|

SF skal ud i en overlevelseskamp

Vi har modtaget følgende fra Karen Jespersen, folketingsmedlem for Venstre i Favrskov.

 

SF er i krise. Det har taget et alvorligt dyk hos vælgerne, og det har problemer med at finde sin identitet i en regering, hvor det er tredje hjul på vognen.

 

Sådan var det, før Villy Søvndal gik af. Og sådan vil det være, når partiet får en ny formand – hvad enten det bliver sundhedsminister Astrid Krag, miljøminister Ida Auken eller en tredje.

 

Billedcollage af Asger Bonnevie

 

SF skal ud i en kamp for at overleve som et parti, man må regne med i dansk politik. Denne kamp kan gå tre veje.

 

De tre muligheder

Den første mulighed er genfødslen. Det lykkes partiet at overbevise de forvundne vælgere om, at fortsat deltagelse i Thorning-regeringen er den rigtige måde at føre rød politik på.

 

Den anden mulighed er stagnationen. Partiet bliver hængende på det nuværende lave niveau med omkring 6 procent af stemmerne.

 

Den tredje mulighed er dødsruten. Partiet fortsætter i en nedadgående spiral. Det ender ikke nødvendigvis med udslettelse, men i hvert fald tættere på spærregrænsen.

 

Genfødslen

Den første mulighed, genfødslen, er den mindst sandsynlige, så længe SF sidder i regering. Mange af de traditionelle SF-vælgere kan ikke forlige sig med centrale dele af regeringens politik.

 

For dem er rød politik ensbetydende med mere offentlig velfærd, større social omfordeling, gang i beskæftigelsen med offentlige midler og en blød værdipolitik. På alle disse punkter er de blevet skuffede.

 

Mange af de røde vælgere mener, at SF har købt regeringsindflydelsen for dyrt. Så længe det fortsætter, foretrækker de Enhedslisten.

 

Enhedslisten overtager SF’s rolle

Så er der de to andre veje tilbage. Og her kan det foreløbig være svært at afgøre, om SF ”bare” oplever en midlertidig nedgang på grund af regeringsdeltagelsen, eller om det er ved at gå helt galt for partiet.

 

Man har tidligere set et parti komme ind i et tilbageslag, der så viste sig at være langt mere fatalt end først antaget.

 

Sådan gik det for De Konservative i slutningen af 1990’erne. De var helt opslugte af interne fløjkampe, og da de vågnede op igen, var de havnet som den absolutte lillebror i forhold til Venstre.

 

Mens De Konservative sloges indbyrdes, fik Anders Fogh Rasmussen placeret Venstre som det brede borgerlige parti.

 

Lidt af det samme gælder nu for SF. Mens det kæmper med sin krise, lægger Enhedslisten en mindre ekstrem profil, som gør partiet tillokkende for skuffede SF-vælgere.

 

Sommerens revolutionssnak gav et afbræk i Johanne Schmidt-Nielsens bestræbelser i den retning. Men det ser ud til at være overvundet, og partiet går igen frem i meningsmålingerne.

 

Dermed risikerer SF, at dets vante rolle i dansk politik bliver optaget af Enhedslisten, mens det selv har store problemer med at finde en ny rolle.

 

SF ligner en taber – men hvor stor?

Det vil være forhastet og fjollet at konkludere allerede nu, at der ikke er plads til SF mellem Socialdemokraterne og Enhedslisten i fremtidens danske politik.

 

Men hvis SF forbliver i regeringen, har det udsigt til at fortsætte som det lille parti i forhold til Enhedslisten. Det vil en ny formand ikke ændre på.

 

Og den tredje mulighed for partiet, som vi kaldte dødsruten, kan på ingen måde udelukkes. Med en uerfaren og svag formand og skærpede interne modsætninger kan situationen komme ud af kontrol.

 

SF ligner en taber i øjeblikket. Men vi ved endnu ikke, hvor stor en taber det bliver.

 

Med venlig hilsen

 

Karen Jespersen

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
Loading...