|

Vaccine mere end halverer risikoen for svære forstadier til livmoderhalskræft

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

05-04-2019

Piger, der bliver vaccineret mod HPV har markant lavere risiko for senere at udvikle svære celleforandringer på livmoderhalsen. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

HPV-vaccine forebygger svære celleforandringer – det viser forskning fra Kræftens Bekæmpelse. Modelfoto: Colourbox

Perspektiverne for HPV-vaccinen er, at man kan forhindre tusindvis af kræfttilfælde hos unge piger og kvinder på verdensplan, siger Susanne Krüger Kjær. Foto: Tomas Bertelsen.

Vores nye undersøgelse viser, at piger, der blev vaccineret mod HPV, da de var 16 år eller yngre, har 63 pct. lavere risiko for senere at få de sværeste former for forstadier til livmoderhalskræft.

Forstadierne kan i værste fald udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke bliver opdaget. De svære celleforandringer skal fjernes ved en keglesnitoperation og kvinderne skal efterfølgende indgå i et kontrolprogram. 

Resultaterne peger også på, at kun en enkelt eller to doser af vaccinen ser ud til at beskytte lige så godt som tre doser. 

– Det bekræfter endnu engang, at vaccinen kan forhindre, at nogle piger får svære celleforandringer på livmoderhalsen, som senere kan udvikle sig til en livstruende kræftsygdom. Desuden er det jo positivt, at resultaterne antyder, at man med færre doser kan opnå en tilsvarende beskyttelse, siger Susanne Krüger Kjær. Hun er forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelse, professor og overlæge ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, og har stået for den nye forskning. 

Hun understreger imidlertid, at der skal mere forskning til, før man med fuldstændig sikkerhed kan sige, om én dosis er nok til at opnå varig beskyttelse. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at man stadig følger de officielle anbefalinger. 

På linje med andre resultater
Også tidligere undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse baseret på danske og svenske data, har vist, at der er en markant lavere forekomst af svære celleforandringer på livmoderhalsen hos piger, der bliver vaccineret mod HPV. Hos de kvinder, der fik vaccinen, da de var 16 år eller yngre, var der en 77 pct. lavere forekomst af celleforandringer end blandt kvinder, der ikke var vaccineret. 

Ny forskning bakker op om HPV-vaccine mod livmoderhalskræft
 
Samtidig er det blot få dage siden, at en skotsk undersøgelse viste, at antallet af alvorlige celleforandringer var 89 pct. lavere blandt de skotske piger, der blev vaccineret som 12-13-årige i forhold til piger, som ikke var vaccineret. 

HPV-vaccine imponerer i nye studier: Overgår måske endda forskernes håb

–Perspektiverne er, at vi kan forhindre tusindvis af kræfttilfælde hos unge piger og kvinder på verdensplan gennem vaccination mod HPV, siger Susanne Krüger Kjær.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler HPV-vaccinen. Det kan du læse mere om på stopHPV 

Læs mere om forskningen hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Resultaterne er offentliggjort her: Verdoodt F et al.: Dose-related effectiveness of quadrivalent human papillomavirus vaccine against cervical intraepithelial neoplasia: A Danish nationwide cohort study. Clin Infect Dis. 2019 Mar 20

Sådan er det i dag
  • I undersøgelsen har forskerne set på vaccinen Gardasil 4, der beskytter mod fire HPV-typer. I dag er det vaccinen Gardasil 9, som benyttes i børnevaccinationsprogrammet – der beskytter mod yderligere fem typer af HPV, i alt ni typer
  • I dag får piger tilbudt HPV-vaccinen, når de fylder 12 år.
  • Piger under 15 år skal have to doser af vaccinen for at være beskyttet. Der skal gå mindst fem måneder mellem de to – og man skal have begge doser indenfor 13 måneder.
  • Piger på 15 år og derover skal have tre vaccinationer for at være dækket. Anden dosis får man efter mindst en måned og tredje dosis mindst tre måneder efter den anden. Alle tre doser skal gives inden for et år.
Tallene bag undersøgelsen

I den nye undersøgelse har forskerne set på data fra alle kvinder i alderen 17-25 år, der boede i Danmark i årene 2006-2016 – i alt godt 590.000 kvinder. Herudaf var 215.309 kvinder blevet vaccineret da de var 16 år eller yngre.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Af Formand for HSK-fodbold Gert Jensen ... læs mere
Loading...