|

Verdensrekorden med veteranmejetærskere kom sikkert i hus i Hadsten

Tekst og foto af Jørgen Kjær, Hadsten

Selvom det kan synes ganske nemt at sætte en verdensrekord i en disciplin, der ikke tidligere har været udført, kræver det nu alligevel en omfattende planlægning og minutiøs organisering, hvis man vil være sikker på at få den registreret og godkendt af blandt andet Guinness`s Rekordbog.

Der skulle organiseres et passende antal mejetærskere fra før 1975, og de skulle naturligvis alle være køreklare på det rette tidspunkt på rekorddagen. Selvom der ikke er registeret nogen tidligere rekord, skulle antallet af gamle mejetærskere gerne være så stort, at det synede rigtigt. Mindst 20-25 gamle mejetærskere var målet for arrangørerne.

Da rekordforsøget skulle gøres sammen med veteranhøstdagene den sidste søndag i juli på Holkjærgård Maskinstation i Galten ved Hadsten var 30 gamle mejetærskere klar. En var dog for ny, og en nåede desværre ikke helt frem til startlinien.

Da startskuddet for rekordforsøget lød, så man på afstand de gamle mejetærskere bevæge sig i V-form op mod tilskuerne. Først helt lydløst som en række hærmyrer klar til kamp, derefter så man først støvet fra det nyhøstede korn, og snart hørte man svagt de mange skærbordes hvislen, inden motorstøjen nærmest steg til infernalsk larm, da de nærmede sig enden af ageren og dermed det store publikum.

Der stod dog en mejetærsker tilbage ved startlinien, men rekorden var i hus med 25 veteranmejetærskere – både selvkørende og bugserede – i funktion samtidigt!!

Og så skulle man jo tro, at sådan en rekord sættes af mænd med mange år på bagen, men det er ingenlunde tilfældet, også ungdommen gik til makronerne.

17-årige Thomas Sørensen, i øvrigt søn af Ole Sørensen, som lagde marker til både veteranhøstdage og verdensrekorden, havde brugt de fleste af sine konfirmationspenge – 7.500 kr på at kunne deltage med sin første Clayson 107 mejetærsker og i år købte han endnu en Clayson, der også deltog i rekorden, og 18-årige Andreas Rye Andersen havde 14 dage før rekorden fået en Clayes mejetærsker fra 1962. Sammen med en god ven og en erfaren mejetærskerfører havde de brugt de sidste 14 dage af ferien på at få klargjort den gamle mejetærsker, så den kunne blive en del af verdensrekorden.

CB-veteranerne, som gruppen bag arrangementet kalder sig, håber at andre vil tage handsken op og udfordre verdensrekorden.

-Vi er i hvert fald klar til at forsvare den til høstdagene, der igen afholdes om to år.

Veteranhøstdagene i Galten er også en helt enestående fremvisning af de mange andre forskellige aktiviteter, der hører til høsten. Selvbindere, halmpressere, halmballekastere, fork og le kunne også vække minder hos de mange tilskuere, ligesom jordbearbejdningen efter høsten også blev vist.

Og der kan være rigtig god grund til at øve sig lidt i pløjningens kunst, idet CB-veteranerne har fået smag på det med verdensrekorder. Der skal i forbindelse med et pløjestævne i starten af oktober sættes en rekord med det største antal pløjende Massey-Ferguson 35 og 135 i dieseludgaven.

-Vi er nødt til at sætte en begrænsning, da verdensrekorder i største samlede antal pløjende veterantraktorer uanset mærke ellers tælles i tusinder. Det kan vi slet ikke finde marker til, lyder det til slut fra CB-veteranerne.

 

Billedtekster:

1000: Thomas Sørensen (tv) fortalte så begejstret om sin gamle mejetærsker, at hans to efterskolekammerater besluttede, at de også ville købe en.

1003: Thomas Sørensen brugte de fleste af sine konfirmationspenge til at købe en gammel mejetærsker, så han kunne deltage i rekordforsøget – og rekorden.

1001,1002: Andreas Rye Andersen fra Hadsten brugte den sidste del af sin ferie fra gymnasiet til et renovere og klargøre den gamle Clayes fra 1962 til at deltage i verdensrekorden.

228: m.fl.: Der deltog et stort udsnit af de mejetærskere, der var kendt fra de danske marker i verdensrekorden. Fra venstre ses: Claas Matador, Claas Columbus, Volvo 257, Volvo 257, Volvo 257, Volvo 257, Dronningborg 600, Dronningborg 600, dronningborg 600, Dronningborg 750, Dronningborg 600, JF MS70, JF MS70, Fahr M40, Massey-Ferguson 31, Massey-Ferguson 87, Massey-Ferguson 307, Massey-Ferguson 525, Dronningborg 7,5 fod, Dronningborg 900, IH 841, Clayes B80, Clayson 103, Clayson 103, Claas Matador Gigant

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
SJOV PÅ MARKEDET GENNEM TIDEN...

SJOV PÅ MARKEDET GENNEM TIDEN…

Lige siden starten i 1978 har Lilleåmarkedet stået for det folkelige, det festlige og det fornøjelige. Der skal være sjov i gaden og godt humør ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Lilleåmarked 2019

Lilleåmarked 2019

Weekenden begyndte med en kraftig regnbyge ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
SPIRITUSKØRSEL i HADSTEN

SPIRITUSKØRSEL i HADSTEN

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
LIONS HINNERUP STØTTER KLUBSAMARBEJDET TEAM FAVRSKOV HÅNDBOLD

LIONS HINNERUP STØTTER KLUBSAMARBEJDET TEAM FAVRSKOV HÅNDBOLD

Hos Team Favrskov Håndbold er der stor taknemmelighed for støtten fra Lions Hinnerup ... læs mere
Milepæl nået i Ældre Sagen Hinnerup

Milepæl nået i Ældre Sagen Hinnerup

Ældre Sagen i Hinnerup krydser 2.000 medlemmer 31. juli indmeldte medlem nr. 2.000 sig i Ældre Sagen Hinnerups lokalafdeling. Vedkommende ønsker at være anonym ... læs mere
Første EUX-student hos NMT El-Service får fagets medalje

Første EUX-student hos NMT El-Service får fagets medalje

Tilbage i maj skrev 21-årige Sebastian Handberg fra Hadsten historie. Han er nemlig den første lærling hos NMT El-Service, der er dimitteret som EUX-student. Nu er svendebrev og fagets medalje også i hus ... læs mere
Nye lokaler klar til elever der mødte efter ferien

Nye lokaler klar til elever der mødte efter ferien

Opstart efter sommerferien er altid en spændende tid, og i år har det været ekstra spændende på Den jydske Haandværkerskole. Hele sommerferien har håndværkerne haft travlt på skolen, så eleverne, nye som tidligere, kunne møde op til ny bistro, nyt ... læs mere
Hvor svært kan det være?

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid ... læs mere
Loading...