|

VERDENS FØRSTE JULEMÆRKE

Julemærket 1904 – en sjælden gæst i Hadsten, men jagten fortsætter.
Det er den 3. december…

VERDENS FØRSTE JULEMÆRKE

Stadig på mærkerne er: Kurt Villy Svendsen

Den 1. december hørte vi om idéen til det, der blev verdens første julemærke – det danske fra 1904 – med Dronning Louise som motiv. Dronningen sidder omgivet af blomsterranker og rigsvåbnet – et meget elegant mærke. ”Vi fører løver i vort skjold af hjerter tæt omsatte”, som der står i den gamle sang af Grundtvig.

Omkring julemærkets udgivelse i 1904 bragte datidens store ugeblad ”Illustreret Familie-Journal” den 18. december følgende korte notits ved siden af et billede af mærket:
”En brillant idé.

Postekspedient Holbøll i København har haft den udmærkede idé at foreslå udstedelsen af et ”Velgørenhedsmærke”, som efter behag kan påklæbes breve”.

Julemærket fra 1904 er stadig let at finde blandt frimærkehandlere og på byttemøder, men det er straks noget vanskeligere at finde mærket på et julekort. Jeg har samlet og interesseret mig for Hadstens posthistorie i omkring 40 år og har ALDRIG set et brev eller kort fra Hadsten, Lerbjerg eller Voldum med mærket fra 1904, så lokalt er det meget sjældent.

Gammelnisser fra 1904 af en af mine yndlingstegnere, Henrik Larsen, født den 12.7.1860 på Lolland i nærheden af Maribo. Larsen vender vi tilbage til i et kommende afsnit. Nyd indtil videre disse to gavtyve – tilsat verdens første julemærke…

Jeg har drøftet julemærket 1904 adskillige gange med andre postkort- og julemærkeinteresserede, og der er en risiko for, at mærket slet ikke er blevet solgt i Hadsten. Her skal man huske på, at Hadsten i 1904 endnu ikke rådede over et postkontor. Datidens lille boglade i det nuværende Søndergade, ejet af J. B. Aastrup, omtaler ikke mærket i nogen af sine annoncer, og det er højst tvivlsomt, om jernbanepostekspeditionen har forhandlet julemærker i 1904. Alligevel kan datidens afsendere af julehilsner sagtens have benyttet mærket, som kunne købes i Randers og Århus.

Således presset må man gå på kompromis med samleområdet, og heldigvis er Laurbjerg med i Favrskov Kommune. Fra denne tidligere stationsby, som nu heldigvis ser ud til at få et trinbræt etableret, har jeg et virkelig godt julekort fra 1904, komplet med mærke.

At kortet samtidig indeholder en fin, lille lokalhistorie, gør det ikke mindre interessant. Motivet, udgivet af Valdemar Tvenstrups Forlag i Randers, viser ”Nymølle ved Laurberg og Sluserne”. Kortet sendes med de hjerteligste jule- og nytårshilsner af familien Kr. Welling, og hilsenen gælder familien Raun på ”Løjstrupenggaard”.

Som det ofte ses, er julemærket placeret i kortets venstre hjørne, og da frimærket er sluppet uden om postekspeditionens stempel, har landpostbuddet på korrekt vis valgt at blækannullere mærket.

Jens Kristian Jensen Welling, født den 21.10.1843 i Gjessinggaard Mølle, Tvede Sogn, Nørhald Herred, er gift med Mathilde Louise Hansen af København.

Foruden at være Cand. phil. er Welling gård- og mølleejer i Nymølle ved Laurbjerg, hvor også sønnen – Johannes Welling – bor.

Det skal vise sig at blive Kristian Wellings sidste jul, for den 16.6.1905 afgår mølleejeren ved døden, kun 61 år gammel. Sønnen Johannes og hustruen, Ingeborg, overtager derefter Nymølle.

Det viste julekort er formidlet af et bud, som gik ud fra jernbanepostekspeditionen i Laurbjerg, hvor stationsforstanderen i 1904 hed Frederik Chr. Møller Honum.

Forstanderen boede i stationsbygningen sammen med fru Kathrine, 6 børn, en stuepige og en trafikelev.

Ja, disse svundne stationsbyer med alt deres brogede liv…

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 (DM1) ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Loading...