|

VARME – af Herluf Nydam Jensen

Nu er tiden kommet hvor det er rart at der er varme i vores boliger. I vores tid er det nemt at tænde for varmen enten det nu er oliefyr, pillefyr,jordvarme, solceller eller som her i Hadsten, hvor varmeværket fyrer med halm. Det er nemt og effektivt

 

 VARME                                                 
Dengang jeg var barn på Nydamsgård var der kakkelovne 5-6 stykker og så det store komfur i køkkenet + gruekedlen i bryggerset. Der blev kun tændt op i køkkenet (komfuret ) og stuen til daglig. Så der lød altid et råb efter en- luk døren når man forlod stuen eller køkkenet.
I halvtrdserne blev der fyret med træ koks og en lille smule tørv, træet kom fra de gamle læbælter, der bestod af elmetræer, plantet efter julestormen i 1902.
Tørvene kom fra gårdens tørveskifte i Tinning mose, min far skriver at det var gode tørv som mange generationer havde varmet sig ved i de kolde vintermåneder.
I krigsåret 1941 blev der produceret 40 000 stk tørv.Tørvefremstillingen startede efter at roerne var hakket sidst i juni måned. Alle mand af hus + et par hjælpere der havde forstand på at fremstille tørv.
Tørvejorden kommer i en æltemaskine , derefter i forme på trillebøren, og så blev de væltet af på jorden i lange rækker, for at tørre i en uges tid, alt afhængig af vejret.
Når de var halvtørre skulle de rejses og efter en uge mere blev de sat i stakke, hvis de ikke allerede var så tørre at de kunne køres hjem.
Selvom det var hårdt arbejde, og kunne være meget varmt,, var det alligevel en afveksling i den daglige trummerum, og især pauserne var hyggelige med besøg af min mor, mine bedsteforældre og mine søskende, med den store madkurv og ikke mindst noget at drikke, sikkert også med en dram til.
Sidst i halvtredserne er det ved at være slut og oliefyrene vinder indpas på gårdene med centralvarme ,  installeret i alle stuehusenes rum.
I 1961 er jeg hjemme på juleorlov og skulle pynte juletræet, året før var der købt en spraydåse der kunne sprøjte sne på juletræsgrenene, der var lidt tilbage men sprayen virkede ikke rigtig så jeg satte den ind i kakkelovnen i den åbning hvor kaffekanden tit stod og holdt varmen, og ak og ve, den blev glemt indtil den revnede med et brag og der var julesne både på træet, undertegnede og gulvtæppet.
Det værste var dog at kakkelovnen var skredet i alle sammenføjningerne og var ubrugelig. Det blev en noget kold jul i spisestuen den juleaften.
Sommeren efter blev der opsat oliefyr med centralvarme i hele huset .Der hører stadig et tørveskifte til Nydamsgård 23 cl i Tinning,men det er ikke nemt at finde og det er groet til med birketræer og højt græs til stor glæde for vildt og jægere.
Herluf Nydam Jensen

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.DK genåbner i faser

DK genåbner i faser

Tjek genåbningsfaserne og vilkår på virksomhedsguiden.dk - og hold dig løbende a’jour ... læs mere
Genbrugskoncept udvides til alle fire genbrugspladser

Genbrugskoncept udvides til alle fire genbrugspladser

Borgerne i Favrskov kan se frem til endnu mere direkte genbrug, når Favrskov Forsyning udvider deres GI’ og TA’ koncept til alle kommunens genbrugspladser i takt med at pladserne renoveres ... læs mere
Ingen tidsbestilling i Borgerservice

Ingen tidsbestilling i Borgerservice

Borgerservice i Hinnerup er fortsat lukket ... læs mere
Bedre forhold for cyklisterne på Randersvej ved Hammel

Bedre forhold for cyklisterne på Randersvej ved Hammel

Cykelprojektet forbinder allerede eksisterende stisystemer, så det bliver muligt at færdes trafiksikkert fra Hammel mod nord til Houlbjerg og Laurbjerg og derfra til Langå ... læs mere
OK Ødum får ny dobbelt svanemærket vaskehal

OK Ødum får ny dobbelt svanemærket vaskehal

OK bygger ny miljøvenlig dobbelt vaskehal ved OK Plus i Ødum, så kunderne får kortere ventetid, når bilen skal vaskes ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE"

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE”

Lej en Komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand ... læs mere
Superligabold i ”flimmerkassen”

Superligabold i ”flimmerkassen”

Det bliver interessant at se ”bold” igen hjemme foran ”husalteret”. Superligaen spilles nu igen, men med ”corona-regler”! ... læs mere
Politiet søger rette ejermænd til tyvekoster

Politiet søger rette ejermænd til tyvekoster

Østjyllands Politi søger ejerne af nogle tyvekoster, der er fundet i forbindelse med en ransagning ... læs mere
Ingen krise: Rekordsalg af sommerhuse – og få tilbage på markedet

Ingen krise: Rekordsalg af sommerhuse – og få tilbage på markedet

Der er solgt rigtig mange sommerhuse i de første fire måneder af 2020, og udbuddet er tilmed på et meget lavt niveau. Læs her hvorfor, og hvad det kan betyde for priserne ... læs mere
Loading...