|

Undersøgelse: Nej tak til brugt seng og toilet

Det er populært at købe genbrug og markedet virker nærmest umætteligt. Men især to produkter gider danskerne ikke købe brugt. Men er der grund til ikke at genbruge seng og toilet?

 

Nyhed | Publiceret: mandag d. 1. juli 2019

Af:

Selvom de fleste ikke vil købe en seng fra genbrug, kan du gøre et godt køb, hvor du enten sparer penge eller finder noget mere unikt end du kan købe andre steder. Foto: Jan Ove Kristensen.

Du har netop været på loppemarked og er kommet hjem med hænderne fulde. Især én ting er du glad for – en unik og farvestrålende designerlampe fra Verner Panton, som vil stå godt i kontrast til sofabordet af teaktræ og billederne på væggen med motiv af gamle reklamer.

Kan du se scenariet for dig, er du ikke den eneste.

Det er nemlig blevet yderst populært at købe genbrug – og populariteten er fortsat stigende.

– Genbrug af især tøj og møbler er virkelig en stigende tendens. Det er simpelthen oppe i tiden at være mere miljøbevidst og have en god historie bag sit køb, siger livsstilsekspert Helle Lundsgaard.

Ifølge Danmarks største undersøgelse af handel med genbrug – DBA’s genbrugsindeks – købte hele 61 % af alle danskere i 2018 et eller flere genbrugsprodukter. Det er en stigning på fem procentpoint fra året før og 12 ift. 2016. Andelen, der har solgt produkter som genbrug ligger i samme periode nogenlunde stabilt på hver tredje dansker.

LÆS OGSÅ: Her kan du købe genbrugsmaterialer

Inventar, danskerne nødigst vil købe brugt

  • Seng
  • Toilet
  • Køleskab
  • Opvaskemaskine
  • Vaskemaskine

Kilde: Bolius’ YouGov-undersøgelse

Nej tak til brugte senge og toiletter

Men danskernes genbrugslyst har en grænse.

To produkter vil flertallet af danskerne nemlig ikke anskaffe sig som genbrug – en seng og et toilet.

Det viser en YouGov-undersøgelse foretaget for Bolius i april 2019. Her svarer 54 % af de adspurgte bolig- og andelsejere, at de ikke kunne finde på at anskaffe sig en seng som genbrugsprodukt – 53 % har samme holdning til et toilet.

– Det bliver dels for intimt og dels for uhygiejnisk at genbruge netop de to produkter. Det er jo også de færreste, der køber brugte underbukser eller hårbørster, siger livsstilsekspert Helle Lundsgaard.

Dertil vurderer Helle Lundsgaard, at både den lave nypris og produkternes funktionelle udvikling spiller en rolle i, hvorfor danskerne ikke gider genbruge seng og toilet.

Ekspert: Intet uhygiejnisk i en brugt seng eller toilet

At produkterne er billige fra ny og at både mode og funktion kan have ændret sig, er rengøringsekspert Fru Grøn enig i. Hun mener dog ikke, at man skal fravælge hverken toilet eller seng, da du som køber selv kan gøre noget ved det uhygiejniske. 

– Seng og toilet er selvfølgelig nogle meget personlige ting, men der er intet hygiejnisk farligt ved at købe dem brugt. Især senge af metal og toiletter af porcelæn kan gøres helt rene, madrassen kan bankes og luftes, og kalkaflejringer kan rengøres væk, siger Fru Grøn, Bolius’ rengøringsekspert.

Hvis du gerne vil købe en seng fra genbrug råder Fru Grøn til, at du tester bæreevnen og sørger for at skille sengen ad og samle dem igen, så du sikrer, at der ikke mangler enkelte dele.

Vil du hellere købe et brugt toilet skal du i stedet teste ydeevnen, hvis det er muligt – fx om det skyller ordentligt og tilstrækkeligt ud. Du kan med fordel også teste, om du kan fjerne fx kalkaflejringerne.

Sørg ved begge produkter at forhør sælger om, hvorfor produktet skal sælges.

LÆS OGSÅ: Sådan får du din madras til at holde længere

Køb af brugte hårde hvidevarer

Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé at købe køleskab, opvaskemaskine og andre hårde hvidevarer som genbrug. Men vær opmærksom på følgende:

  • Energiforbrug: Undersøg energimærkerne. Mål strømforbruget med et spar-o-meter. 
  • Slitage: Svært at vurdere, men undersøg om produktet fungerer korrekt, kan åbne/lukke normalt og har tydelige aflejringer. Ved brug i områder med hårdt vand, vil der have sat sig mere kalk i rørene. Lugt kan normalt fjernes med korrekt rengøring.
  • Skader: Selv små skader kan være svære at reparere. Men hvis du kan fikse problemet selv, kan du formentlig spare en del penge på at købe produktet fra genbrug.
  • Prisen: Selv sagt vigtigt, at prisen afspejler, at produktet er brugt. Mange vil ikke genbruge hårde hvidevarer, så med lidt research kan du gøre et scoop.

Kilde: Henrik Bisp, fagekspert i Bolius.

Brugte hårde hvidevarer kan være bedst for pengepung og klima

Udover seng og toilet deler også hårde hvidevarer en liden topplacering på listen over uønskede genbrugsinventar.

Køleskab, opvaskemaskine og vaskemaskine vil mere end 40 % ikke anskaffe sig som genbrug.

Men ligesom med sengen og toilettet, skal du som forbruger ikke nødvendigvis være afskrækket over at købe hårde hvidevarer som genbrug.

Med en ordentlig research og lidt fingersnilde kan du oftest gøre et scoop – selvom der er en risiko for at købe ’katten i sækken’.

– En brugt hård hvidevare kan ofte være bedre for miljøet, da produktionen kræver mange ressource. Men det er selvfølgelig kun en god løsning for klimaet – og din pengepung – hvis ikke forbruget af el og vand er markant højere, siger Henrik Bisp fagekspert i Bolius.

Hvis du vælger at købe en brugt hvidevare, kan det anbefales, at du starter med at give den en grundig rengøring både inde og ude, da det kan forlænge levetiden, mindske energiforbruget og styrke ydeevnen.

Det kan bestemt også anbefales, at du får en garanti på produktet, hvis sælger vil give dette – oftest kun en mulighed hos professionelle, der sælger genbrug.

LÆS OGSÅ: Hvad koster det at bruge en opvaskemaskine?

Kan alt inventar købes fra genbrug?

Ud fra fageksperternes vurdering, er der ikke noget inventar, der ikke kan genbruges – så længe du tænker over kvaliteten af produktet og eventuelle krav til funktion.

Den holdning deler 13 % af de adspurgte i undersøgelsen, der svarer, at alt inventar kan genbruges. 9 % svarer ved ikke.

Så hvis du har svært ved at få solgt noget af dit inventar, så skyldes det måske bare, at du ikke har fundet den rigtige sælger endnu.

Eller også er dit ønskede salgsobjekt måske ikke værd at købe – og så kan vi i stedet anbefale genbrugsstationen eller en genbrugsbutik, så dit produkt kan gøre gavn alligevel. Alternativt kan du selv genbruge dine produkter, fx kan et toilet fungere som blomsterkumme og brædderne fra sengen bruges til et andet møbel.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Ville du anbefale bolius.dk?

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Klar til skolestart?

Klar til skolestart?

Nyhedsbrev fra Hadsten og Hinnerup Apotek ... læs mere
Loading...