|

Skal du opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet?

Er det en skrøne, at æg fra høns skal på køl, eller er det bedre at opbevare dem i stuetemperatur? Få svaret her.

Er det bedst at opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet? Foto: Colourbox

 

 
 

Er det bedst at opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet? Foto: Colourbox

Nogle siger æg skal i køleskabet, andre at de sagtens kan holde sig i helt op til 3 uger uden at komme på køl. Så hvad er rigtigt?

 

Selvom det ser hyggeligt ud, er det bedst at putte dine æg i køleskabet, grundet holdbarhed og fødevaresikkerhed. Arkivfoto.

Køl æg ned og undgå bakterievækst

Der findes ikke regler for, hvordan du som privat person opbevarer æg fra egne høns, eller æg du køber. Men Fødevarestyrelsen anbefaler, at du opbevarer æg på køl (ved ca. 5 grader, men under 12), både af hensyn til holdbarhed og fødevaresikkerhed. 

Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur, og er der salmonella i æggene, er det en god idé at opbevare æggene på køl – ved den temperatur kan bakterien ikke vokse. Der findes dog stort set ikke salmonella i danske æg længere.

Fødevarestyrelsen anbefaler at lægge æg på køl så hurtigt som muligt for at undgå bakterievækst.

Ifølge Danæg forringes et ægs kvalitet meget langsomt ved en temperatur under 12 grader, mens det forringes hurtigt ved 25 grader. Derfor har Danmark som det eneste EU-land regler for fødevarevirksomheder om, at æg skal opbevares ved en temperatur på højst 12 grader. 

LÆS OGSÅ: Giver høns i haven rotter?

Sådan opbevarer du æg

  1. Opbevar æg tørt og på køl ved 5 grader.
  2. Kom æg på køl så hurtigt som muligt.
  3. Brug æg inden 28 dage fra lægning – det er den holdbarhed, æg i supermarkederne har.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Sådan håndterer og opbevarer du æg fra dine egne høns

Æg fra egne høns bør ifølge Fødevarestyrelsen opbevares på køl på samme måde som de æg, du køber, og som udgangspunkt kan dine egne æg også holde sig i 28 dage fra lægning, hvis de er på køl.

Producerer du dine egne æg, skal du desuden holde øje med, om skallen er intakt, være opmærksom på, om ægget har ligget længe i sommervarmen, og om der er hønsemøg på ægget – det er alle forhold, som kan forringe æggets holdbarhed.

Egne høns og hønsemøg?

Du skal ikke vaske æg fra dine egne høns, heller ikke selv om der er hønsemøg på. Foto: Colourbox

Skal jeg vaske hænder efter at have rørt ved æg?

Husk at vaske hænder, når du har rørt ved æg. Foto: Colourbox

Inden du lægger æggene på køl, er der nogle ting, du skal være opmærksom på:

  • Vask ikke dine æg. Er der hønsemøg på æggene, er der risiko for salmonella og andre tarmbakterier, men du skal ikke begynde at vaske æggene, for så risikerer du, at bakterier kan trænge gennem æggets skal. Det kan både være fordærvelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier, som i bedste fald forringer holdbarheden og i værste fald kan gøre dig syg, hvis ægget spises råt.
  • Fjern møget ved forsigtigt at tørskrubbe ægget.
  • Opbevar evt. snavsede æg i en særskilt bakke, uden at fjerne møget.
  • Vask hænder efter du har rørt ved æggene, det kan forhindre smitte til andre fødevarer.

Husk også, at ægget, eller den ret ægget indgår i, skal varmes op til 75 grader – så er du sikker på, at evt. salmonellabakterier dræbes.

LÆS OGSÅ: Hønsehus i haven – alt, hvad du skal vide

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vigtigt :  HSK sælger juletræer i år

Vigtigt : HSK sælger juletræer i år

På pladsen ved Sløjfen i Hadsten vil du kunne finde dit JULETRÆ - fra den kommende weekend ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Salmonella i marinerede kalkunschnitzler ... læs mere
JUL HOS VIGGO MADSEN

JUL HOS VIGGO MADSEN

Den 9. december møder Gammelnissen en af Hadstens dygtige kludekræmmere, og samtidig blander en handelsrejsende sig i julefornøjelserne ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Listeria i kogt skiveskåret økologisk rullepølse ... læs mere
Overskud af julebelysning

Overskud af julebelysning

På et lager i Hadsten ligger disse lysestandere op - er det overskud - er de glemt og hvor skulle de have været opsat ???? ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Mugdannelse i økologisk babymos ... læs mere
VIGTIGE POSTER TIL VENSTRES NYE REGIONSRÅDSMEDLEM

VIGTIGE POSTER TIL VENSTRES NYE REGIONSRÅDSMEDLEM

Af regionsrådsmedlem Christian Møller-Nielsen, Skjød ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ung kunstner fra Hadsten illustrerer Eventyrbog.

Ung kunstner fra Hadsten illustrerer Eventyrbog.

Casper Richter, Hadsten har illustreret bogen , der udkom den 24. november i år på forlaget Dreamlitt ... læs mere
Loading...