|

Simon Spies`s Lange Frede

Gensyn med formanden og Lange Frede – fortalt af Veterankøretøjseksperten Jørgen Kjær, Hadsten

 

Gensyn med formanden og Lange Frede

Nu da filmen om de to originaler Simon Spies og Mogens Glistrup ruller over de danske biograflærreder, ruller undertegnedes egen film godt 50 år tilbage til en varm dag i 1965, hvor vi hilste på både formanden og ”Lange Frede”, som hans nye bil blev døbt. Simon Spies havde nemlig købt sig endnu en ny stor bil – en Mercedes, og var på tur rundt i det danske, og et par knægte fra Randers-forstaden Kristrup havde startet deres knallerter op for at hilse på formanden og se hans nye bil, og hvad han nu ellers havde bragt med til Hotel Randers.

Min kammerat Torben, der kørte på sin NSU Quickly, medens jeg kørte Puch, havde fået opsnuset, hvornår formanden skulle køre fra Hotel Randers. I baggården til hotellet fik vi hurtigt kontakt til privatchaufføren, der, medens han tørrede støvet af den nye Mercedes, nok vidste, hvordan han skulle imponere et par store jyske knægte, der mest brugte tiden på The Beatles og ikke mindst Rolling Stones, medens de første spæde og lidt kluntede forsøg blev gjort på at finde ud af, hvad der var op og ned på det modsatte køn.

Den pænt klippede privatchauffør kunne nok bidrage til benovelsen over at være så tæt på formanden og hans nye bil. Det er svært at sige, hvad der imponerede mest – den nye Mercedes eller beretningerne om morgenbolledamerne og livet på bagsædet af formandens nye bil. Der blev nok smurt en anelse på, men vi slugte det vist ganske råt – den chauffør måtte virkelig have fået noget at fortælle om hjemme i hovedstaden.

Pludselig kom formanden og et par af de piger, vi havde glædet os til at se. Vi to jyske knægte må have været en helt speciel oplevelse for formanden – et par skinnende knallerter og øjne på størrelse med forlygterne på hans nye Mercedes affødte et smil og et – synes vi da – anerkendende blik, inden han sammen med pigerne satte sig ind på bagsædet af den nye limousine. Bilen gled ud gennem Brødregade og over broen over Gudenåen – vi kunne stolte køre samme vej til Kristrup og med lidt ekstra pral fortælle, at nu havde vi set formandens nyeste bil og ikke mindst hilst på både formanden og hans harem!

Simon Spies på Danmarks Tekniske Museum

Nu kan vi så genopleve noget af den tid i filmen ”Spies & Glistrup”, der har netop haft premiere i de danske biografer, men vi kan også genopleve formandens limousine ”Lange Frede”, som Simon Spies købte i 1965, og som han, sikkert med ubevidst stolthed gav de to Randersknægte en uforglemmelig oplevelse samme år.  Bilen står nu på Danmarks Tekniske Museum.

Bilen er en såkaldt Pullman-Mercedes, altså en Mercedes- Benz 600,fremstillet i Tyskland. Denne store limousine var Daimler-Benz’s flagskib og blev i årene 1963-81 produceret i kun 428 eksemplarer.

-Spies købte den af den navnkundige Mercedes-importør Peter Bohnstedt-Petersen. Nogle måneder efter så Spies, at Paven også havde fået en 600 Pullman, men med tronstol, der kunne hæves op gennem taget. Så Spies ringede til Bohnstedt-Petersen og sagde med sin gnækkende stemme: ”Sådan en vil jeg også have ha’ !”. Men de kunne ikke blive enige om prisen på Simons ”gamle” Pullman, så derfor er der ikke tronstol i den der står på Teknisk Museum, fortæller Danmarks Tekniske Museum.

venlig hilsen

Jørgen Kjær

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Sommerkirke søndag d. 30. juni kl. 19.00 ... læs mere
Glædelig midsommer-jul

Glædelig midsommer-jul

I dag den 24. juni er vi nøjagtig lige langt fra juleaften 2018 og juleaften 2019. Man kan med andre ord ikke komme på længere afstand af julen. Men i Hadsten har julen varet helt frem til ugen før Sankthans ... læs mere
Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Loading...