|

Spiller Coronaen og klassikeren ordentligt sammen?

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Jørgen Kjær

 

Udover at en af Toyotas tidligere modeller har navnet Corona, er der umiddelbart ikke meget, der får de to begreber Coronavirus og klassiker til at spille sammen. I dette forår har de mest brugte ord vist også været Corona, aflyst og afstand. Og det har klassikerfolket så måttet affinde sig med i en forårssæson, der ellers plejer at være præget af nypudsede og nyservicerede klassikere på landevejene, måske på vej til træf eller bare på en søndagstur.

 

Men så godt som samtlige træf og andre arrangementer har været aflyst. Flere klubber har aflyst deres årlige generalforsamlinger, og klassikerfolket har mange steder siddet nærmest handlingslammet tilbage – vi har skullet holde afstand, og man må jo nok også indrømme at en forholdsvis stor del af klassikerfolket i dag tilhører den aldersgruppe, der bliver udbasuneret som risikogrupper.

Vi kan vel mødes med afstand

Så har det været det forsømte forår, vi er kørt igennem? Nej ikke helt, når solen skinner og lakken glinser, kan man ikke helt holde klassikerfolket tilbage. Man har fundet ud af at tage på private ture. Et par stykker eller flere, hvor man så holder den behørige afstand mellem kaffebordene, og flere af de uformelle sparkedæktræf er da også kommet i gang. Man parkerer på en offentlig parkeringsplads som ved Kalø. Det må man godt, det er jo ikke et arrangement, men et spontant mødested – dog på samme tidspunkt. Det er ikke forbudt, og overholder man reglerne, laver Politiet ikke opholdsforbud, som på Islands Brygge i København.

Østjyllands Politi er indtil videre godt tilfreds med afviklingen af ”træffene” på den offentlige parkeringsplads ved Kalø. Jakob Lerche fra færdselsafdelingen ved Østjyllands Politi (th) og Lise Lotte Bundgaard Kaag nød den dejlige forårsaften.

 

En tirsdag aften mødte VeteranPosten Henriette Weis Klausen, der var taget til Kalø i sin Citroen 2CV:

– Landets veterankøretøjsejere er også ramt af Coronakrisen, da træf og større bilarrangementer jo ikke kan finde sted foreløbig. Men det KAN lade sig gøre at mødes alligevel, blandt andet på Kalø, i hvert fald indtil videre.

Vi holder afstand!

 

I dag den 28. april havde et lille antal biler og motorcykler fundet vej til det smukke område. Og der blev holdt den fornødne afstand, og der var ikke nogen forsamlinger på over 10 personer, så alt var, som det skulle være.

 

Og det syntes Østjyllands Politi også. ”Vi vurderer, at folk opfører sig fornuftigt og følger reglerne”, siger den ene af de to betjente, der i dag kiggede forbi, Jakob Lerche fra færdselsafdelingen ved Østjyllands Politi. “Men vi følger naturligvis udviklingen, og kommer der alt for mange, og står folk for tæt og i for store forsamlinger, så reagerer vi naturligvis på det”. Og det var tydeligt, at folk hyggede sig på stedet, og nød hinandens selskab – på afstand. Vi vurderer, at veterankøretøjsejerne nok skal finde ud af at mødes i løbet af den kommende sommer, samtidig med at de overholder reglerne, hvordan de så end udvikler sig til at blive. Men vi tror også, at mange af de ældre og måske udsatte veteranfolk, vil holde sig hjemme, hvilket er det helt rigtige at gøre. Der skal ikke tages nogle unødvendige chancer, og ingen skal løbe en risiko, for at mødes med andre. Det er jo ikke livsnødvendigt at tage til træf. Det kan vi gøre igen en gang, når situationen er normaliseret. Hvornår det bliver, må vi så afvente og se. Vi håber dog, at de gamle køretøjer stadig vil blive kørt i, og der er mange smukke steder i Danmark at besøge – også uden at det nødvendigvis hænger samme med et træf, lyder det fra Henriette Weis Klausen.

Vi holder afstand!

