|

Tandlægen holder fridag – på Vespa i Rom

Tandlæge, redaktør m.m. har besøgt VESPA´ens hjemland Italien og fået en uforglemmelig oplevelse – nemlig at se ROM fra sædet på en gammel VESPA-scooter. Læs her og se en billedkavalkade fra turen.

Vores guide Marco har kørt Vespa i Roms gader, siden han var 14 år – og det er mere end en menneskealder siden, så man er helt tryg på bagsædet trods den intense trafik i Rom..

Rom skal udforskes fra bagsædet af en Vespa scooter

Tekst og fotos Jørgen Kjær

Hvad der fra fortovskanten ser ganske ustruktureret og nærmende sig et mere eller mindre planlagt selvmordsforsøg virker ganske anderledes, når man selv er blevet en del af mylderet.

Prinsessen holder fridag…..

Trafikken og vejnettet i det indre Rom er noget helt specielt med biler og scootere overalt. Store brostensbelagte veje og rundkørsler med livlig biltrafik i mange uafmærkede vognbaner, og små snævre gyder, hvor sidespejlene må slås ind for at komme igennem, kan virke ret så uoverskueligt for en førstegangsturist i den evige stad. Dertil kommer de mange parkerede biler.

Der holder biler overalt, og det er noget af en tilsnigelse at tale om parkering i gængs dansk forstand. Det virker som om bilerne bare er placeret ganske umotiveret, hvor der var et par ledige kvadratmeter og en dansk parkeringsvagt ville sikkert hoppe begejstret rundt med notesblokken som et lille barn, der har fået byens største is! Og bare tanken om selv, at skulle manøvrere rundt i dette virvar kan nok give ekstra sved på panden.

Og da vi pludselig selv er blevet en del af denne heksekedel virker det helt anderledes systematiseret og hensynsfuldt overfor hinanden.

Vi er nemlig taget på sight seeing i det indre Rom – på bagsædet af en over 50 år gammel scooter. Det vil mange sikkert også betragte som en noget vovet og uoverlagt handling, som ens mor sikkert ikke ville høre om i forvejen. Nogle ville måske bare ved tanken nok have foretrukket et elastikspring på New Zealand i stedet.

Vi kunne selvfølgelig have taget turen rundt til Roms største seværdigheder til fods, med bus og Metro eller måske mere tilbagelænet med en af de mange åbne turistbusser. Men vi var inden afrejsen faldet over Bici & Bacis nichefirma på internettet. De præsenterede sig som Roms og Italiens største firma for udlejning af scootere og endnu mere interessant som udbyder af guidede ture på klassiske italienske scootere – både Vespa og Lambretti.

Det måtte bare prøves!

Med indfødte romere som guider

Bici & Baci har to afdelinger i det indre Rom, hvor man kan leje en scooter lige fra en time til flere dage og uger. Det er en oplagt mulighed, hvis man ellers har lidt erfaring – og det bør man absolut have med den intense trafik i den store by. Selv om alle veje som bekendt fører til Rom, kan det nok som turist være lidt svært at finde rundt, når man også skal holde øje med de øvrige trafikanter og fløjtende færdselsbetjente. En anden mulighed er at bestille en af firmaet guidede ture på enten en klassisk Vespa eller en Fiat 500.

Vejret var godt og vi valgte som den naturligste ting i verden en guidet tur på en godt 50 år gammel Vespa Gran Turismo.

De guidede ture er som udgangspunkt planlagt til at vare fire timer, men mindre kan også aftales. Turene går med en garvet indfødt romer til de fleste af byens største seværdigheder, medens guiderne fortæller om byen, livet, dagligdagen og ikke mindst historien, og hvad man ellers ser på turen. Der er indlagt passende pauser til at nyde udsigten, en kop kaffe eller en is.

Billede :  Bici & Bacis ældste Vespa er fra 1953

Og som bagsædepassager på en 50 år gammel scooter kan der være rigelig brug for disse pauser. Det romerske bystyre har nemlig ikke ændret på vejbelægningen siden Gregory Peck og Audrey Hepburn i datidens storfilm ”Prinsessen holder fridag” for over 50 år siden kørte på Vespa scooter i Rom eller for den sags skyld da H.C. Andersen 100 år tidligere skrumlede rundt i hestevogn ved Den spanske Trappe og stamcafeen Greco.

Bici & Baci, der har eksisteret i mere end 20 år vælger kun indfødte romere til guider på disse ture på klassiske Vespa scootere.

-De kender byen og ikke mindst elsker Rom, og det giver vore kunder den helt rigtig oplevelse af byen, fortæller den ene af vores guider, der blot præsenterer sig som Roberto, inden vi glider ud i trafikken.

Vi får pludselig en helt anden oplevelse af virvaret på gaden, vi bliver næsten som en del af en levende organisme, der snor sig rundt i byens gader. Trafikanterne i biler og på scootere tager et for os danskere næsten helt ukendt hensyn til hinanden, og når man så oven i købet sidder på en over 50 år gammel klassisk Vespa kommer der en helt speciel venlighed op i en ellers travl romer.

Vi er helt trygge, hastigheden kommer sjældent over 30 km/t, og da den anden guide Marco fortæller, at han har kørt Vespa scooter i Roms indre by siden han var 14 år – og det må være mere end en menneskealder siden, er vi helt rolige og kan nyde turen, der naturligvis går forbi det imponerende Colosseum med indlagt fotopause.

