Sommerferien er ved at være opbrugt for de fleste.
Det med ”sommer” er måske nok lidt misvisende for alle de, der har været nødt til at tilbringe deres ferie her i landet. Og det er mange…
En gammel mundheld lyder:”Der findes ikke dårligt vejr. Kun dårlig påklædning”.
Så er det, man får lyst til at spørge: ”Hvad er rigtig påklædning, når man vil nyde en dag på stranden og gå i vandet og slikke den sol, der ikke gad at skinne?
Men det er et sidespring…
Fornylig læste jeg om en undersøgelse fra konsulenthuset Ballisager udført af Voxmeter, der påviste, at over halvdelen af arbejdsramte danskere føler, at de ofte udfører pseudoarbejde, dvs. arbejde, som hverken skaber værdi for arbejdsgiveren, kunder eller kolleger. Det samme er i høj grad tilfældet for offentligt ansatte, hvor arbejdsgiveren er kommunen, regionen eller staten, og kunderne er os alle sammen.
Undersøgelsen har titlen ”Kandidatundersøgelsen 2020” og har til formål at belyse tendenser i arbejdslivet.
Af svarene fremgår det, at andelen af pseudoarbejde stiger, når organisationen bliver stor og uoverskuelig. Der hvor afstanden mellem dem, der udfører ”gakkelak-arbejde” og de ansvarlige for, at der udføres ”gakkelak-arbejde”, bliver for stor.
”Gakkelak-arbejde” finder sted i både private virksomheder og på offentlige kontorer.
55 pct. af de ansatte i både store virksomheder og i det offentlige giver udtryk for, at de laver ”gakkelak-arbejde”.
Eksempler på pseudoarbejde – eller ”gakkelak-arbejde” kan være:
– Rapporter der ikke bliver læst
– Kontrol af andres arbejde uden formål
– Møder uden formål
– Procedurer, der bliver fulgt, fordi de måske en gang gav mening.
Sidstnævnte havde måske værdi en gang, men så sker der forandringer, der gør proceduren unødvendig, men den store organisation får den ikke evalueret og fjernet.
Lønmodtagere med videregående uddannelser har ifølge undersøgelsen markant mere ”gakkelak-arbejde” end ufaglærte og håndværkere.
Og man fristes til at spørge sig selv, hvorfor de giver udtryk for, at deres arbejde er meningsløst, men ikke gør noget ved det?
Det bidrager til opfattelsen af de ineffektive djøfere, der tager en lang uddannelse for derefter at udføre et arbejde, der måske ikke rigtig giver nogen mening, bortset fra at lønnen og pensionsordningen kan virke ret meningsfuld for den enkelte.
De går fra møde til møde og afvikler opgave efter opgave – og savner mening i det hele, mens de sparer op til pensionen…
Velkommen tilbage i hamsterhjulet!
”SAT PÅ SPIDSEN” skrives og redigeres af Eigil Jacobsen, som her
spidder hverdagens store og små finurligheder, nyheder og tildragelser.
Både lokalt og nationalt. Og altid helt respektløst…
Ingen kan vide sig sikker på ikke at blive ”sat på spidsen”.
Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.