|

Svenske raggare gav inspiration til amerikanerbilinteressen

Af Jørgen Kjær, redaktør

En klassisk amerikansk pick-up med camperkasse skal naturligvis fotograferes på en nyhøstet majsmark.

 

 

Af Jørgen Kjær

Ligesom man ikke behøver at gå over åen efter vand, behøver man heller ikke at tage over Atlanten for at finde sin amerikanerbil. Det kan udmærket klares hjemme fra sofaen. Det var i hvert fald hvad Kurt Møller fra Bjerringbro fandt ud af, efter han og hustruen for et par år siden havde cruiset rundt en månedstid i blandt andet det tørre sydvestlige USA på jagt efter en amerikanerbil.

Kurt Møllers Chevrolet 3600 er nok den eneste i Danmark. Han har i hvert fald ikke kunnet finde andre. De fleste er den lidt mindre model 3100. Model 3600 betegnes som ¾ ton og model 3100 som ½ ton. Model 3600 er derfor noget kraftige i blandt andet undervogn og har større dæk end en model 3100.os

 

-Vi havde kombineret en ferietur, hvor vi kørte ad hele Route 66 fra Chicago til LKurt Angeles, med at kigge efter en amerikanerbil, gerne en pick-up i original stand, men vi fandt desværre ikke den rigtige, og vi syntes også, det virkede en smule uoverskueligt at skulle skaffe transport og kontakt til et shippingfirma, så vi vendte hjem med uforrettet sag, fortæller Kurt Møller, hvis interesse for amerikanerbiler går næsten 50 år tilbage, da han arbejdede i Halden i Norge, hvor han også mødte sin hustru Sol.

-Hun kendte amerikanerbilerne helt fra sin barndom og ungdom i Halden, der ligger tæt på den svenske grænse. Her kom de svenske raggare ofte på besøg, og da jeg arbejdede deroppe i midten af 1970`erne, var det en yndet fritidsfornøjelse at tage ned i byen og kigge på bilerne, hvis vi kedede os lidt. Vi havde ikke så meget at give os til, og de biler og livsstilen fascinerede os noget, forklarer Kurt Møller.

Førerkabinen måtte have en større omgang, da den var overmalet med sort maling, da Kurt Møller købte den.

 

Svensk subkultur

De svenske raggare var en slags subkultur, der opstod i 1950`ernes Sverige. Det var oftest unge mennesker, der holdt fast i dette årtis kultur, påklædning, musik og ikke mindst bilerne. Navnet raggar kommer af det svenske ”ragga”, der betyder at ”rakke rundt”, og det var hvad disse mennesker gjorde i deres amerikanerbiler, der fremstod i mere eller mindre vedligeholdt eller restaureret stand. Om aftenen og i weekenderne cruisede de rundt i tusindtal i de svenske byer. Raggarne fik – måske med rette – et dårligt ry mange steder. De fik ord for at tiltrække mænd med dårlig moral og krænkende adfærd overfor kvinder, men det var også en subkultur, der var stærk og levedygtig, og med tiden er det lykkedes dem at ændre dette image, og vinde en vis respekt og påskønnelse hos omverdenen. De er ligefrem blevet stuerene i visse kredse herunder den svenske regering.

Kurt Møller har selv frisket det indvendige i camperkassen op.

 

Allerede i 1960`erne indså politikerne nemlig, at de ville få mere ud af at acceptere subkulturen end at være imod den, og man begyndte at inddrage dem inden der blevet taget beslutninger, der fik indflydelse på deres livsstil. Det betød blandt andet at raggarne slap for at betale importskatter på deres amerikanerbiler, der blev importeret i stort tal fra blandt andet USA.

Denne subkultur har også været medvirkende til, at Sverige i dag har en forholdsvis stor bestand af restaurerede amerikanerbiler, og som man stadig kan se i gadebilledet. På en ferietur til Sverige vil man således i de større svenske byer stadig kunne opleve cruising med amerikanerbiler i byernes centrer på en stille sommeraften.

Camperkassen har alt, hvad der hører sig til lige fra komfur til køleskab og soveplads.

