|

Verdens ældste Folkevognsrugbrød Sofie vender hjem

Forfatteren, redaktøren og tandlægen Jørgen Kjær, Hadsten har begået denne artikel om verdens ældste folkevognsrugbrød SOFIE

 

Af Jørgen Kjær

Begrebet mit kæreste eje kan have mange udtryk – et af dem kan være det gamle køretøj, man vil forsværge, at man nogensinde vil skille sig af med – og så alligevel. Sådan gik det for Tonny Larsen, der har restaureret og ejet verdens ældste eksemplar i privat eje af det kære Folkevognsrugbrød. Ejerskabet varede næsten 25 år, men i midten af november sidste år fik han et tilbud, han ikke kunne sige nej til.

-Jeg havde fattet interesse for et fint sommerhus, og for at finansiere det satte jeg Sofie til salg. Ikke sådan offentligt med annoncer, men jeg kontaktede nogle få personer, som havde vist interesse for bilen gennem årene. Jeg havde også en ide om at sælge til fabrikken, men havde ikke nogen direkte kontakt, så jeg kontaktede en ven fra Skandinavisk Motor Co, som så formidlede kontakten til VW fabrikken. De var meget interesserede, og efter mange mange mails og skriverier blev vi endelig enige, forklarer Tonny Larsen om den for mange af folkevognsvennerne noget overraskende beslutning.

Den unikke T1`er eller Sofie, som var dens kælenavn, vakte interesse hos Volkswagen Nutzfahrzeuge i Hannover. Så meget, at de som nævnt kom med et bud, som Tonny ikke kunne afslå, og i december 2014 kom en delegation fra Tyskland for at hente Sofie hjem, hvor hun nu indgår i deres store samling.

Bilen blev kørt til Skandinavisk Motor Co den 20/11, og den 17/12 kom de så fra VW Tyskland for at hente bilen.

-Konen og jeg tog til København dagen før at overdrage Sofie til de nye ejere. Vi indlogerede os på et hotel, hvorefter vi mødtes med tyskerne i Tivoli til lidt god mad og julehygge. Dem der ikke har set Tivoli i juletiden, bør iøvrigt gøre det, smiler Tonny Larsen.

-Dagen efter den 17/12 var det tidligt op og mødes med tyskerne og min ven fra Skandinavisk Motor Co. Der skulle tages billeder og overdrages nøgler og papirer med mere. Da det praktiske var på plads, spiste vi alle middag i SMC’s kantine, og derefter skiltes vi. Tyskerne kørte hjem med Sofie, og vi kørte hjem til en tom garage. Ahh, dog ikke helt tom, jeg har to gamle Saab’er fra 1951 stående, fortæller Tonny om overdragelsen af den sjældne bil.

Sidste nyt om Sofie. Hun er nu vel ankommet til Volkswagen Nutzfahrzeuge Oldtimer museet i Hannover. Alle har været meget begejstrede for det flotte arbejde Tonny Larsen har udført. I sidste uge startede de rundvisninger på museet. De begyndte selvfølgelig hos Sofie, da hun er den ældste model, de har. Men man må da også sige, at hun er kommet i godt selskab.

-Det er VW Oldtimer afdeling, som har købt bilen, og den skal nu indgå i deres samling og udstilling. Så vidt jeg har forstået, skal den have hjemmebase i Hannover, men vil også blive udlånt til Autostadt i Wolfsburg, fortæller Tonny Larsen, der har haft bilen siden 1992. Han fik den efter et stort restaureringsarbejde synet i 2003.

Det var en noget speciel oplevelse for Tonny Larsen at overdrage nøglerne til sit kæreste eje til bilens nye ejere.

-Jeg nåede at køre 23.424 km med den i den tid jeg havde den, og den har ikke svigtet mig en eneste gang. Den har taget flere ture til Frankfurt og masser af andre steder i Tyskland og Europa.

   

Erhvervsbiler i Tyskland har i øvrigt netop sikret sig verdensrekorden i største honningkage. De har bygget en Transporter T1 i fuld størrelse. Den vejer 450 kg. og er udelukkende lavet af honningkage. Hen over julen stod den på Old Timer museet i Hannover, og pengene fra projektet går til fordel for børn med kræft i Tyskland.

Omfattende restaureringsarbejde

Det er i år 65 år siden, at Volkswagen T1 – også kendt som Transporter eller Rugbrødet – gik i produktion. Den ældste eksisterende T1 Transporter har haft hjem i Danmark siden 1992, hvor Tonny Larsen købte den i Tyskland i forbindelse med et dødsbo fra et privatmuseum, hvor T1´eren havde stået siden 1973. Den stod som en slags museumsrestaurering, flot på overfladen, men med et større restaureringsbehov. Tonny restaurerede den til perfektion gennem mere en ti år. Den blev restaureret efter alle kunstens regler. Plade blev svejset og fortinnet, der blev ikke brugt nemme løsninger.

-Den gamle bil skulle bare være helt perfekt, forklarer Tonny Larsen, der de efterfølgende år kørte til flere træf i både ind- og udland, hvor den gennem årene vandt adskillige priser.

Vil man læse mere om denne udgave af Folkevognsrugbrødet har Tonny Larsen lavet hjemmesiden www.barndoor.dk

 

Med venlig hilsen

Jørgen Kjær

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Rapporten viser, at arbejdet med tidlig opsporing og tidlig indsats for at sikre børns trivsel er på rette vej. Resultaterne er også med til at pege på tre nye indsatsområder ... læs mere
De levende billeder

De levende billeder

Den 1. marts bliver Hadsten Bio 80 år. Rejsebiografen i Østergades Hotel blev nu afløst af en rigtig biograf ... læs mere
Flosset image...

Flosset image…

De to største pengeinstitutter her i landet kæmper med imageproblemer og kundeflugt i stor skala ... læs mere
Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Fommand Heidi Hagen Siem fik et flot genvalg, som formand ... læs mere
Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 404.

Ugens naturbilleder nr. 404.

Vinterferien er over os, og det er en kærkommen lejlighed til at komme ud i den friske luft - her kommer du med på en tur ad Østergårdsvej ved Laurbjerg/Houlbjerg ... læs mere
Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

De fleste fjernvarmeforbrugere skal betale mere for at få opvarmet deres bolig i 2019 end i 2018. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet ... læs mere
Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Det gamle indkøbscenter er godt på vej til at blive omdannet til et sundhedshus ... læs mere
Loading...