|

Tværfagligt samarbejde skal skabe mere trivsel for sårbare børn

Hvordan kan fagpersonerne på tværs af organisationen i Favrskov Kommune blive endnu bedre til tidligt at støtte op om de sårbare børn og deres familier? Det skal et nyt projekt sætte fokus på frem til august 2020.

Med midler fra Socialstyrelsen er det muligt for Favrskov Kommune at sætte gang i projektet ’Trivsel i hverdagslivet gennem et tværfagligt samarbejde’. Formålet med projektet er at udvikle og styrke det tværgående samarbejde omkring de sårbare børn og deres familier, så de relevante fagpersoner hurtigt kan hjælpe, før problematikkerne udvikler sig.

I projektperioden, der løber fra september 2018 til august 2020, er forskere fra Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet også inddraget, da de skal kortlægge, hvordan kommunen i dag bruger de tværfaglige møder omkring børn, og hvordan de bidrager til at løse børnenes og familiernes problemstillinger i hverdagslivet, i skolerne og i dagtilbuddet. Det analysearbejde skal sætte fokus på, hvor indsatsen kan optimeres.

Helle Støve, børn- og familiechef i Favrskov Kommune, er overbevist om, at der ligger et stort potentiale i at analysere sagsgange og samarbejde i bestræbelserne på at gøre det endnu bedre.

– Vi skal hele tiden have fokus på at sætte barnets og familiens behov i centrum, og det foregår netop på de tværfaglige møder, hvor ledelse og fagpersoner fra skoler, dagtilbud, socialfaglig rådgiver, sundhedsplejen og PPR typisk deltager. På møderne drøfter man i det tidlige forebyggende arbejde de børn, man er bekymret for, og de efterfølgende handlemuligheder. Det er det arbejde på de forskellige skoler og dagtilbud, vi skal have kortlagt og gjort endnu mere til en fælles praksis og ikke mindst til gavn for børnene. Det kan analysearbejdet i projektet give os vigtig viden om, hvorledes vi sikrer, forklarer Helle Støve.

Målgruppen for projektet er sårbare børn i dagtilbud og skole. Børnene kan i en periode være uden for fællesskabet, udadreagerende, ukoncentrerede, følelsesmæssigt ude af balance, eller måske har de begyndende meget fravær fra skolen eller dagtilbuddet.

Helle Støve glæder sig over, at samarbejdet med Aalborg Universitet er en del af projektet:

– Gennem feltarbejde og interviews kan forskerne analysere vores nuværende praksis, og de får mulighed for at deltage i de tværfaglige møder – med familiernes accept og aftale om anonymisering. Det betyder, at de kommer tæt på, og deres analyse er så virkelighedsnært som muligt. Det er meget brugbart for os, og så er det altid givende at samarbejde med eksterne partnere.

Ifølge Aalborg Universitet er Favrskov Kommune foregangskommune, idet betydningen eller effekten af det tværfaglige samarbejde for børnene ikke tidligere er blevet undersøgt.

Tilbage i 2017 bevilligede Favrskov Byråd i forbindelse med budgettet midler til ’tidlig opsporing og tidlig indsats’ i forhold til sårbare børn og deres familier.

Birgit Liin, formand for Børne- og Skoleudvalget, mener, at det nye projekt følger godt op på det fortsatte arbejde med tidlig opsporing og tidlig indsats.

– Midlerne fra budget-2017 er blandt andet blevet brugt til at uddanne omkring 650 medarbejdere i, hvad det vil sige at opspore og sætte tidligt ind og til at udvikle redskaber og systematikker, der skaber overblik over indsatser og handlemuligheder. Der er blandt andet udarbejdet en fælles ’Handleguide’, der giver overblik over kendetegn på bekymringer hos børnene og mulige indsatser eller handlemuligheder. Det er et rigtig godt fundament for det nye tværgående projekt, så vi sikrer, at ressourcerne udnyttes bedst muligt dér, hvor vi har brug for dem og til gavn for børnene. Jeg tror på, at koordinering er den rigtige vej at gå, så vi kan sætte hurtigt og rigtigt ind i forhold til de sårbare børn. Vi bidrager selv med halvdelen af projektudgifterne, mens Socialstyrelsen bidrager med den anden halvdel, og den støtte er jeg rigtig glad for, lyder det fra Birgit Liin.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Resultatet af Røde Kors indsamlingen er nu opgjort

Resultatet af Røde Kors indsamlingen er nu opgjort

De sidste tal er kommet ind, og der er offentligtgjort et samlet tal ... læs mere
Genetablering af flere hundrede års håndværk

Genetablering af flere hundrede års håndværk

I Thorsø kirke er man nu klar til at vise de nye træfigurer frem, efter de gamle blev stjålet i 2016 ... læs mere
En gård i Lyngå - Bondesholm

En gård i Lyngå – Bondesholm

En gård fyldt med historie - Herluf Nydam fortæller ... læs mere
Forladte Motorkøretøjer

Forladte Motorkøretøjer

Ny bog af Jørgen Kjær ... læs mere
Sten på Hadsten Bibliotek

Sten på Hadsten Bibliotek

Kig Kjeld Pedersen over skulderen, når han viser hvordan han hugger skulpturer ud ... læs mere
Masser at lave i efterårsferien

Masser at lave i efterårsferien

Efterårsferien er lige om hjørnet, og hvis du endnu ikke har fundet ud af, hvad du skal bruge en hel uges ferie på – så har Favrskov Bibliotekerne rigtigt mange sjove forslag! ... læs mere
Stemmejagten er gået ind

Stemmejagten er gået ind

Det er ikke blot jagtsæson i traditionel forstand. Jagten på danskernes stemme er også skudt i gang ... læs mere
Synger efterårssange

Synger efterårssange

Sang fra den blå højskolesangbog i Sløjfen søndag 14. oktober  ... læs mere
Mads Hoe dansk mester i Formel 5 2018

Mads Hoe dansk mester i Formel 5 2018

Efter week-endens 1. heat idag lørdag, sikrede Mads Hoe sig DM guldet ... læs mere
Det der med hænderne er nok bedre end at sidde på kontor

Det der med hænderne er nok bedre end at sidde på kontor

Den jydske Haandværkerskole holder Skole Skills på folkeskolerne i Favrskov Kommune, og det får elevernes hænder op af lommerne. - Er I klar til at dyste? Og husk nu at kigge på tegningerne! Med de ord sætter Peter Kjærsgaard og ... læs mere
Loading...