|

Skal du opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet?

Er det en skrøne, at æg fra høns skal på køl, eller er det bedre at opbevare dem i stuetemperatur? Få svaret her.

Er det bedst at opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet? Foto: Colourbox

 

 
 

Er det bedst at opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet? Foto: Colourbox

Nogle siger æg skal i køleskabet, andre at de sagtens kan holde sig i helt op til 3 uger uden at komme på køl. Så hvad er rigtigt?

 

Selvom det ser hyggeligt ud, er det bedst at putte dine æg i køleskabet, grundet holdbarhed og fødevaresikkerhed. Arkivfoto.

Køl æg ned og undgå bakterievækst

Der findes ikke regler for, hvordan du som privat person opbevarer æg fra egne høns, eller æg du køber. Men Fødevarestyrelsen anbefaler, at du opbevarer æg på køl (ved ca. 5 grader, men under 12), både af hensyn til holdbarhed og fødevaresikkerhed. 

Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur, og er der salmonella i æggene, er det en god idé at opbevare æggene på køl – ved den temperatur kan bakterien ikke vokse. Der findes dog stort set ikke salmonella i danske æg længere.

Fødevarestyrelsen anbefaler at lægge æg på køl så hurtigt som muligt for at undgå bakterievækst.

Ifølge Danæg forringes et ægs kvalitet meget langsomt ved en temperatur under 12 grader, mens det forringes hurtigt ved 25 grader. Derfor har Danmark som det eneste EU-land regler for fødevarevirksomheder om, at æg skal opbevares ved en temperatur på højst 12 grader. 

LÆS OGSÅ: Giver høns i haven rotter?

Sådan opbevarer du æg

  1. Opbevar æg tørt og på køl ved 5 grader.
  2. Kom æg på køl så hurtigt som muligt.
  3. Brug æg inden 28 dage fra lægning – det er den holdbarhed, æg i supermarkederne har.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Sådan håndterer og opbevarer du æg fra dine egne høns

Æg fra egne høns bør ifølge Fødevarestyrelsen opbevares på køl på samme måde som de æg, du køber, og som udgangspunkt kan dine egne æg også holde sig i 28 dage fra lægning, hvis de er på køl.

Producerer du dine egne æg, skal du desuden holde øje med, om skallen er intakt, være opmærksom på, om ægget har ligget længe i sommervarmen, og om der er hønsemøg på ægget – det er alle forhold, som kan forringe æggets holdbarhed.

Egne høns og hønsemøg?

Du skal ikke vaske æg fra dine egne høns, heller ikke selv om der er hønsemøg på. Foto: Colourbox

Skal jeg vaske hænder efter at have rørt ved æg?

Husk at vaske hænder, når du har rørt ved æg. Foto: Colourbox

Inden du lægger æggene på køl, er der nogle ting, du skal være opmærksom på:

  • Vask ikke dine æg. Er der hønsemøg på æggene, er der risiko for salmonella og andre tarmbakterier, men du skal ikke begynde at vaske æggene, for så risikerer du, at bakterier kan trænge gennem æggets skal. Det kan både være fordærvelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier, som i bedste fald forringer holdbarheden og i værste fald kan gøre dig syg, hvis ægget spises råt.
  • Fjern møget ved forsigtigt at tørskrubbe ægget.
  • Opbevar evt. snavsede æg i en særskilt bakke, uden at fjerne møget.
  • Vask hænder efter du har rørt ved æggene, det kan forhindre smitte til andre fødevarer.

Husk også, at ægget, eller den ret ægget indgår i, skal varmes op til 75 grader – så er du sikker på, at evt. salmonellabakterier dræbes.

LÆS OGSÅ: Hønsehus i haven – alt, hvad du skal vide

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Broccolisalat med fejl i allergenmærkning ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Husk skygge, solhat og solcreme på solferien – ellers får du hjælp af de lokale ... læs mere
Nu må forældrene træde i karakter

Nu må forældrene træde i karakter

Hvor er forældrene til de unge mennesker, der ustandselig ødelægger og smadrer vores pæne klubhus ved petanquebanerne. Der bliver røget, drukket, smadret møbler, vinduer og tag samt tændt bål på bordene, som de går fra. Vi har tilladt, at de ... læs mere
Hærværk i petanqueklubben

Hærværk i petanqueklubben

Uønskede gæster fester voldsomt, ryger hash og efterlader sig spor, som klubbens faste rengøringshold flere gange om ugen må rydde op og rengøre efter ... læs mere
Flere tricktyve på spil i Østjylland

Flere tricktyve på spil i Østjylland

Østjyllands Politi advarer ... læs mere
Sjældent besøg fra Australien

Sjældent besøg fra Australien

Af Anette Nørskov Jensen, Favrskov kommune. Artiklen er bragt i Favrskov kommunes interne info blad ... læs mere
Shorts eller støvregn i dag

Shorts eller støvregn i dag

DMI øger præcisionen i prognoserne ... læs mere
PLANTECHEF: jordprøver giver større udbytte

PLANTECHEF: jordprøver giver større udbytte

Nu er det igen snart til tid til at få styr på, om din jord har brug for et eftersyn. For at have den bedst mulige jord og dermed få et optimalt udbytte, er det en god idé at få ... læs mere
L&F giver Pisner tilbage til folket

L&F giver Pisner tilbage til folket

For to år siden satte Landbrug & Fødevarer gang i et projekt, der skulle vise, at vi kan få mere ud af de ressourcer, vi har. Nu slutter ringen. Landbrug & Fødevarer er parate til at give Pisner-øllen tilbage til ... læs mere
ISTIDEN ER OVER OS

ISTIDEN ER OVER OS

Og det var den også for 70 år siden. Fra "Isbjørnen" på Østergade i Hadsten ... læs mere
Bænk til børnehave gav 1. præmie til tømrerelever

Bænk til børnehave gav 1. præmie til tømrerelever

Innovative tømrerelever på Den jydske Haandværkerskole har lavet en nytænkning af en bænk til en konkurrence. De vandt 1. præmien og bænken får en børnehave glæde af ... læs mere
HØST – juni 2017

HØST – juni 2017

Læs det nye nummer med nyheder fra Hadbjerg – Selling og Ødum I bladet kan man læse om tiltag og aktiviteter i området ... læs mere
Loading...