 

Østjyllands Politi følger udviklingen

VeteranPosten har også spurgt Østjyllands Politi hvordan de ser på den slags træf i forbindelse med restriktionerne omkring Corona? Det er jo et uorganiseret træf på en offentlig parkeringsplads, hvor entusiaster mødes:

Har I besøgt/kontrolleret træffet de seneste tirsdage, hvor der har været godt vejr? Og hvordan har i oplevet at borgerne og klassikerejerne agerer? Har der været behov for at give henstillinger? Bøder?

Og de er åbenbart indtil videre godt tilfredse med forløbet, til trods de flere gange har haft opmærksomhed på de mange mennesker, der strømmer til selv ruinen ved Kalø.

-Vi har løbende patruljeret omkring Kalø, hvor der generelt samles mange mennesker, og vi kommer fortsat til at patruljere i området både hverdage og weekender. Der har indtil videre ikke været grundlag for at uddele bøder eller påbud i forbindelse med vores patruljering på stedet. Vi kan ikke på forhånd kommentere på, om bestemte situationer er lovlige eller ej, da det i høj grad afhænger af helt konkrete omstændigheder. Men vi kan sige generelt, at det stadig gælder, at man ikke må deltage i arrangementer eller begivenheder med flere end 10 personer i det offentlige rum, lyder det fra kommunikationsrådgiver. Jakob Christiansen ved Østjyllands politi

 

-Jeg har solgt 5 biler under Coronakrisen, og en af de ting der påvirker mest er faktisk, at man ikke kan give hånden. Det er så indgroet en tradition, og nu hvor man ikke kan, er det næsten akavet og tomt at hilse på folk og ikke mindst at afslutte en handel. Vi lavede for nogen år siden en Veteranbilauktion og har fået mod på at prøve igen. Denne gang med en professionel samarbejdspartner, HMA auktioner i Ikast med en stor onlineauktion, hvor bilerne de forudgående dage kunne besigtiges enten i Ikast hos HMA eller hos os i De gamles hjem i Vandel, forklarer Lynge S. Jørgensen.

 

Stadig god handel og ikke tegn på faldende priser og større udbud

Hvordan påvirker den aktuelle krise så handelen med klassikerne? På baggrund af en forespørgsel på den største facebookgruppe for salg af klassiske køretøjer forlyder det, at handelen med klassikere er som normalt i en forårsperiode. Flere melder endda om større interesse, da de fornemmer, at man har bedre tid i garagerne, og priserne er ikke faldet. Fra de professionelle forhandlere lyder der heller ikke dommedagsprofetier på nuværende tidspunkt.

Det var første gang i år, jeg var på Kalø, og det var for os en dejlig oplevelse. Vi sad dejligt i læ, og fik hilst på og snakket med en del af de veteranfolk, vi kender, fortæller Henriette Weis Klausen fra Tånum ved Randers.

 

-Det var selvfølgelig ærgerligt, at forårsmessen i Fredericia ikke blev til noget. Vi plejer at sælge flere biler dernede, og lageret var fyldt godt op. Det har dog været et positivt forår, og jeg oplever, at der stadig sælges køretøjer og også til de priser, vi plejer at få. Jeg tror ikke priserne i det segment, jeg bevæger mig i – 50.000 – 200.000 kr – vil falde. Jeg tror derimod, at investorer vil holde igen med at investere rekordhøje summer i Porsche, Ferrari og lignende af frygt for en ny finanskrise. Hvis en sådan indtræffer, tror jeg prisen på disse biler vil falde eller ihvertfald stagnere. Jeg oplever ret mange, der ringer til mig og vil sælge deres køretøjer, men om det er tilfældigt, eller fordi markedet er mæt, ved jeg ikke, lyder det fra Lynge S. Jørgensen fra Billund, der handler med klassiske biler.

Savner håndslag på en handel!

Søren Sørensen savner at møde sin kunder og andre besøgene på sine åbent hus dage i Veteranladen.

