|

Var det virkelig Eva Brauns Mercedes?

På den seneste Veteranmesse i Fredericia gik rygterne pludseligt og vedholdende, at Eva Brauns Mercedes var til salg på messen fortæller motorredaktør Jørgen Kjær og fortsætter

Den sjældne Mercedes 290 A cabriolet er en af de mest elegante af de mange imposante biler, som Adolf Hitler lod Mercedes fremstille i slutningen af 1930`erne.

Eva Braun var Adolf Hitlers kæreste, og begik selvmord sammen med sin Adolf, da de allierede styrker nærmede sig Berlin i 1945, og hun skulle ifølge selvsamme rygter naturligvis være blevet betænkt med en af de eftertragtede og i dag sjældne åbne Mercedes, som sælges til uhyrlige summer med den imponerende 540 K i spidsen.

Det kan afsløres allerede i starten af denne artikel, at der er endda meget lidt sandsynlighed for, at bilen skulle have haft denne helt specielle ejer. Den nuværende ejer af den sjældne bil, den kendte Mercedes-mekaniker Folmer Larsen, var selv ophavsmanden til rygterne. I dag handles biler med prominente tidligere ejere nemlig til betydeligt højere summer end biler med mere ydmýge ejerforhold. I dag er det originalitet og tilknytning til en historisk person, der lige giver de sidste millioner i en sjælden bils pris.


-Der er så mange biler, der tilknyttes en kendt ejer, og det forklares ofte med, at det ikke kan modbevises, og indtil videre kan det da heller ikke modbevises, at Eva Braun har ejet denne bil, griner Folmer Larsen, der godt er klar over at historien er lidt vel tynd, og nok ikke vil holde vand ved nærmere efterforskning.

Men sandt er det dog, at han netop har købt denne Sjældne Mercedes 290 A cabriolet fra 1937 ved en tysk samler, der havde omkring 50 andre sjældne Mercedes i sin samling – de fleste eftertragtede cabriolet udgaver.

Folmer Larsen fortæller at hans bil er komplet

-Jeg fik et af den slags tilbud, man kun får en gang. Du kan købe bilen nu, og det var, hvad jeg gjorde. Sådan et tilbud får man kun en gang, fortæller Folmer Larsen, der næsten måtte sætte hus og værksted på højkant for at kunne købe bilen, der som andre af de eftertragtede og sjældne Mercedes cabriolet`er oftest handles til 6-cifrede beløb – vel at bemærke i Euro.

Der var ikke lang betænkningstid, og onsdag nat to dage før messen i Fredericia hentede Folmer Larsen bilen i Tyskland. Hele den efterfølgende dag gik med at samle bilen, og med gode venners hjælp var den klar til udstillingen i Fredericia. Folmer Larsen har i forvejen en sjælden åben førkrigs Mercedes, men nyerhvervelsen skal alligevel sælges.

-Desværre har jeg ikke råd til at beholde begge biler. Det kunne ellers være spændende at have både en A cabriolet og en B cabriolet fra før krigen, forklarer Folmer Larsen, der allerede forventede, at have et bud på 200.000 – altså Euro for bilen, der efter Folmer Larsens oplysninger er komplet, og med en forventet handelspris på 450-500.000 Euro for et restaureret eksemplar, kan Folmers Mercedes 290 sagtens være udstillingens bedste investering.

Trods en 6-cylindret motor på næsten 3 liter var tophastigheden kun godt 100 km/t for Mercedes 290 fra 1937.

At Eva Braun virkelig skulle have ejet en Mercedes Cabriolet, forekommer næppe sandsynligt, selvom humoristiske sjæle med et gran af sandhed i Fredericia påstod, at hun aldrig have fået et kørekort. I 1973 blev der udbudt en guldfarvet Mercedes i Florida for den på det tidspunkt nette sum på 250.000 dollars, den havde stået på et museum i Jacksonville i adskillige år sammen med Hitlers yacht, og skulle have tilhørt netop Eva Braun. Historien om denne Mercedes er nok nærmere, at ejeren af et kendt amerikansk auktionshus fik skrabet stumperne sammen til en Mercedes 540 K, og brugte denne til at sparke forretningen i gang. Denne bil er nu sporløst forsvundet!

Folmer Larsen mener at hans bil er udstillingens bedste køb

En anden teori om Eva Brauns påståede ejerskab til en åben Mercedes går på, at en af hendes livvagter fik bilen bragt sikkert til en lade i Østrig i krigens sidste dage, hvor den så blev fundet i 1955, og efterfølgende bragt til USA forklædt som en landbrugsmaskine i en container. Denne bil er det endnu ikke lykkedes ”Mercedesarkæologerne” at opsnuse. Årsagen til dette er nok, at Eva Braun med størst sandsynlighed aldrig nogensinde selv har ejet en bil, og da slet ikke en af de store Mercedes. Hun er således aldrig blevet fotograferet bag rattet i en bil, og det svarer pænt til Hitlers holdning til de store biler. Han var i virkeligheden lidt spartansk på det område og ikke den prangende type, der slog om sig med store biler i gaver. Det var mere hans medkumpaner, der havde disse tilbøjeligheder. Hitler mente også, at kvinder godt måtte holde sig lidt i baggrunden, når de store drenge ”legede” krig, og det var allerbedst, hvis de blev i hjemmet, fødte børn og opdragede dem til at blive store ariske krigere.

Selv om der alligevel på nuværende tidspunkt ikke kan knyttes en prominent ejer til Folmers Mercedes, vil den sikkert alligevel tiltrække sig stor opmærksomhed hos samlere med pengepungen i orden.

 

med venlig hilsen

Jørgen Kjær

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...