|

Statsministeren har udskrevet valg!

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. I søndags trykkede statsministeren på valgknappen

”Jeg har indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives Skolevalg til afholdelse torsdag den 31. januar 2019”.

Med disse ord skød statsminister Lars Løkke Rasmussen i søndags gang i en 3-ugers lang valgkamp, hvor flere end 80.000 skoleelever i 8 – 10 klasse landet over nu skal i gang med at prøve kræfter med politik og demokrati.

På lidt flere end 800 skoler fordelt over hele Danmark skal de unge mellem 14 og 17 år til stemmeurnerne på den sidste dag i januar.

Ligesom os ’voksne’ får de udleveret valgkort og stemmesedler, og der bliver opstillet stemmebokse og valgurner, så det i størst muligt omfang kommer til at ligne et autentisk folketingsvalg.

Men inden valgdagen skal eleverne her i januar opleve en 3-ugers valgkamp, hvor de skal kæmpe for deres mærkesager, debattere og argumentere. Og ikke mindst: Lære at lytte til hinanden og respektere, at andre kan have andre synspunkter end en selv.

Bag Skolevalg står Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet. Og formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve et valgkampsforløb og en rigtig valghandling.

Det hele slutter med en stor valgfest om aftenen den 31. januar i Landstingssalen på Christiansborg, og hvor valgresultatet for hele landet bliver afsløret. Valgaftenen kan følges på direkte TV på Folketingets egen TV-kanal.

TILLYKKE til landets skoleelever!

Der er al mulig grund til at ønske alle de 80.000 skoleelever stort tillykke med, at de får denne mulighed for at prøve kræfter med selve demokratiets grundpille, nemlig at diskutere, tage stilling og frit give udtryk for sin holdning.

Det er sådan en proces, der bestemmer og former samfundsudviklingen. At give de unge en tro på, at deres holdninger betyder noget, og at de har en stemme i samfundet.

Lad os håbe, at de bringer denne tro med sig, når de om føje år får muligheden for at gå til stemmeboksene til et rigtigt folketingsvalg.

Et lønligt (men formentligt fuldkomment naivt…) ønske fra denne klummeskribent er, at vi ”voksne” også kunne blive beriget med en konstruktiv, respektfuld og givende valgkamp, når statsministeren om ikke så længe trykker på ”den rigtige” valgknap.

En valgkamp, hvor debatterne og meningsudvekslingerne fokuserer på substans og indhold frem for mudderkastning og mistænkeliggørelse af modparternes holdninger.

Det ville ”pynte” på vores politikeres troværdighed blandt vælgerbefolkningen, hvor troværdighedsundersøgelser gang på gang placerer vores parlamentarikere på den absolutte bundplacering blandt samtlige faggrupper. Selv brugtvognsforhandlere scorer en højere troværdighed hos danskerne…

Et godt sted at begynde at ”opdrage” vores politikere til at opføre sig som voksne, ville være på landets to store TV-kanaler – DR og TV2.

Desværre sælger en ordentlig og saglig tone ikke ”billetter” i samme omfang som skænderier for åben skærm.

Og høje seertal er alfa & omega for TV-kanaler. Og for alle andre medier, for den sags skyld…

post@eigiljacobsen.dk

SAT PÅ SPIDSEN’ skrives og redigeres af Eigil Jacobsen

Klummen spidder hverdagens nyheder og tildragelser. Både lokalt og nationalt.

Og altid helt respektløst. Ingen kan vide sig sikker på ikke at blive ”sat på spidsen”.

Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
SJOV PÅ MARKEDET GENNEM TIDEN...

SJOV PÅ MARKEDET GENNEM TIDEN…

Lige siden starten i 1978 har Lilleåmarkedet stået for det folkelige, det festlige og det fornøjelige. Der skal være sjov i gaden og godt humør ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Lilleåmarked 2019

Lilleåmarked 2019

Weekenden begyndte med en kraftig regnbyge ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
SPIRITUSKØRSEL i HADSTEN

SPIRITUSKØRSEL i HADSTEN

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
LIONS HINNERUP STØTTER KLUBSAMARBEJDET TEAM FAVRSKOV HÅNDBOLD

LIONS HINNERUP STØTTER KLUBSAMARBEJDET TEAM FAVRSKOV HÅNDBOLD

Hos Team Favrskov Håndbold er der stor taknemmelighed for støtten fra Lions Hinnerup ... læs mere
Milepæl nået i Ældre Sagen Hinnerup

Milepæl nået i Ældre Sagen Hinnerup

Ældre Sagen i Hinnerup krydser 2.000 medlemmer 31. juli indmeldte medlem nr. 2.000 sig i Ældre Sagen Hinnerups lokalafdeling. Vedkommende ønsker at være anonym ... læs mere
Første EUX-student hos NMT El-Service får fagets medalje

Første EUX-student hos NMT El-Service får fagets medalje

Tilbage i maj skrev 21-årige Sebastian Handberg fra Hadsten historie. Han er nemlig den første lærling hos NMT El-Service, der er dimitteret som EUX-student. Nu er svendebrev og fagets medalje også i hus ... læs mere
Nye lokaler klar til elever der mødte efter ferien

Nye lokaler klar til elever der mødte efter ferien

Opstart efter sommerferien er altid en spændende tid, og i år har det været ekstra spændende på Den jydske Haandværkerskole. Hele sommerferien har håndværkerne haft travlt på skolen, så eleverne, nye som tidligere, kunne møde op til ny bistro, nyt ... læs mere
Hvor svært kan det være?

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid ... læs mere
Loading...