 

-Jeg har solgt 5 biler under Coronakrisen, og en af de ting der påvirker mest er faktisk, at man ikke kan give hånden. Det er så indgroet en tradition, og nu hvor man ikke kan, er det næsten akavet og tomt at hilse på folk og ikke mindst at afslutte en handel. Vi lavede for nogen år siden en Veteranbilauktion og har fået mod på at prøve igen. Denne gang med en professionel samarbejdspartner, HMA auktioner i Ikast med en stor onlineauktion, hvor bilerne de forudgående dage kunne besigtiges enten i Ikast hos HMA eller hos os i De gamles hjem i Vandel, forklarer Lynge S. Jørgensen.

Savner at møde klassikerfolket til åbent hus

 

Søren Sørensen fra Læborg Autohandel, der plejer at holde åbent hus i Veteranladen i Vejen hver måned i foråret, savner den direkte kontakt med kunder og andre besøgene.

-Det er så hyggeligt at møde de mange forårsglade entusiaster, men der kommer ikke så mange i butikken lige nu. Det er nok ”oserne”, der bliver væk. Men de er nu også hyggelige at møde, forklarer Søren Sørensen, og i dette forår skulle den oven i købet have haft det helt store skud, da firmaet kan fejre 35 års jubilæum med salg af klassiske biler. Det vender vi tilbage til i en senere artikel.

-Det må vi så vente med. Vi plejer at sælge 5-6 biler hver gang vi har åbent hus. Det gør vi ikke nu, så det er jo lidt ærgerligt, men det er på ingen måde gået fuldstændigt i stå, og jeg tror ikke coronakrisen påvirker klassikermarkedet på længere sigt. I februar og marts solgte vi normalt, men i april og påsken var det ikke så godt. Der holdt vi også kun åbent efter aftale. Det er bare sat på stand by, vurderer Søren Sørensen. Han tror heller ikke det generelt vil påvirke priserne ved forhandlerne, selv om der måske kommer nogle ”coronatilbud”.

-Folk har taget coronakrisen alvorligt, men den ødelægger sikkert ikke interessen for klassikere hos den almindelige dansker, slutter Søren Sørensen, der dog ikke vil afvise at markedet for investeringsbiler godt kan blive ramt, hvis krisen udvikler sig yderligere.

Palle Murmann fra Daytona- cars oplever heller ikke at verden og interessen for klassikere er ved at gå i stå grundet Coronakrisen.

Cruise mod Corona

Som nævnt i indledningen er de fleste af forårets træf blevet aflyst, men der arbejdes fra mange sider på at arrangere alternative træf, der overholder de gældende regler for afstand og forsamlinger. Et af de mere ambitiøse er ”Cruise mod Corona”, der planlægges som en række køreture i det ganske land på forskellige forudlagte ruter på den historiske køretøjsdag den 5. juni. Man kan følge planlægningen og finde ruten i sit eget område på facebookgruppen ”Cruise mod Corona”.

Den eneste positive aflysning er måske i virkeligheden Motorstyrelsens aflysning af orienteringsmøder og den planlagte vejledning, som måske kan åbne op for, at det omdiskuterede originalitetskrav fjernes efter hårdt pres fra flere politikere.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Efterlyst for knivstikkeri

Efterlyst for knivstikkeri

Midt og Vestjyllands Politi beder om offentlighedens hjælp til af finde en mistænkt. Den 20-årige mand mistænkes for at være gerningsmand til grov vold ... læs mere
Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vis flaget for alle ramt af kræft

Vis flaget for alle ramt af kræft

Det er sommer, det er sol, og det er måske ferie for dig? ... læs mere
Fremlysning af Siberian Husky

Fremlysning af Siberian Husky

Østjyllands Politi søger ejeren af en hund ... læs mere
Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Aflyser og udskyder busture og andre aktiviteter ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: MELLEMKRIGSTIDENS BERLIN ... læs mere
Alle taler om vejret. DMI taler helt hen i vejret…

Alle taler om vejret. DMI taler helt hen i vejret…

Vi skulle have haft det varmt her i juli iflg. DMI’s langtidsprognose ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...