|

VARME – af Herluf Nydam Jensen

Nu er tiden kommet hvor det er rart at der er varme i vores boliger. I vores tid er det nemt at tænde for varmen enten det nu er oliefyr, pillefyr,jordvarme, solceller eller som her i Hadsten, hvor varmeværket fyrer med halm. Det er nemt og effektivt

 

 VARME                                                 
Dengang jeg var barn på Nydamsgård var der kakkelovne 5-6 stykker og så det store komfur i køkkenet + gruekedlen i bryggerset. Der blev kun tændt op i køkkenet (komfuret ) og stuen til daglig. Så der lød altid et råb efter en- luk døren når man forlod stuen eller køkkenet.
I halvtrdserne blev der fyret med træ koks og en lille smule tørv, træet kom fra de gamle læbælter, der bestod af elmetræer, plantet efter julestormen i 1902.
Tørvene kom fra gårdens tørveskifte i Tinning mose, min far skriver at det var gode tørv som mange generationer havde varmet sig ved i de kolde vintermåneder.
I krigsåret 1941 blev der produceret 40 000 stk tørv.Tørvefremstillingen startede efter at roerne var hakket sidst i juni måned. Alle mand af hus + et par hjælpere der havde forstand på at fremstille tørv.
Tørvejorden kommer i en æltemaskine , derefter i forme på trillebøren, og så blev de væltet af på jorden i lange rækker, for at tørre i en uges tid, alt afhængig af vejret.
Når de var halvtørre skulle de rejses og efter en uge mere blev de sat i stakke, hvis de ikke allerede var så tørre at de kunne køres hjem.
Selvom det var hårdt arbejde, og kunne være meget varmt,, var det alligevel en afveksling i den daglige trummerum, og især pauserne var hyggelige med besøg af min mor, mine bedsteforældre og mine søskende, med den store madkurv og ikke mindst noget at drikke, sikkert også med en dram til.
Sidst i halvtredserne er det ved at være slut og oliefyrene vinder indpas på gårdene med centralvarme ,  installeret i alle stuehusenes rum.
I 1961 er jeg hjemme på juleorlov og skulle pynte juletræet, året før var der købt en spraydåse der kunne sprøjte sne på juletræsgrenene, der var lidt tilbage men sprayen virkede ikke rigtig så jeg satte den ind i kakkelovnen i den åbning hvor kaffekanden tit stod og holdt varmen, og ak og ve, den blev glemt indtil den revnede med et brag og der var julesne både på træet, undertegnede og gulvtæppet.
Det værste var dog at kakkelovnen var skredet i alle sammenføjningerne og var ubrugelig. Det blev en noget kold jul i spisestuen den juleaften.
Sommeren efter blev der opsat oliefyr med centralvarme i hele huset .Der hører stadig et tørveskifte til Nydamsgård 23 cl i Tinning,men det er ikke nemt at finde og det er groet til med birketræer og højt græs til stor glæde for vildt og jægere.
Herluf Nydam Jensen

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Kære ‘Sat på spidsen’

Kære ‘Sat på spidsen’

Jeg har noteret mig jeres oprigtige bekymring for, om den nytiltrådte socialistiske regering nu sender Laurbjergs trinbræt i syltekrukken sammen med alle de andre trafikprojekter, som ellers var med i den tidligere regerings store trafikaftale, der blev indgået sammen med ... læs mere
Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Loading...