...