|

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: 2. Verdenskrig

En familie af overlevende

Roman Beretninger fra 2. verdenskrig er ingen sjældenhed, men det særlige for disse tre nye romaner er, at de alle bygger på virkelige personers skæbne – i dette tilfælde forfatterens egen familie. Først som voksen finder hun af sin polsk-jødiske afstamning og går i gang med at researche og tale med sine slægtninge. Familien Kurc har fem voksne børn, krigen splitter dem, og de undgår hverken arbejdslejre, deportation, tvangsarbejde, sult, nød eller de utroligste lidelser. En stærk familiefølelse og håbet om en genforening holder dem oppe hver for sig. En rørende, dramatisk fortælling fra en historisk periode, vi til stadighed overvældes af og aldrig ophører med at ville læse om. Denne viser os en mirakuløs vinkel, en gruppe mennesker der overlever på trods, og det er ekstra bevægende, at der fortælles på baggrund af virkelige skæbner uden ekstraordinære iscenesættelser.

De heldige. Af Georgia Hunter

 

 

Med Milano i centrum

Roman Her blev jeg meget klogere på krigen set fra en italiensk vinkel. Det fantastiske er, at hovedpersonen Pino Lella lever endnu i den høje alder af 94, og forfatteren har bygget den dramatiske historie på samtaler med ham. I 1944 bliver Milano bombet af de allierede, og Pinos forældre sender ham derfor i sikkerhed på en katolsk sommerlejr i bjergene. Her lærer Pino at eskortere jøder over en farlig bjergpassage til det neutrale Schweitz. Han lærer også at køre bil af en lokal racerkører. Da han bliver indkaldt til tysk militærtjeneste som 18-årig bliver han derfor privatchauffør for general Leyer, Hitlers højrehånd i Italien. I den rolle bliver han spion for de allierede og bliver vidne til en række brutale begivenheder. Han oplever ligeledes en stor personlig sorg efter at have forelsket sig stormende i den smukke Anna.

Under en blodrød himmel. Af Mark T. Sullivan

 

En hjerteskærende fortælling

 Roman Vi præsenteres for en hollandsk kvinde kaldet Tante Truus, som ledede ”Kindertransporten”, en indsats for at redde op mod 10.000 jødiske børn til London op til 2. verdenskrigs udbrud. Samtidig følger vi drengen Stephan i Wien, sønnen af en velhavende jødisk chokoladefabrikant og en terminalt syg mor. Han vil gerne være dramatiker og skriver teaterstykker. Efter nazisternes okkupation af Østrig slås hans tilværelse fuldstændig i stykker. Jøderne frarøves alt hvad de ejer og stuves sammen i ghettoer, mens mænd og drenge deporteres. De heldigste når at slippe væk, men snart bliver jøder afvist stort set alle steder i verden. Desperate forældre håber at kunne redde deres børn ved at sende dem med på transporterne til England. Handlingen er åndeløst spændende, gribende og indsigtsfuld, og desværre stadig tankevækkende aktuel set i lyset af nutidens flygtningekrise.

Sidste tog til London. Af Meg Waite Clayton

 

 Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.

Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på både facebook og instagram.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
LÆNGE LEVE BILEN

LÆNGE LEVE BILEN

"Jeg vil bygge en bil, der tiltaler alle. Så stor, at den kan rumme en familie, men ikke større, end den enkelte kan køre den og vedligeholde den". Henry Ford ... læs mere
Hold dig væk fra den offentlige transport!

Hold dig væk fra den offentlige transport!

Her er et råd, der er uhyre nemt at følge i Favrskov… ... læs mere
Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune

Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune

Favrskov Kommunes brug af konsulenter på det sociale område ... læs mere
Loading...