|

Veteranhøstdage – i år med plove og harver gennem tiden og bevaringsværdige dyr

I år afvikles VETERAN-HØSTDAGENE den 29. og 30. juli som sædvanlig hos entrepenør Ole Sørensen på Holkjærgård

 

Normalt tillægges traktoren æren for det danske landbrugs mekanisering. Det er for så vidt også rigtigt, men det var som ”trækdyr” for plove og harver, den rigtig gjorde forskellen og aflastede landmandens og bondens arbejde.

Traktoren erstattede jo i princippet kun hestens arbejde, men den kunne til gengæld erstatte flere hestes arbejde, gøre det hurtigere og blive ved i længere tid. Den blev ikke træt, som hestene kunne blive, og det oldgamle landbrugsredskab, ploven blev med tiden udviklet til at kunne vende flere og flere furer ad gangen. Og i år vil man på Veteranhøstdagene på Holkjærgård netop sætte fokus på plovene og deres udvikling lige fra stenalderen til i dag. Ligesom harverne blev der fremstillet mange plove på de danske maskinfabrikker, dem håber arrangørerne at se mange af på markerne ved Hadsten den 29. og 30. juli.

-Selv om traktoren hurtigt vandt indpas og udkonkurrerede hesten, hørte der jo tidligere dyr til et rigtigt landbrug. Sådan er det desværre ikke længere, og mange af de gamle danske dyreracer er ved at uddø, fortæller CB-veteranerne, hvorfor man på høstdagene i år også vil rette blikket mod de bevaringsværdige husdyr.

-Vi håber derfor at kunne vise nogle af de gamle danske husdyrracer ved Høstdagene, forklarer Ole Sørensen fra CB-veteranerne, der også fortæller, at man på hans gård ved Hadsten har planer om at indrette en slags museum i nogle af de gamle stalde. Arrangørerne har allerede fået tilsagn om en større samling, som den tidligere ejer afvikler på grund af alder.

-Vi ved at der i dag ryddes op på mange ældre landbrug, og mange ting fra den gamle landbokultur, der fortjener at blive bevaret, risikerer at ende i skrotcontaineren. Vi vil gerne prøve at bevare hverdagstingene fra de gamle landbrug og landhusholdninger, og håber derfor, at man vil tænke på os, inden der bliver ryddet alt for grundigt op, tilbyder CB-veteranerne, der står bag Veteranhøstdagene. Der håber at museet kan åbne allerede til årets Veteranhøstdade, men han understreger, at man ikke har glemt grundideen med Veteranhøstdagene.

-Det er de mange forskellige maskiner, der blev udviklet til den nye traktor, vi sammen med høstarbejdet gerne vil vise frem, og i år forhåbentlig sammen med de bevaringsværdige husdyr, forventer arrangørerne.

-Vi hører meget gerne fra ejere af bevaringsværdige husdyr og ældre landbrugsmaskiner, men vi vil meget gerne have tilmelding på forhånd for at kunne koordinere, understreger arrangørerne.

 

-Vi regner med, at der udover plove og harver kommer en lang række forskellige landbrugsmaskiner i arbejde på markerne lørdag og søndag eftermiddag, fortæller Ole Sørensen fra arrangementsgruppen, på hvis marker på Holkjærvej 4 ved Hadsten Veteranhøstdagene afholdes.

Ved høstdagene på Holkjærgård vil man udover præsentationen af de gamle plove, harver og mange andre forskellige typer landbrugsredskaber samtidig kunne opleve forskellige høstformer fra selvbinder til mejetærsker. Sidstnævnte naturligvis ført an af den næsten lokalt fremstillede Dronningborg mejetærsker fra Randers. Man vil også kunne se et stort antal veterantraktorer i arbejde med pløjning, harvning, såning og meget mere. Udover høstaktiviteterne vil der være præsentation af flere gamle håndværk med relation til livet på landet samt forskellige udstillinger med modeltraktorer og boder fra egnens gårdbutikker og lignende, ligesom der er tænkt på børnene med et stort legeområde.

Arrangementet hedder Veteranhøstdage, men det er efterhånden blevet en tradition, at ejere af ældre biler, motorcykler med mere lægger turen omkring Holkjærgård og dermed skaber deres egen ekstra udstilling, der nok er værd at se på.

Arrangørerne af høstdagene vil igen i år udlodde en nyrestaureret grå Ferguson traktor. Så skulle man gå med drømmen om en lille grå er der nu mulighed for at vinde en for en lille indsats.

Skulle der blive et overskud på arrangementet, pointerer arrangørerne, at de går til et velgørende formål. Tidligere år har overskuddet glædet både børn og ældre.

Høstdagene afholdes den 29. og 30. juli fra 10-16. Nærmere oplysninger ved enten Bjarne Knudsen tlf. 20955527 eller Ole Sørensen tlf. 40101531.

Vedhæftet fotos fra Veteranhøstdagene forrige år. Yderligere materiale og fotos kan rekvireres ved Jørgen Kjær på mail: jk@motorploven.dk eller tlf 30243177.

Hadsten den 1. maj 2017

Jørgen Kjær

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Loading...