 

Godt brændt af solen

-Da vi så nåede hjem igen fra ferieturen i USA, sad jeg en aften og kiggede på nettet, og stødte på en dansk importør af amerikanerbiler, der lige havde lagt drømmebilen op. Men den stod stadig i USA, så jeg måtte købe den ud fra billederne, men det var jo lige den model, en Chevrolet 3600 pick-up fra 1957, vi kunne tænke os, griner Kurt Møller, der fik bilen hjem i efteråret 2016.

-Det var spændende at få den hjem. Den havde i stået ude i solen i Californien, lakken var derfor godt afbrændt, men der var næsten ingen rust. Kun et par huller på størrelse med en 25-øre skulle laves. I det store og hele svarede den til forventningerne, men kabinen lignede dog noget, der var løgn. Var der eksploderet en dåse sort maling i den?

-Ellers var den frisk over det hele, kun træladet måtte udskiftes, det var råddent, men det kunne jeg jo som tømrer selv klare. Jeg har selv fældet egetræet til det i skoven og savet plankerne op, forklaret Kurt Møller, der ikke har fundet ud af, hvad bilen har været brugt til hos den tidligere ejer i Californien.

-Men det må have været noget med olie, for hele ladet og undervognen var sølet til i olie, men det har jo så også været med til at bevare den i god stand.

-Alle gummilister var udtørrede og måtte udskiftes, ligesom en stor del af de mekaniske dele og ledningsnettet måtte fornyes, hvilket min søn Rene har stået for.

Kurt Møller og hans hustru Sol nyder at tage på ture i deres amerikanerbiler. Turene i Chevrolet`en med campingkassen på foregår stille og roligt med 60-70 km/t. –Vi har jo tid nok, når vi tager af sted. Så ikke noget med motorveje, vi tager de små veje, det er også hyggeligere. Den kører rigtig godt, men man skal lige vænne sig til at køre i den. Man kan godt føle, den er lidt ustabil i blæst og rundkørsler. Der skal helst være stille vejr, når camperkassen er på, smiler Kurt Møller.

 

Alt kan købes

Det har ikke været noget problem at renovere bilen, idet alle dele kan skaffes gennem amerikanske forhandlere.

-Du kan næsten bygge en helt ny bil op af dele fra salgskataloget, hvis du bare har råd. Man kan næsten sidde og savle en hel aften, når man kigger i disse kataloger fra blandt andet LMC Truck i Texas, der har alt til GMC og Chevrolet pick ups, griner Kurt Møller, der tilføjer, at man så lige skal huske at lægge omkring 40% til priserne i told og moms. Og han har erfaret, at tingene passer nøjagtigt, når de skal monteres.

-Jeg har efterhånden ofret en del på bilen, men det er jo ikke nemt at se! Men det skal være i orden.

Kurt og Sol Møller nyder ofte en stille stund ved det lille hyggelige bord i camperen.

 

Fandt camperkassen på Sjælland

Ægteparret Møller kan lide den amerikanske livsstil, og der opstod derfor hurtigt et ønske om at kunne nyde de lange landeveje i et ”retromobilehome”, og tilfældigt faldt Kurt Møller i 2018 over en campingkasse på Sjælland, der kunne monteres på deres Chevrolet pick-up.

-Den tidligere ejere havde købt den for at montere den på sin Chevrolet 3100 pick-up, men campingkassen var for tung. Hjulene kunne ikke køre rundt, når den kom på, forklarer Kurt Møller.

Campingkassen er bygget af et firma i Los Angeles og er fra omkring 1960, så den skulle lige hæves lidt på ladet af Kurts 3600 pick-up for at kunne gå ind over førerkabinen. En pick-up fra 1960 er nemlig lidt lavere end min fra 1957, forklarer Kurt Møller.

-Den passer nu fint til vores Chevrolet pick-up, og er nem at af- og påmontere. Det kan jeg klare alene. Den har fire ben, der kan slås ned, og små beslag, den kan køre på, så jeg kan med et håndsving selv uden hjælp trække den på plads, forklarer Kurt Møller.

Camperen er udstyret med alt nødvendigt inventar.

 

Fra almindelige heste til HK

Som nævnt i indledningen stammer Kurt og Sol Møllers interesse for amerikanerbiler helt fra starten af 1970`erne. Men det var først for 12-14 år siden de selv købte deres første amerikanerbil.

-Vi havde i mange år haft heste, med nu skulle det være lidt mere moderne, og da børnene var fløjet fra reden, kom interessen tilbage, og vi købte vores første amerikanerbil, en Buick fra 1958. Så er det siden gået slag i slag, fortæller Kurt Møller, der senere fandt en Buick Wildcat fra 1964 på nettet.

