|

Var det virkelig Eva Brauns Mercedes?

På den seneste Veteranmesse i Fredericia gik rygterne pludseligt og vedholdende, at Eva Brauns Mercedes var til salg på messen fortæller motorredaktør Jørgen Kjær og fortsætter

Den sjældne Mercedes 290 A cabriolet er en af de mest elegante af de mange imposante biler, som Adolf Hitler lod Mercedes fremstille i slutningen af 1930`erne.

Eva Braun var Adolf Hitlers kæreste, og begik selvmord sammen med sin Adolf, da de allierede styrker nærmede sig Berlin i 1945, og hun skulle ifølge selvsamme rygter naturligvis være blevet betænkt med en af de eftertragtede og i dag sjældne åbne Mercedes, som sælges til uhyrlige summer med den imponerende 540 K i spidsen.

Det kan afsløres allerede i starten af denne artikel, at der er endda meget lidt sandsynlighed for, at bilen skulle have haft denne helt specielle ejer. Den nuværende ejer af den sjældne bil, den kendte Mercedes-mekaniker Folmer Larsen, var selv ophavsmanden til rygterne. I dag handles biler med prominente tidligere ejere nemlig til betydeligt højere summer end biler med mere ydmýge ejerforhold. I dag er det originalitet og tilknytning til en historisk person, der lige giver de sidste millioner i en sjælden bils pris.


-Der er så mange biler, der tilknyttes en kendt ejer, og det forklares ofte med, at det ikke kan modbevises, og indtil videre kan det da heller ikke modbevises, at Eva Braun har ejet denne bil, griner Folmer Larsen, der godt er klar over at historien er lidt vel tynd, og nok ikke vil holde vand ved nærmere efterforskning.

Men sandt er det dog, at han netop har købt denne Sjældne Mercedes 290 A cabriolet fra 1937 ved en tysk samler, der havde omkring 50 andre sjældne Mercedes i sin samling – de fleste eftertragtede cabriolet udgaver.

Folmer Larsen fortæller at hans bil er komplet

-Jeg fik et af den slags tilbud, man kun får en gang. Du kan købe bilen nu, og det var, hvad jeg gjorde. Sådan et tilbud får man kun en gang, fortæller Folmer Larsen, der næsten måtte sætte hus og værksted på højkant for at kunne købe bilen, der som andre af de eftertragtede og sjældne Mercedes cabriolet`er oftest handles til 6-cifrede beløb – vel at bemærke i Euro.

Der var ikke lang betænkningstid, og onsdag nat to dage før messen i Fredericia hentede Folmer Larsen bilen i Tyskland. Hele den efterfølgende dag gik med at samle bilen, og med gode venners hjælp var den klar til udstillingen i Fredericia. Folmer Larsen har i forvejen en sjælden åben førkrigs Mercedes, men nyerhvervelsen skal alligevel sælges.

-Desværre har jeg ikke råd til at beholde begge biler. Det kunne ellers være spændende at have både en A cabriolet og en B cabriolet fra før krigen, forklarer Folmer Larsen, der allerede forventede, at have et bud på 200.000 – altså Euro for bilen, der efter Folmer Larsens oplysninger er komplet, og med en forventet handelspris på 450-500.000 Euro for et restaureret eksemplar, kan Folmers Mercedes 290 sagtens være udstillingens bedste investering.

Trods en 6-cylindret motor på næsten 3 liter var tophastigheden kun godt 100 km/t for Mercedes 290 fra 1937.

At Eva Braun virkelig skulle have ejet en Mercedes Cabriolet, forekommer næppe sandsynligt, selvom humoristiske sjæle med et gran af sandhed i Fredericia påstod, at hun aldrig have fået et kørekort. I 1973 blev der udbudt en guldfarvet Mercedes i Florida for den på det tidspunkt nette sum på 250.000 dollars, den havde stået på et museum i Jacksonville i adskillige år sammen med Hitlers yacht, og skulle have tilhørt netop Eva Braun. Historien om denne Mercedes er nok nærmere, at ejeren af et kendt amerikansk auktionshus fik skrabet stumperne sammen til en Mercedes 540 K, og brugte denne til at sparke forretningen i gang. Denne bil er nu sporløst forsvundet!

Folmer Larsen mener at hans bil er udstillingens bedste køb

En anden teori om Eva Brauns påståede ejerskab til en åben Mercedes går på, at en af hendes livvagter fik bilen bragt sikkert til en lade i Østrig i krigens sidste dage, hvor den så blev fundet i 1955, og efterfølgende bragt til USA forklædt som en landbrugsmaskine i en container. Denne bil er det endnu ikke lykkedes ”Mercedesarkæologerne” at opsnuse. Årsagen til dette er nok, at Eva Braun med størst sandsynlighed aldrig nogensinde selv har ejet en bil, og da slet ikke en af de store Mercedes. Hun er således aldrig blevet fotograferet bag rattet i en bil, og det svarer pænt til Hitlers holdning til de store biler. Han var i virkeligheden lidt spartansk på det område og ikke den prangende type, der slog om sig med store biler i gaver. Det var mere hans medkumpaner, der havde disse tilbøjeligheder. Hitler mente også, at kvinder godt måtte holde sig lidt i baggrunden, når de store drenge ”legede” krig, og det var allerbedst, hvis de blev i hjemmet, fødte børn og opdragede dem til at blive store ariske krigere.

Selv om der alligevel på nuværende tidspunkt ikke kan knyttes en prominent ejer til Folmers Mercedes, vil den sikkert alligevel tiltrække sig stor opmærksomhed hos samlere med pengepungen i orden.

 

med venlig hilsen

Jørgen Kjær

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Hvor svært kan det være?

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi ... læs mere
Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Af Birgit Liin, byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 429.

Ugens naturbilleder nr. 429.

Idag kommer du med til Grenå og omegn på dage med skønt sommervejr ... læs mere
Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Loading...