|

TUSINDKUNSTNEREN FRA ØDUM

Gavlmaleri og andet godt fra Per Tjørnilds hånd fortjener en historie…

TUSINDKUNSTNEREN FRA ØDUM

Kan nogen af jer huske det smukke gavlmaleri, som prydede Hadstens gamle varmeværk på Vesselbjergvej?

Jeg kom i tanker om maleriet, da jeg en dag befandt mig i ”Den Gamle By” i Århus, hvor jeg til min store glæde dumpede lige ind i en forrygende kabaret afholdt af det berømte ”Fugholm-Ensemble”.

Gruppen præsenterede forførende og muntert spillemandsmusik, og en kvik violinspiller var mere end kåd og sprælsk. Den ihærdige spillemand er den selvsamme, som stod bag maleriet på gavlen, og det blev malet i 1993.

Per Tjørnild hedder han, og manden er en sand tusindkunstner. Og så er han fra Hadsten – eller rettere: Ødum. Det giver desuden et ekstra plus i karakterbogen, at Per er født i Holstebro, for her kommer mange dygtige og anerkendte mennesker som bekendt fra.

Et fantastisk maleri fra Per Tjørnilds hånd: “Kysset 2” – malet i 2006.  Maleriet var så populært, at det senere blev tyvstjålet fra dets retmæssige ejere…

Fra hjørnet af Ødumvej og Amdrupvej, hvor Smed Skovbo i tidernes morgen bearbejdede det glødende jern til solide landbrugs- og håndværksredskaber, kan man hurtigt gå de få meter gennem indkørslen til Ødumvej 30, og så står man i Per Tjørnilds atelier.

Her overvældes øje og sind af talrige smukke kunstgenstande, for fantasifulde stenskulpturer og pragtfulde malerier møder de besøgende.

Kunstfærdigt udskårne trærødder frembringer de særeste og mest uhyggeligt krogede ansigter, så man er hensat til et troldrige i det underjordiske. En meterlang krokodille skåret ud af en træstamme står og ser så levende ud, at man hvert øjeblik venter, at tænderne klapper sammen om et forsvarsløst lem. For slet ikke at tale om de fantasifulde og smukt udhuggede træheste. De er af samme type som dem, man kunne opleve ved Lilleåens Børnehave.

I præstegårdens have står formodentligt endnu en ca. 70 cm høj skulptur skåret i guldregnsrod. Tjørnild skulle efter sigende have slidt en hel serie stemmejern op på den konto. Guds øje pryder det mørkgyldne ved sammen med en due, en fisk, en olielampe og andre bibelske symboler.

Pastor Ole Juul brugte træet flittigt i minikonfirmandernes undervisning. Poderne blev derved på pædagogisk vis ført ind i det kristne univers.

“Sløjfen” i 2009:  En anden kendt kunstner fra Hadsten – Lone Ogstrup – hilser på Per Tjørnild…

-Nu er det snart jul, smilede Per Tjørnild, da jeg engang besøgte ham: -Jeg skal have færdiggjort endnu et billede inden juleaften. Det hedder ”Nissen på Helhesten”…

Jeg havde netop sat tænderne i en leverpostejsmellemmad med fru Gittes usædvanligt lækre syltede asier og godtede mig ved tanken. Og det gør jeg også i dag:

Nisser – det er lige mig, og de er særdeles oplivende at tænke på under en forårshedebølge…

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Efterlysning af mand fra Hinnerup

Efterlysning af mand fra Hinnerup

Østjyllands Politi efterlyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Glaspartikler i øl ... læs mere
Frivillige aftaler i stedet for en fredning

Frivillige aftaler i stedet for en fredning

Byrådet i Favrskov Kommune vil undersøge, om man kan opnå det samme som en fredning igennem frivillige aftaler med lodsejerne langs Gudenåen ved Ulstrup og Bjerringbro ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Coleslaw med forkert dressing - ikke deklareret allergen ... læs mere
Favrskov stærkt repræsenteret i årets Djurs Rally

Favrskov stærkt repræsenteret i årets Djurs Rally

Når der lørdag den 9. juni afholdes Djurs Rally, bliver det med et stort fodaftryk fra Favrskov på løbet, for der er nemlig mange af områdets aktive rallykørere, som vil starte i løbet ... læs mere
Mangler du en gave til festen?

Mangler du en gave til festen?

Spørger Vinhandler Flemming Nielsen fra Wineboutique i Hadsten ... læs mere
Stortalent skifter til Hadsten Håndbold

Stortalent skifter til Hadsten Håndbold

19 årige Stine Kjær Schmidt skifter fra den kommende sæson Aarhus United ud med Hadsten Håndbold ... læs mere
Månedens klumme

Månedens klumme

Af Sven Erik Ginge, jour. emer ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 367.

Ugens naturbilleder nr. 367.

Den varmeste maj i mere end 100 år lakker mod enden. Tak for dig. Dog har naturen lidt noget under varmen. Planterne har virket stresset - mange buske og træer er både sprunget ud og afblomstret inden for en uge ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmel i hyldeblomst solbærdrik ... læs mere
Fremgang og store investeringer i Frode Laursen A/S

Fremgang og store investeringer i Frode Laursen A/S

Frode Laursen A/S kom ud af 2017 med vækst i overskuddet og større omsætning end året før. Det skyldes bl.a. kundetilgang og succesfuld implementering af initiativer, der forbedrer produktiviteten samt øgede aktiviteter uden for Danmarks grænser ... læs mere
Loading...