|

SKRAPPE RESTRIKTIONER PÅ PLEJEHJEM SKAL VÆRE SIDSTE LØSNING

Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN af Ken Richter

Dannmark er ramt af restriktioner p.g.a. corona. Børnene må ikke komme i skole, uddannelsessteder overgår til digital undervisning, vi arbejder hjemmefra og skal have et begrænset socialt liv med få sociale kontakter.

Men landets ældste er blandt de hårdest ramte på grund af særligt vidtgående restriktioner på plejehjemmene.

”Ingen andre end plejehjemsbeboere må kun få besøg af ét enkelt menneske i deres eget hjem. Ingen andre bliver bedt om at gå ud i et besøgsrum, et telt eller et drivhus, hvis de skal have besøg af andre end den nærmeste pårørende eller af to personer på samme tid,
Den forskelsbehandling har alvorlige konsekvenser og bør stoppes – beboere på plejehjem må ikke stilles ringere end andre”, siger Hugo Strunge Frank, der er formand for Ældre Sagen i Favrskov.

I snart et år har beboerne på landets plejehjem været stærkt begrænset i kontakten til deres egen familie og omgangskreds. Konsekvensen er nu, at mange beboere har fået det dårligere, føler sig ensomme og utrygge – og det i den korte tid, de forventeligt har tilbage af deres liv.

”Når smitten spreder sig på plejehjem, rejser spørgsmålet om, hvem der er skyld i smitten. Derfor er der ingen beslutningstagere, der tør ændre i reglerne for besøg – alle frygter at blive pålagt skylden for smitten og stå tilbage med ansvaret. I Ældre Sagen mener vi, at beslutningstagere, plejepersonale, pårørende og myndigheder i fællesskab skal gøre, hvad der muligt, for at forhindre smitten i at komme ind på plejehjemmet – og samtidig skabe trygge, sikre og også menneskelige rammer for besøg”, forklarer Hugo Strunge Frank.  

Konkret foreslår Ældre Sagen følgende løsninger i forhold til besøg på plejehjem under corona:

 • Giv mulighed for, at den enkelte beboer er med til at bestemme hvem og hvor mange, der skal have mulighed for at komme på besøg i beboerens bolig.
 • Sæt en grænse for antal besøgende i boligen, som tager hensyn til, at afstandskrav, boligens størrelse samt gældende forsamlingsforbud overholdes. Det kan fx være op til fem gennemgående pårørende pr. beboer, som indbyrdes kan koordinere deres besøg, så alle ikke møder op på samme tid.
 • Afskaf særlige besøgsrum – eller dokumenter deres berettigelse.
 • Sørg for værnemidler til de besøgende – og sørg for klar og utvetydig kommunikation om brug af værnemidler og overholdelse af god hygiejne.
 • Stil hygiejniske remedier til rådighed i boligen, så det er nemt for både pårørende og personale at spritte af før, under og efter besøg.
 • Overvej zoneinddeling af plejehjemmet med faste, gennemgående, mindre teams om de samme beboere.
 • Fraråd pårørende at tage ophold i fællesarealer – marker evt. området som ’kun for beboere og personale’.
 • Giv pårørende mulighed for adgang via terrassedør for at undgå unødig færdsel på gangarealer.
 • Afmærk gangarealer til ensrettet færdsel, hvor man holder til højre.
 • Anbefal pårørende ikke at have kontakt med andre beboere eller med personalet.
 • Anbefal pårørende at lade sig teste hyppigt.
 • Hvis en beboer er døende eller kritisk syg, skal det kommunikeres tydeligt ud, at samtlige pårørende til enhver tid må komme på besøg.
 • Intensiver systematisk testning af medarbejdere.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Danske familier kan købe 8 ud af 10 huse på boligmarkedet

Danske familier kan købe 8 ud af 10 huse på boligmarkedet

Nye beregninger viser, at en almindelig dansk familie har råd til at købe en større andel af husene på boligmarkedet nu sammenlignet med sidste år ... læs mere
UD I NATUREN (10)

UD I NATUREN (10)

Sikke et temperaturskifte naturen har været igennem😮men "efter vinter kommer vår"😆. Vi kigger også tilbage på den våde februar 2020 kontra kolde februar 2021 ... læs mere
Sammen går vi lysere tider i møde

Sammen går vi lysere tider i møde

2020 var mildt sagt ikke et nemt år. Heller ikke for Kræftens Bekæmpelse ... læs mere
Et trinbræt i Laurbjerg er ikke en kommunal opgave

Et trinbræt i Laurbjerg er ikke en kommunal opgave

Af Mette Nøhr, Hammel - Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Favrskov, Grønhøjvej 33, 8450 Hammel ... læs mere
LØSAGTIGHED...

LØSAGTIGHED…

Ole Juuls tankevækkende klumme er af ældre dato, men almen gyldig - og aktuel som aldrig før ... læs mere
Flertal holder foreningerne i uvished

Flertal holder foreningerne i uvished

af byrådsmedlem for Venstre Morten Bang - Hinnerup ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Velgørende stafet satte liv i fællesskabsfølelsen    

Velgørende stafet satte liv i fællesskabsfølelsen    

Foreningsidrætten er fortsat på standby, og det giver store afsavn. Søndag genskabte HOG-fodbold fællesskabsfølelsen i en velgørende ”sammen-hver-for-sig-stafet”.  ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE Naturvidenskabernes Hus

PRESSEMEDDELELSE Naturvidenskabernes Hus

Danmarks største naturfagskonkurrence rykker hjem eleverne i Favrskov Kommune ... læs mere
Loading...