|

SKOMAGERDRENGEN FRA HADSTEN

Kan man købe lykkens galocher hos byens førende skomager i 1900? Gammelnissen smider træskoene den 5. december og besøger Søren Lading Christensen…

SKOMAGERDRENGEN ER ET SVIN…

”Først den ene vej og så den anden vej”, synger vi i den gamle dansevise om skomagerdrengen. Som bekendt er han et svin, for han drikker brændevin.

Skomagerdrenge i muntert lag for 100 år siden. Så mangler vi bare brændevinen…

I Hadsten hed skomagerdrengen i stationsbyens barndom Christian Ravn Carøe Christensen, født 1895, men allerede tidligt i tilværelsen blev knægten af byens borgere kaldt Carøe – et navn, som fulgte ham livet igennem, hvor han blev et kendt postbud i Hadsten og omegn i en menneskealder. Dette ved Gammelnissen Uffe, idet han har set drengen omtalt som Carøe på et postkort i 1905.

Smuk julereklame 1904. Byens dengang førende skomager

Carøes far, skomagermester Søren Lading Christensen var blandt de første forretningsdrivende, som satte en iøjnefaldende juleannonce i Hadsten og Omegns Folkeblad. Det var i julen 1904 – kort efter, at avisen udkom for første gang. Skomageren havde imidlertid også en annonce i Hadsten Folkeblad – byens indtil nu eneste dagblad – hvor man op til jul 1900 kunne læse følgende:

Carøes søster, Karen Ingrid, sammen med svenden Anders Vissing og skomagermester Lading Christensen i døren

”S. Christensens Skotøjsforretning, Hadsten, anbefaler sig med håndforarbejdet herre- og damefodtøj samt fabriksfodtøj i alle størrelser til billige og bestemte priser. Galoscher og pelsstøvler haves på lager i alle størrelser. Reparationer udføres i løbet af få dage.”

Søren Lading Christensen solgte senere forretningen til en af sine skomagersvende, Anders Vissing, som mange i dagens Hadsten stadig husker for godt håndværk.

Anders Vissing i Søndergade. Et butiksvindue, mange ældre borgere kan nikke genkendende til…

Således kan vi konstatere, at Carøe stammer fra Hadstens den gang førende forretning indenfor det ædle skomagerfag, og derfor sender Gammelnissen en ekstra kærlig juletanke til skomagerdrengen og posten Carøe. I mange år holdt dette noble bud af at gæste Hadsten Kro som afslutning på en lang arbejdsdag på jernhesten i Hadstens yderdistrikter. Hver eneste aften mødte Carøe op på kroen, hvor han hilste høfligt på Fru Madsen og bestilte en øl og en snaps.

Sirligt klædt i mørke bukser, blazer og hvid skjorte – nyvasket og med det tætte hår redt i en perfekt skilning – man var vel udlært frisør – gik postbuddet over og satte sig ved stambordet.

Og her er han: Skomagerdreng og mangeårigt afholdt postbud i Hadsten og omegn: Carøe Christensen

Fru Madsen bragte de bestilte drikkevarer og skænkede et par dråber Angostura i snapsen. Carøe hvilede hovedet mellem hænderne og stirrede ned i bordet, mens den kraftfulde smagsforstærker gav snapsen farve. Sådan sad Carøe eftertænksom i fem minutter, hvorpå han pludselig tog snapsen og skyllede den ned. Øjeblikket efter greb han ølglasset, som blev tømt i tre nydelsesrige drag.

-Ved du hvad, Madsen, sagde Carøe en aften hen mod jul til kromanden: -Et af de nye postbude er gift med en læge. Ja, det vil sige – hun er faktisk kirurg inde på Kommunehospitalet. I går fik han pludselig blindtarmsbetændelse, og da han blev indlagt, ville konen absolut selv operere ham…

-Ser man det, svarede Madsen. -Det var lidt usædvanligt…

-Jah måske, sagde Carøe med et smil: -Men hun ville da ikke have, at andre skal åbne hendes post!

Måske er der noget med skomagerdrenge og brændevin…eller postbude.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Til- og frakort
9. dec. 2017

Til- og frakort

Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er sprøjtegifte i vores fødevarer ét stort biologisk eksperiment? ... læs mere
RYGERENS JUL

RYGERENS JUL

Ja - det er lettere sagt end gjort, som Lars sagde til Uffe udenfor Skjold-Burne ... læs mere
Tag med Amorsen i byen

Tag med Amorsen i byen

Jørgen Amorsen, fotograf på PingvinNyt har været en "runde" og fået følgende på linsen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

Undgå ubudne gæster i juleferien – mød politiet og få gode råd ... læs mere
Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Randers kommune og Favrskov Forsyning fortsætter samarbejde, der gør det nemt for virksomheder at komme af med affald i begge kommuner ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 342

Ugens naturbilleder nr. 342

Fin start på DECEMBER rent vejrmæssigt. Ugen bød bl.a. på farverig solopgang, rim i græsset, blå himmel, nisseskæg i skovbunden, supermåne og gylden solnedgang ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Tjen penge på stivelseskartofler ... læs mere
ALLETIDERS KVALITET

ALLETIDERS KVALITET

7. december. I anledning af julen burde Gammelnissen måske skrive om Jerusalems Skomager, men han vælger alligevel at blive en dag ekstra hos Konrad i Østergade ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Hvornår bliver de to lokalaviser i Favrskov til én? ... læs mere
Nyt fra BOLIUS

Nyt fra BOLIUS

Rekord i legionellatilfælde – sådan undgår du bakterien ... læs mere
Loading...