|

Veteranhøstdage – i år med plove og harver gennem tiden og bevaringsværdige dyr

I år afvikles VETERAN-HØSTDAGENE den 29. og 30. juli som sædvanlig hos entrepenør Ole Sørensen på Holkjærgård

 

Normalt tillægges traktoren æren for det danske landbrugs mekanisering. Det er for så vidt også rigtigt, men det var som ”trækdyr” for plove og harver, den rigtig gjorde forskellen og aflastede landmandens og bondens arbejde.

Traktoren erstattede jo i princippet kun hestens arbejde, men den kunne til gengæld erstatte flere hestes arbejde, gøre det hurtigere og blive ved i længere tid. Den blev ikke træt, som hestene kunne blive, og det oldgamle landbrugsredskab, ploven blev med tiden udviklet til at kunne vende flere og flere furer ad gangen. Og i år vil man på Veteranhøstdagene på Holkjærgård netop sætte fokus på plovene og deres udvikling lige fra stenalderen til i dag. Ligesom harverne blev der fremstillet mange plove på de danske maskinfabrikker, dem håber arrangørerne at se mange af på markerne ved Hadsten den 29. og 30. juli.

-Selv om traktoren hurtigt vandt indpas og udkonkurrerede hesten, hørte der jo tidligere dyr til et rigtigt landbrug. Sådan er det desværre ikke længere, og mange af de gamle danske dyreracer er ved at uddø, fortæller CB-veteranerne, hvorfor man på høstdagene i år også vil rette blikket mod de bevaringsværdige husdyr.

-Vi håber derfor at kunne vise nogle af de gamle danske husdyrracer ved Høstdagene, forklarer Ole Sørensen fra CB-veteranerne, der også fortæller, at man på hans gård ved Hadsten har planer om at indrette en slags museum i nogle af de gamle stalde. Arrangørerne har allerede fået tilsagn om en større samling, som den tidligere ejer afvikler på grund af alder.

-Vi ved at der i dag ryddes op på mange ældre landbrug, og mange ting fra den gamle landbokultur, der fortjener at blive bevaret, risikerer at ende i skrotcontaineren. Vi vil gerne prøve at bevare hverdagstingene fra de gamle landbrug og landhusholdninger, og håber derfor, at man vil tænke på os, inden der bliver ryddet alt for grundigt op, tilbyder CB-veteranerne, der står bag Veteranhøstdagene. Der håber at museet kan åbne allerede til årets Veteranhøstdade, men han understreger, at man ikke har glemt grundideen med Veteranhøstdagene.

-Det er de mange forskellige maskiner, der blev udviklet til den nye traktor, vi sammen med høstarbejdet gerne vil vise frem, og i år forhåbentlig sammen med de bevaringsværdige husdyr, forventer arrangørerne.

-Vi hører meget gerne fra ejere af bevaringsværdige husdyr og ældre landbrugsmaskiner, men vi vil meget gerne have tilmelding på forhånd for at kunne koordinere, understreger arrangørerne.

 

-Vi regner med, at der udover plove og harver kommer en lang række forskellige landbrugsmaskiner i arbejde på markerne lørdag og søndag eftermiddag, fortæller Ole Sørensen fra arrangementsgruppen, på hvis marker på Holkjærvej 4 ved Hadsten Veteranhøstdagene afholdes.

Ved høstdagene på Holkjærgård vil man udover præsentationen af de gamle plove, harver og mange andre forskellige typer landbrugsredskaber samtidig kunne opleve forskellige høstformer fra selvbinder til mejetærsker. Sidstnævnte naturligvis ført an af den næsten lokalt fremstillede Dronningborg mejetærsker fra Randers. Man vil også kunne se et stort antal veterantraktorer i arbejde med pløjning, harvning, såning og meget mere. Udover høstaktiviteterne vil der være præsentation af flere gamle håndværk med relation til livet på landet samt forskellige udstillinger med modeltraktorer og boder fra egnens gårdbutikker og lignende, ligesom der er tænkt på børnene med et stort legeområde.

Arrangementet hedder Veteranhøstdage, men det er efterhånden blevet en tradition, at ejere af ældre biler, motorcykler med mere lægger turen omkring Holkjærgård og dermed skaber deres egen ekstra udstilling, der nok er værd at se på.

Arrangørerne af høstdagene vil igen i år udlodde en nyrestaureret grå Ferguson traktor. Så skulle man gå med drømmen om en lille grå er der nu mulighed for at vinde en for en lille indsats.

Skulle der blive et overskud på arrangementet, pointerer arrangørerne, at de går til et velgørende formål. Tidligere år har overskuddet glædet både børn og ældre.

Høstdagene afholdes den 29. og 30. juli fra 10-16. Nærmere oplysninger ved enten Bjarne Knudsen tlf. 20955527 eller Ole Sørensen tlf. 40101531.

Vedhæftet fotos fra Veteranhøstdagene forrige år. Yderligere materiale og fotos kan rekvireres ved Jørgen Kjær på mail: jk@motorploven.dk eller tlf 30243177.

Hadsten den 1. maj 2017

Jørgen Kjær

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

S straffer Favrskov

S straffer Favrskov

af Ken Richter VENSTRE - Danmarks liberale Parti ... læs mere
Indbrud i Ulstrup

Indbrud i Ulstrup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
VENSTRE HAR FREMGANG

VENSTRE HAR FREMGANG

Af formand for Venstre i Favrskov, Michael Jensen ... læs mere
Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Af Simon Olsen, Salgs- & Eventchefen i Hadsten Håndbold ... læs mere
Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Helle Thorning-Schmidt vil alligevel ikke jagte skatteunddragere ... læs mere
Den ultimative lyd af forår

Den ultimative lyd af forår

Kun en uges tid efter kyndelmisse synger lærken ... læs mere
Stormskader i Favrskov

Stormskader i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd, formand for Børne- og Skoleudvalget og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...