|

Unge kræftramte: Tal med os om livet og om sex

Unge mennesker, der rammes af kræft, har et stort uopfyldt behov for at tale med sundhedspersonalet om, hvordan sygdommen kan påvirke dem både psykisk og fysisk.

 

 

 Mange er bekymrede, blandt andet for hvad sygdommen kan få af konsekvenser for deres sexliv, men får ikke talt med fagpersoner om det. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som afslører, at sundhedsvæsenet i højere grad bør have fokus på, hvordan de møder unge i forbindelse med en alvorlig sygdom som kræft.

 

Kræftens Bekæmpelses nye undersøgelse viser, at sundhedspersonalet desværre ikke i tilstrækkelig grad taler med de unge kræftramte om de ting, som bekymrer dem. Foto: Ung kræft

Sundhedspersonalet bør blive bedre til at møde de unge kræftramte og forstå deres helt særlige behov, som ikke er de samme som hos en 60-årig kræftpatient, siger projektleder i Ung kræft, Tina Brændgaard Nissen. Privatfoto

94 pct. af de unge i undersøgelsen har haft behov for at tale med en fagperson på sygehuset om, hvad kræftsygdommen kan betyde for dem psykisk. Men kun 44 pct. fik ’i nogen eller i højeste grad’ opfyldt deres behov.

85 pct. har haft behov for at tale om, hvad sygdommen kan betyde for dem fysisk – heraf fik kun 56 pct. opfyldt deres behov.

Svarene stammer fra en spørgeskemaundersøgelse blandt 15-29-årige kræftpatienter. Den viser, at sundhedspersonalet desværre ikke i tilstrækkelig grad taler med de unge om de ting, som bekymrer dem, siger Tina Brændgaard Nissen, der er projektleder i Ung kræft, som er Kræftens Bekæmpelses netværk for unge kræftramte.

– Undersøgelsen sender et tydeligt signal om, at unge har behov for at tale mere systematisk om de ting, som kan følge med at have en kræftsygdom. Generelt er de tilfredse med selve kræftbehandlingen, men sundhedspersonalet bør blive bedre til at møde de unge og forstå deres helt særlige behov, som ikke er de samme som hos en 60-årig kræftpatient, siger hun.

Seksualitet og fertilitet

Kirsten Boisen er afdelingslæge ved Ungdomsmedicinsk Videnscenter på Rigshospitalet og med i den gruppe af fagpersoner, der har været med til at udvikle undersøgelsen. Hun hæfter sig især ved, at undersøgelsen afslører et stort udækket behov blandt de unge for at tale om kærester og intimitet:

83 pct. af de unge angiver, at de havde behov for at tale med en fagperson på sygehuset om, hvordan sygdommen kunne påvirke deres kærligheds- eller sexliv. Men 58 pct. fik i mindre grad’ eller ’slet ikke’ opfyldt dette behov.

Ligeledes havde 83 pct. behov for at tale med en læge eller sygeplejerske om problemer i forhold til forelskelse, kærester og sex ved de opfølgende undersøgelser og samtaler efter kræftforløbet. Her svarer hele 72 pct., at de ’i mindre grad’ eller ’slet ikke’ fik opfyldt dette behov.

– Sundhedspersonalet kan have svært ved at tage disse emner op, fordi de ikke føler sig godt nok rustet, eller måske er bange for at overskride grænsen hos den unge. Men det er personalets ansvar at tale med den unge patient om kærester og intimitet, og det kræver uddannelse og træning, siger Kirsten Boisen.

Vi kan som fagpersoner komme til at glemme ’det levede liv’. Og det er særligt vigtigt, når det gælder unge, fordi ungdomsårene er præget af udvikling og mange forandringer

Kirsten Boisen, afdelingslæge ved Ungdomsmedicinsk Videnscenter på Rigshospitalet

Husk ’det levede liv’

Hun understreger, at hovedfokus naturligvis skal være på den medicinske behandling.

– Men det betyder samtidig, at vi som fagpersoner kan komme til at glemme ’det levede liv’. Og det er særligt vigtigt, når det gælder unge, fordi ungdomsårene er præget af udvikling og mange forandringer. Det kan være en særligt udfordrende periode at blive ramt af alvorlig sygdom, når man er under uddannelse, i starten af sin karriere og i gang med at stifte familie, siger Kirsten Boisen.

For mange unge er fremtidige børn et vigtigt emne, da kræftbehandlingen i nogle tilfælde kan ødelægge fertiliteten. Men kun knap en tredjedel oplevede, at de ’i højeste grad’ fik mulighed for at tale med en læge eller sygeplejerske om deres mulighed for at få børn i fremtiden.

Vil gerne involveres

Et andet markant resultat er, at mange unge gerne vil involveres i behandlingsforløbet, men næsten halvdelen svarer, at lægen besluttede behandlingen uden at involvere den unge.

– De unge kan sammenlignes med andre sårbare grupper, som har svært ved at blive hørt, og hvor det kræver en særlig indsats. En veluddannet 50-årig kvinde skal nok få spurgt lægen eller sygeplejersken om det, hun har på hjerte. Det kan være sværere, når man er et ungt menneske. Men vi skal huske, at patienterne skal inddrages, og de unge patienter selv skal vide, at de har ret til at blive inddraget, siger Kirsten Boisen.

Hvert år får cirka 500 danske unge i alderen 15-29 år en kræftdiagnose.

Simone fik kræft som 25-årig: ‘De tager hånd om sygdommen, men ikke om mig som person’

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Loading...