-En aften jeg sad og kiggede på Ebay faldt jeg så for en Buick Centurion Cabriolet fra 1972. Den kom jeg så til at byde på, men det kan være farligt at byde på nettet, også selv om man kun byder det halve, af hvad bilen er udbudt til, smiler Kurt Møller, der pludselig måtte se sig som ejer af denne Buick til trods for han kun havde set billeder af den.

Han fik den gennem et shippingfirma leveret på sin gårdsplads, og var noget spændt på at se bilen.

-Den var dog ok, der skulle kun skiftes kaleche og andre småting, men det løber alligevel op med transportudgifter på 22-25.000 kr, og dertil kommer der jo også afgiften, smiler Kurt Møller uden at fortælle om, der er flere amerikanerbiler på vej til Bjerringbro.

Den californiske sol havde været hård ved lakken.

 

Vor ældste søn Rene’ har gjort et stort arbejde med at få bilen klar, ligesom vi har fået meget hjælp af mange gode venner, understreger Sol og Kurt Møller.

 

Amerikaneraften

Kurt Møller og hans hustru Sol er, som det vist fremgår, fascineret af amerikanerbiler og den amerikanske livsstil. Så meget endda at de hver 14. dag afholder en amerikaneraften med et hold gode venner.

-Her går den på amerikansk mad og musik garneret med bilsnak. Vennerne har også amerikanerbiler, og vi har netop i dette forår været en tur i USA sammen, hvor vi tog den sydlige del af Route 66. Vi besøgte også et formidabelt bil- og stumpemarked i Pomona ved Los Angeles. Det var stort, der var 25 km rundt, og det var kun åbent en dag, så man skulle på forhånd vide, hvad man gik efter, slutter Kurt Møller, der trods den store interesse for amerikanerbiler endnu ikke er så aktiv i amerikanerbilklubberne, men mest deltager i aften- og mindre weekendtræf.   

Familien Møller til træf i Viborg med hele deres samling af amerikanerbiler. Her deltog de med tre biler og deres to sønner

.

En Chevrolet 3600 er større og kraftigere bygget en den mere almindelige model 3100. Her ses Kurt Møllers efter klargøringen.

 

 

Kommentarer til “Svenske raggare gav inspiration til amerikanerbilinteressen

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Se og hør video fra Sct. Hans Aften Haldum

Se og hør video fra Sct. Hans Aften Haldum

Videoen er optaget af AVCfilm.dk i Haldum ... læs mere
Årets Studenter sprang ud fredag

Årets Studenter sprang ud fredag

Festlige dage på Favrskov Gymnasium i Hadsten ... læs mere
Brand på gård

Brand på gård

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld ved Hinnerup

Færdselsuheld ved Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Så er det HØST - tid

Så er det HØST – tid

Rikke Møller Antvorskov ... læs mere
Brandstation bevares – men formentlig med et mindre slukningsområde

Brandstation bevares – men formentlig med et mindre slukningsområde

Den fælleskommunale beredskabskommission for Randers, Favrskov og Djursland har valgt at følge et revideret ønske fra Favrskov Kommune og bevare den ellers lukningstruede brandstation i Hinnerup ... læs mere
Kvinde fundet i Lilleåen er identificeret

Kvinde fundet i Lilleåen er identificeret

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vidner søges til groft overfald i Hadsten

Vidner søges til groft overfald i Hadsten

Om aftenen den 11. juni blev en 20-årig mand overfaldet med slag og spark på Søndergade i Hadsten. Så du episoden, så hører Østjyllands Politi meget gerne fra dig ... læs mere
Gratis sommeraktiviteter 2020 i Favrskov

Gratis sommeraktiviteter 2020 i Favrskov

Her kan du læse mere om sommerferieaktiviteter i Favrskov Kommune i 2020 ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Romaner fra årets rejsemål ... læs mere
Færdselsuheld og spirituskørsel 

Færdselsuheld og spirituskørsel 

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
To gratis sommerture med handicapkørsel

To gratis sommerture med handicapkørsel

Med regeringens sommerpakke kan du køre to gratis sommerture i uge 27 - 32, hvis du er visiteret til handicapkørsel ... læs mere
Loading...