|

Sjælden fransk førkrigs Citroen fra Norge

GANGSTERBIL til salg – læs motorredaktøren Jørgen Kjærs beskrivelse bilen og dens historie

”Super fin førkrigs bil kørt i Norges tørre klima. Helt original med renoveret motor, styretøj, starter, dynamo med videre. Har ikke kørt de seneste år og står i tør garage. Ejerliste og historie foreligger. En bil du bør se, hvis du vil være sikker i dit køb. Og heller ingen rust”, lød den spændende annoncetekst, og den bil måtte jeg absolut kigge lidt nærmere på. Det drejer sig om en Citroën Traction Avant 11BL fra 1937 også kaldet ”Gangsterbilen”, som Christen Justesen fra Skagen netop har sat til salg i VeteranPosten.

-Som ”gangsterbil-ejer” i snart 54 år står jeg nu for at afhænde min Citroën 11 BL sport fra 1937. Denne bil købte jeg i Kongsberg i Norge tilbage i 1991. Jeg har fået optrevlet hele dens forhistorie og ejerforhold og har talt med 4 ud af 5, da den første ikke levede mere, fortæller Christen Justesen og han fortsætter:

-Da jeg købte Citroën`en havde den kørt cirka 92.000 km, I dag har den kørt 109.000 km. De seneste 6 år har jeg kun kørt godt 800 km i den. Årsagen er, at jeg har andre biler blandt andet en Citroën cabriolet 11A 1936 foruden den almindelige dagligdagsbil. Dette og min alder er blandt andet årsagen til, at jeg må begynde at rydde op i samlingerne og har sat min 11 BL til salg. Jeg har en interesseret køber fra Norge, så det er muligt den vender tilbage til, hvor den kom fra, supplerer Christen Justesen og fortæller lidt om baggrunden for, at han har været og stadig er Citroën-fan gennem et helt liv.

-Allerede tilbage i 1958 fik jeg min første Citroën 11 BL, en 1946 model, som jeg købte af min svigerfar i København for 2500 kr. Han havde oprindelig en BL 1936, som han benyttede under 2. verdenskrig som lægebil. En god og solid bil. Straks efter krigen købte han en 1946 11 BL, efterkrigsmodel, som viste sig at være af dårlige stålmaterialer, så rusten var et evigt problem. Det var denne jeg købte. Trods rust- problemerne havde jeg meget glæde af den og benyttede den blandt andet i 1962 til en studietur til Tyrkiet, hvor vi var 4 arkitektstuderende, der kørte turen tur-retur cirka 10.000 km uden væsentlige problemer trods dengang meget dårlige veje. En fantastisk drengetur gennem Tyskland, Østrig, Jugoslavien, Bulgarien, Tyrkiet rundt og tilbage via Grækenland. Efterfølgende var vi på flere Citroën-ture til det sydlige Europa, men på grund af tilbagevendende rust og mindre gearkasseproblemer, erhvervsmæssig nødvendig bilbrug uden for mange afbrydelser, blev bilen desværre solgt i 1967 for kr. 3.500. Ak!! ja.

Allerede efter få år fortrød Christen Justesen salget, da Traction-formen tiltalte ham meget, men der skulle alligevel gå 25 år, før han igen blev den lykkelige ejer af en Citroën 11 BL Sport 1937.

-Den gamle gangstermodel var stadig i mine tanker. Mit mål var at finde en førkrigs model, da de var lavet af meget kraftigere gods og stålet af bedre kvalitet.

-I 1991 tog jeg kontakt til en etableret Tractionklub med cirka 200 medlemmer. Mit formål var at efterspore min gamle bil, det lykkedes dog ikke, men i vores klubblad så jeg 3 annoncer taget fra det norske Citroën blad. Jeg faxede min tjek-afkrydsnings liste til de norske ejere for at få detaljer omkring deres biler. Det endte med en tur til Ålesund, Kongsberg og Oslo. Straks jeg så bilen i Kongsberg på et godsmuseum med andre bilmærker, havde jeg besluttet mig, – den skulle det være.

-Jeg fik derfor fået en dejlig original 11 Sport, kun motorblokken er en D-model fra 1956 ellers en bil, som kun havde kørt 92.000 km, tilsyneladende uden at der er lavet rustarbejde.

-Indtrækket er det originale på sæder og loft og en vigtig detalje – den specielle ”Citroën-duft” fornemmede jeg straks på den første køretur. Jeg fik den rimeligt billigt, og efter at være kommet hjem fik jeg Benny Sørensen fra Randers-egnen til at gennemgå bilen og få den indregistreret. I forbindelse med klargøringen kunne Benny fortælle, at det var en god og original bil, og der var dele, som der aldrig var blevet skruet på i undervognen. Rust var der heller ikke, understreger Christen Justesen.

-Gennem et bilhistorisk museum i Lillehammer har jeg siden fået optrevlet listen over tidligere ejeren. Der har været 5 før mig og jeg har talt med de 4 sidste ejere og fået bekræftet de kørte kilometer. Jeg efterlyste også gamle dele fra bilen, og mon ikke jeg blev overrasket i august 1997, da en tidligere ejer fra Norge ringede, at hans kone skulle besøge Skagen Museum og ville tage den originale donkraft med håndtag fra hans ejertid med, den ville de forære mig. Han havde taget donkraften ud, da han solgte vognen for at bruge den i sin Volvo, men det var aldrig sket, smiler Christen Justesen.

-Vi har siden kørt meget i vores Traction, hvor blandt andet den længste tur på cirka 4.000 km uden problemer gik til Verdens træf for Citroën i Clermont Ferrand ved Lyon i Frankrig i 1995. Samlet har jeg siden købet på 20 år kun kørt cirka 17.000 km og de seneste 5-6 år kun 800 km i alt.

Bilen har i dag de historiske rigtige nummerplader med nummeret fra mine svigerforældres bil K 9382, slutter Christen Justesen, der forlanger 110.000 kr for bilen. Han kan træffes på tlf 4028 2711 eller email : arkitekt@christenjustesen.dk

 

god fornøjelse

Jørgen Kjær

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Venstres næste træk: Skoleskak

Venstres næste træk: Skoleskak

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Fornuftigt halvårsregnskab fra Vestjysk Bank trods corona  ... læs mere
Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Af Grethe Villadsen Byrådsmedlem (A) Formand Social og Sundhedsudvalget ... læs mere
Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Loading...