|

Set og Hørt På Hadsten Lokalarkiv

Vi har fra Hadsten Lokalarkiv modtaget følgende spændende fortælling af Herluf Nydam Jensen – stammer fra Hadsten landboforenings jubilæumsbog 100 år 1876 til 1976.

Herluf Nydam Jensen

Set og Hørt På Hadsten Lokalarkiv

Billedet af tyrene der går rundt og rundt bundet til karrusellen giver anledning til at fortælle hvorfor tyrene gik der. De var et led i en stor udvikling i mælkeydelsen i dansk kvægbrug og specielt på Hadstenegnen var det en stor succes med en tyrestation.

Tyrekarrusellen

Hadstenegnens kvægavlsforening blev efter et par års forhandlinger  oprettet i 1939 med en 5 mands bestyrelse, med Gdr. Jens Larsen Vinterslev som formand, og ansat som insemineringsdyrlæge blev Dyrlæge K. E. Petersen Hadsten.

Først havde man til huse på Galten Mølle hos mølleriejer Gdr. Elvin Hansen. Hurtigt indkøbte man tyre, nogen kom fra den eksisterende Hadbjerg kvægavlsforening.

Jens Larsen ville efter et år ikke være formand mere, og Gdr. Nydam Jensen Lyngå kom til som ny formand, hvilket han var i 12 år, hvor han valgtes til formand for slagteriet i Hadsten, vittige folk sagde nu skiftede han de levende dyr ud med de døde .

I 1943 Købte foreningen en gård i Vinterslev, som indrettedes efter sidste nye regler for staldindretning. Det gik rigtig godt for foreningen og den blev meget anerkendt over det ganske land. Der afsendtes portioner af tyresæd næsten hver dag fra Hadsten station

På tyrestationen var der tyre af rød dansk malkerace og sortbroget + en enkelt Jerseytyr, Jersey Racen var ved at komme på mode på grund af den høje fedt % i mælken, hvilket gav et højt udbytte af kilo smør.

Inseminørerne skulle jo hver dag rundt på gårdene og inseminere køerne, men under krigen kunne der kun køres i gasdrevne biler med generator (bøgebrænde ), så ligesom alt andet under anden verdenskrig var det temmelig besværlig at få arbejdet gjort.

Det gik alligevel, bestyrelsen besluttede at få optaget en film om arbejdet på stationen og den viser rigtig mange situationer fra dagligdagen på tyrestationen.

I 1960 var der ansat fire dyrlæger til at udføre insemineringerne.

Og at arbejdet blev gjort uanset de mange forhindringer, man kan for øvrigt se filmen på lokalarkivet i Hadsten.

Det højeste antal køer der blev insemineret på et år var i 1960 med 17.606 insemineringer.

Udviklingen i Dansk landbrug går stærkt og allerede i 1971 besluttedes der en sammenlægning med kvægavlsforeningen Østjyden beliggende i Assentoft ved Randers , derefter blev gården solgt og i dag er der børnehave i bygningerne og markerne er bebygget med parcelhuse.

Kilder Hadsten landboforenings jubilæumsbog 100 år 1876 til 1976.

Se mere om arkivet på www.hadstenlokalarkiv.dk og Face Book

Herluf Nydam Jensen                

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Risiko for biller i økologisk brune fuldkornsris ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

LMO ansætter ny salgs- og marketingchef ... læs mere
Vigtigt med en FGU-skole til Favrskov

Vigtigt med en FGU-skole til Favrskov

Af Erling Kvist Andersen, Fredensgade 11B, Hinnerup, Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, og Isabell Friis Madsen, Hjaltesvej 31, Hadsten, Formand for Børne- og skoleudvalget ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Flødeis uden allergenmærkning for æg ... læs mere
Kom og vær med i Royal Run Aarhus!

Kom og vær med i Royal Run Aarhus!

Kan du se det for dig? 2. Pinsedag – Forår – Fridag - Sol over Aarhus ... Kronprinsen er i byen og vi fejrer hans 50 års fødselsdag ... læs mere
BØGER ER DA DET BEDSTE

BØGER ER DA DET BEDSTE

Så har man snart læst nok om skumle byrådskandidater. Nu rask i boghandlen efter lødigt læsestof ... læs mere
Nye træer plantet

Nye træer plantet

Det er ikke længe siden, at man fældede en masse gamle træer på Neder Hadstenvej. Der er nu sat nye op og Hadsten er blevet lidt grønnere igen ... læs mere
Jul-jul-jul

Jul-jul-jul

Af Herluf Nydam Jensen, formand for Hadsten Lokalarkiv ... læs mere
Flere PLANTER i plakatskoven

Flere PLANTER i plakatskoven

Pingvinnyts fotograf Jørgen Amorsen har været en runde i dag kl.12 hvor det blev lovligt at plante plakater - Her tilfældigt udvalg ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen

Færdselsuheld på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov Venstre ønsker en udbygning af Hammel Neurocenter

Favrskov Venstre ønsker en udbygning af Hammel Neurocenter

Formålet med mødet er, at Venstres spidskandidater til byråds- og regionsrådsvalg bliver helt opdateret på status for specialhospitalet ... læs mere
Sat på SPIDSEN

Sat på SPIDSEN

Her i Favrskov kan en stemme på de konservative ende med at blive til et mandat til Nye Borgerlige… ... læs mere
Loading...