|

UNDTAGELSESTILSTAND!

Coronakrisen har skabt en hidtil uset undtagelsestilstand i Danmark

Vi står først nu i begyndelsen af den undtagelsestilstand, som meget vel kan blive langvarig. Flere uger. Flere måneder. Ingen kan spå om fremtiden.

Krisens omkostninger synes uoverskuelige. Menneskeligt og økonomisk.
Mange tusinde vil blive smittet i løbet af de nærmeste uger. Mange hundrede – måske tusinder – vil blive indlagt på landets hospitaler og de nødsengepladser, der er ved at blive etableret rundt omkring i kommunerne. Hvor mange er der ingen der ved.

Desværre ser vi også ind i en situation, hvor de nuværende 4 dødsfald pga. Covid-19 virus uvægerligt vil stige – måske til 100-vis eller til 1000-vis af dødsfald. Ingen kan heller spå om de fremtidige antal døde danskere pga. den igangværende pandemi.

”Vi har behov for, at alle hjælper til, udviser samfundssind og agerer derefter”, sagde statsminister Mette Frederiksen på TV.

Det nødvendige samfundssind betyder bl.a., at vi alle sammen skal stå sammen – men vi skal gøre det hver for sig!
Smitterisikoen er mere alvorlig for nogle end for de fleste. Specielt er ældre og svækkede i alvorlig risiko.
Tænk på det, når du bevæger dig ud for at handle.

Heldigvis har alle supermarkeder indført ”diskretionsstriber” eller afstandsstriber ved kassekøerne. Og der er flere steder indført ”diskretionsstriber” i forhold til ekspeditionspersonalet.

Men der kan sagtens gøres mere.

F.eks. kunne man indføre ”ensrettet færdsel” i supermarkederne, således at man ikke vender om med sin indkøbsvogn, fordi man har glemt at få ketchup eller andet med, da man passerede krydderihylderne. Har man glemt det, må man følge den ensrettede færdsel og køre en omvej – med god afstand til andre kunder – for at få de glemte varer ned i indkøbsvognen.

For et par dage siden talte jeg i telefon med en god ven, som sammen med sin kone var strandet i Spanien og som havde besvær med at finde et fly hjem til Danmark.
De var som alle andre lukket inde på deres hotel og måtte kun gå ud for at handle fødevarer.
Dernede har supermarkederne indført ”adgangsbegrænsning” – forstået således, at der ved indgangen står en ansat og holder tal på, hvor mange, der befinder sig inde i supermarkedet og kun lukker nye kunder ind, når det tilsvarende antal forlader forretningen. Desuden får alle kunder afsprittet deres hænder, før de bliver lukket ind.
Et eksempel til efterfølgelse blandt danske supermarkeder.

Desuden burde supermarkederne ansætte personale til at afspritte håndtag på indkøbsvogne og indkøbskurve hver gang, de har været i brug.

Endelig kan vi som kunder selv udvise samfundssind og selv sørge for god håndhygiejne, ligesom det vil være en god idé at undlade at tage børn og børnebørn med ud at handle. Jo færre, der er i supermarkedet, desto mindre smitterisiko.

Herfra kan vi kun opfordre til at alle tager situationen alvorlig og – som statsministeren sagde det på TV – står sammen hver for sig.

”SAT PÅ SPIDSEN” skrives og redigeres af Eigil Jacobsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.48 trafikanter sigtet efter Kalø-kontrol

48 trafikanter sigtet efter Kalø-kontrol

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYT fra VELAS

NYT fra VELAS

Kvægnyt skifter udseende og afsender ... læs mere
Personlige opråb hjælper andre

Personlige opråb hjælper andre

Sammenholdet i arbejdet for et liv uden kræft er stort. En del af sammenholdet er bl.a., at kræftpatienter deler deres personlige historier ... læs mere
Å vil have fast ø-læge på Anholt

Å vil have fast ø-læge på Anholt

Af Rasmus Foged, Regionsrådsmedlem for Alternativet, Region Midtjylland og Folketingskandidat for Alternativet, Storkreds Østjylland ... læs mere
Borgerservice genåbner

Borgerservice genåbner

Borgerservice genåbner fra torsdag 28. maj 2020. Der opfordres til brug af tidsbestilling her på hjemmesiden, på borger.dk eller via telefon 89 64 10 10 ... læs mere
Ny direktør på Den jydske Haandværkerskole

Ny direktør på Den jydske Haandværkerskole

Den 1. juni tiltræder Jesper Kofoed Petersen stillingen som ny direktør på Den jydske Haandværkerskole (DjH). Jesper Kofoed Petersen kommer fra en stilling som områdeleder i elafdelingen på DjH, og er derfor et velkendt ansigt på skolen ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Virksomhederne er meget tilfredse med Jobcenter Favrskovs virksomhedsservice ... læs mere
Søren Frandsen er blevet radikal.

Søren Frandsen er blevet radikal.

Socialistisk Folkepartis byrådsmedlem i Favrskov Kommune, Søren Frandsen, har inden for kort tid haft to læserbreve i medierne om trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Loading...