|

Simon Spies`s Lange Frede

Gensyn med formanden og Lange Frede – fortalt af Veterankøretøjseksperten Jørgen Kjær, Hadsten

 

Gensyn med formanden og Lange Frede

Nu da filmen om de to originaler Simon Spies og Mogens Glistrup ruller over de danske biograflærreder, ruller undertegnedes egen film godt 50 år tilbage til en varm dag i 1965, hvor vi hilste på både formanden og ”Lange Frede”, som hans nye bil blev døbt. Simon Spies havde nemlig købt sig endnu en ny stor bil – en Mercedes, og var på tur rundt i det danske, og et par knægte fra Randers-forstaden Kristrup havde startet deres knallerter op for at hilse på formanden og se hans nye bil, og hvad han nu ellers havde bragt med til Hotel Randers.

Min kammerat Torben, der kørte på sin NSU Quickly, medens jeg kørte Puch, havde fået opsnuset, hvornår formanden skulle køre fra Hotel Randers. I baggården til hotellet fik vi hurtigt kontakt til privatchaufføren, der, medens han tørrede støvet af den nye Mercedes, nok vidste, hvordan han skulle imponere et par store jyske knægte, der mest brugte tiden på The Beatles og ikke mindst Rolling Stones, medens de første spæde og lidt kluntede forsøg blev gjort på at finde ud af, hvad der var op og ned på det modsatte køn.

Den pænt klippede privatchauffør kunne nok bidrage til benovelsen over at være så tæt på formanden og hans nye bil. Det er svært at sige, hvad der imponerede mest – den nye Mercedes eller beretningerne om morgenbolledamerne og livet på bagsædet af formandens nye bil. Der blev nok smurt en anelse på, men vi slugte det vist ganske råt – den chauffør måtte virkelig have fået noget at fortælle om hjemme i hovedstaden.

Pludselig kom formanden og et par af de piger, vi havde glædet os til at se. Vi to jyske knægte må have været en helt speciel oplevelse for formanden – et par skinnende knallerter og øjne på størrelse med forlygterne på hans nye Mercedes affødte et smil og et – synes vi da – anerkendende blik, inden han sammen med pigerne satte sig ind på bagsædet af den nye limousine. Bilen gled ud gennem Brødregade og over broen over Gudenåen – vi kunne stolte køre samme vej til Kristrup og med lidt ekstra pral fortælle, at nu havde vi set formandens nyeste bil og ikke mindst hilst på både formanden og hans harem!

Simon Spies på Danmarks Tekniske Museum

Nu kan vi så genopleve noget af den tid i filmen ”Spies & Glistrup”, der har netop haft premiere i de danske biografer, men vi kan også genopleve formandens limousine ”Lange Frede”, som Simon Spies købte i 1965, og som han, sikkert med ubevidst stolthed gav de to Randersknægte en uforglemmelig oplevelse samme år.  Bilen står nu på Danmarks Tekniske Museum.

Bilen er en såkaldt Pullman-Mercedes, altså en Mercedes- Benz 600,fremstillet i Tyskland. Denne store limousine var Daimler-Benz’s flagskib og blev i årene 1963-81 produceret i kun 428 eksemplarer.

-Spies købte den af den navnkundige Mercedes-importør Peter Bohnstedt-Petersen. Nogle måneder efter så Spies, at Paven også havde fået en 600 Pullman, men med tronstol, der kunne hæves op gennem taget. Så Spies ringede til Bohnstedt-Petersen og sagde med sin gnækkende stemme: ”Sådan en vil jeg også have ha’ !”. Men de kunne ikke blive enige om prisen på Simons ”gamle” Pullman, så derfor er der ikke tronstol i den der står på Teknisk Museum, fortæller Danmarks Tekniske Museum.

venlig hilsen

Jørgen Kjær

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Pandekagedag
5. mar. 2019

Pandekagedag

Henrik Thomsen
9. mar. 2019

Henrik Thomsen

Loading...

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Patienter med senfølger får hjælp af kostomlægning ... læs mere
Stillingsopslag: Ny spidskandidat søges!

Stillingsopslag: Ny spidskandidat søges!

Venstres Flemming Nørgaard trækker sig ... læs mere
Stor tilfredshed med Favrskov Erhvervsråds service

Stor tilfredshed med Favrskov Erhvervsråds service

En ny undersøgelse viser, at virksomheder og iværksættere i høj grad er tilfredse med den vejledning Favrskov Erhvervsråd tilbyder ... læs mere
Mester Jacob flytter

Mester Jacob flytter

Byens eneste bagerforretning flytter til Sundhedshuset ... læs mere
Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert fortæller følgende fra dagen ... læs mere
Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når ... læs mere
Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
Loading...