En sight seeing i Rom får pludselig en helt anden dimension fra bagsædet af en Vespa scooter, hvor man kan komme rundt i byens små gader, hvor en bil og da slet ikke en af de mange åbne tour-busser kan komme. Eneste begrænsning på vores tur var afspærrede gader på grund af at folkeforføreren og præsidentkandidaten Silvio Berlusconi selvsamme dag som vores scootertur holdt møde med omkring 300.000 begejstrede tilhængere på mega-pladsen Piazza Del Popolo. Men så vender den garvede scooterchauffør da bare den tohjulede og snor sig ud af køen for at finde andre spændende seværdigheder.

Bici & Baci er førende i Italien

Som nævnt er Bici & Baci med mere end 100 scootere i alle størrelser fra 50 ccm til 250 ccm Italiens og dermed også Roms største udlejer. Priserne varierer fra 6 til 15 Euro for en time og fra 98 til 460 Euro for en uge.

De klassiske gamle scootere fra 1950`erne og frem til 1984 kan dog – og i øvrigt ganske fornuftigt – kun lejes med fører.

-Dem har vi hele tiden omkring 25 til rådighed af, men har vi brug for flere, kan vi få hjælp af byens Vespa-klubber. I princippet kan vi stille med 200 klassiske Vespa med chauffører, fortæller Roberto og oplyser, at gæsterne naturligvis er forsikrede, hvis det usandsynlige skulle ske.

De guidede ture kan uden ekstra omkostninger starte fra ens eget hotel og kan slutte samme sted, og har man specielle ønsker om særlige udflugtsmål imødekommes disse naturligvis, så vidt det overhovedet er muligt.

Roberto fortæller videre, at man på Bici & Bacis guidede ture kommer rundt i alle kroge af Rom – lige fra steder, hvor man som turist sjældent finder hen og til eksempelvis blot 5 meter fra den berømte Trevi Fontæne, hvor man fra bagsædet af scooteren kan kaste den berømte mønt over skulderen i springvandet. Det skulle nemlig garantere, at man kommer tilbage til Rom igen.

-Eller hvad med at blive fotograferet på den gamle Vespa foran Den spanske Trappe eller Pantheon eller måske ved Peterskirken, smiler Roberto medens den obligatoriske styrthjem tages på.

De fire timers guidede ture på en klassisk Vespa koster ganske vist godt 100 Euro pr person, men det kan hurtigt blive de bedste penge, man har givet ud på en tur til Rom.

Det anbefales at bestille turene på forhånd på www.bicibaci.com

Bici & Baci har også rådighed over og tilbyder guidede ture i en anden italiensk klassiker – nemlig Fiat 500.

-Her er der også kun tale om guidede ture. Fiat 500 er nemlig blevet ret dyre i Italien, slutter Roberto.

billede :  Bici & Baci vil oprette Italiens første museum for Vespa uden for Pontedera. Den første scooter i den mange hundrede år gamle kælder, hvor museet indrettes, er dog en Lambretta.

Første Vespa Museum udenfor Pontedera

Hvor mærkeligt det end lyder, findes der ikke et museum for Vespa udenfor Pontedera i det nordlige Italien, hvor fabrikken, der udviklede og fremstillede de mange millioner klassiske Vespa scootere, ligger.

Det vil Bici & Baci nu råde bod på ved at indrette et museum i kælderen under den ene af deres to forretninger i Rom. Få hundrede meter fra Colosseum vil man derfor om et par måneder kunne se et repræsentativt udvalg af klassiske Vespa scootere og høre historien om Piaggios genistreg.

Bici & Baci har allerede 25 gamle Vespa scootere klar til udstillingen.

Vil man gå lidt mere i kødet på Vespa-kulturen i Italien, eksisterer der flere hundrede klubber i landet, flere har egen hjemmeside.

venlig hilsen

Jørgen Kjær

.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Mercedes 250 CE er i dag en sjælden klassiker

Mercedes 250 CE er i dag en sjælden klassiker

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Nu' det jul.........

Nu’ det jul………

af H. J. Buchberg ... læs mere
Spor efter skadedyr i Urtekram fuldkornsgrødris

Spor efter skadedyr i Urtekram fuldkornsgrødris

Midsona Danmark A/S tilbagekalder Urtekram Fuldkornsgrødris 500g ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
DEN BEDSTE ÅRGANG...

DEN BEDSTE ÅRGANG…

Den 22. december er vi helt på mærkerne, men må trods det stille spørgsmålet: Kan en lille pige føde en due? Findes julemærket 1904 virkelig ikke fra Hadsten? ... læs mere
Stor julehilsen fra Hadsten Håndbold

Stor julehilsen fra Hadsten Håndbold

Af Salgs og eventschef Simon Buus Olsen ... læs mere
Højt indhold af pyrrolizidinalkaloider i krydderier

Højt indhold af pyrrolizidinalkaloider i krydderier

Midsona Danmark A/S tilbagekalder partier af spidskommen og tørret estragon. Der er påvist for høje indhold af pyrrolicidinalkaloider i produkterne ... læs mere
Færdselsuheld på Motorvejen ved SØFTEN

Færdselsuheld på Motorvejen ved SØFTEN

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Julefrokosten 2020

Julefrokosten 2020

En symfoni af fisk og skaldyr ... læs mere
Loading...