|

Veteranhøstdage – i år med maskinudstilling

VETERANHØSTDAGENE på HOLKJÆRGÅRD hos Ole og Annette Sørensen i Nr. Galten ved Hadsten tegner i år til at bliver betydelig større en sidste år.

 

Veteranhøstdage – i år med maskinudstilling

Normalt tillægges traktoren æren for det danske landbrugs mekanisering. Det er for så vidt også rigtigt, men det var de mange forskellige nye maskiner udviklet til traktoren, der rigtig gjorde forskellen og aflastede landmandens og bondens arbejde. Traktoren erstattede jo i princippet kun hestens arbejde. Javel den kunne erstatte flere hestes arbejde, gøre det hurtigere og blive ved i længere tid. Den blev ikke træt, som hestene kunne blive, men for mig var det aflæsservognen, der gjorde den store forskel, fortæller en landmand, der oplevede mekaniseringen. Nu slap han for blandt andet at skovle møg.

-Det er de mange forskellige maskiner, der blev udviklet til den nye traktor, vi sammen med høstarbejdet gerne vil vise frem på vores maskinudstilling, der skal fungere som tidligere tiders dyrskuer, blot uden dyr, fortæller Ole Sørensen.

 Entrepenør Ole Sørensen

-Vi ved allerede nu, at der bliver en større udstilling med Kverneland-og  JF-produkter, men vi hører meget gerne fra ejere af ældre landbrugsmaskiner, der vil vise dem frem på årets maskinudstilling. Alle mærker og fabrikater er velkommen, men vi vil meget gerne have tilmelding på forhånd for at kunne koordinere og sikre alsidighed i udstillingen, forklarer Ole Sørensen.

I starten af dansk landbrugs mekanisering var der mange danske fabrikker, der lavede landbrugsmaskiner – nu er fleste borte. Det er dem arrangørerne af årets høstdage gerne vil fortælle om og vise fabrikkernes mange succesfulde produkter, der i mange tilfælde blev eksporteret til mange lande.

  

-Vi regner med, at der kommer en lang række forskellige landbrugsmaskiner i arbejde på markerne lørdag og søndag eftermiddag, fortæller Ole Sørensen fra arrangementsgruppen, på hvis marker på Holkjærvej 4 i Galten ved Hadsten veteranhøstdagene afholdes.

Ved høstdagene på Holkjærgård vil man udover præsentationen af de mange forskellige typer landbrugsredskaber på maskinudstillingen samtidig kunne opleve forskellige høstformer fra selvbinder til mejetærsker. Sidstnævnte naturligvis ført an af den næsten lokalt fremstillede Dronningborg mejetærsker fra Randers. Man vil også kunne se et stort antal veterantraktorer i arbejde med pløjning, harvning, såning og meget mere. Udover høstaktiviteterne vil der være præsentation af gamle håndværk med relation til livet på landet samt forskellige udstillinger med modeltraktorer og boder fra egnens gårdbutikker og lignende, ligesom der er tænkt på børnene med et stort legeområde.

Arrangementet hedder veteranhøstdage, men det er efterhånden blevet en tradition, at ejere af ældre biler, motorcykler med mere lægger turen omkring Holkjærgård og dermed skaber sin egen ekstra udstilling, der nok er værd at se på.

Som noget helt nyt vil arrangørerne af høstdagene udlodde en nyrestaureret grå Ferguson traktor. Så skulle man gå med drømmen om en lille grå er der nu mulighed for at vinde en for en lille indsats.

Skulle der blive et overskud på arrangementet, pointerer arrangørerne, at de går til et velgørende formål. Tidligere år har overskuddet glædet både børn og ældre.

Høstdagene afholdes den 25. og 26. juli fra 10-16. Nærmere oplysninger og tilmelding for maskiner senest 14 dage før ved enten Bjarne Knudsen tlf. 20955527 eller Ole Sørensen tlf.  40101531.

Vedhæftet fotos fra Veteranhøstdagene forrige år. Yderligere materiale og fotos kan rekvireres ved Jørgen Kjær på mail: jk@motorploven.dk eller tlf 30243177.

VI SES

Jørgen Kjær

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Litterær lørdagsquiz - med et strejf af jul

Litterær lørdagsquiz – med et strejf af jul

Lørdag d. 8. december kl. 10.30 er sidste chance i år for at deltage i Hadsten Biblioteks underholdende litterære lørdagsquiz ... læs mere
Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Med Miriam Mandipira og bandet venter der en oplevelse på højde med de bedste internationale stjerner! ... læs mere
BØRNENE VED KILDEN

BØRNENE VED KILDEN

Den 5. december tager vi med skomagerdatteren Mathea fra Søndergade og besøger Hadsten Afholdshotels køkkenregioner, hvor Annine Egestad regerer ... læs mere
Voldum får besøg af Madcirkus

Voldum får besøg af Madcirkus

Et madcirkus med fællesspisning kommer til Voldum torsdag 13. og fredag 14. december ... læs mere
Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Byrådsmedlem og folketingskandidat for Venstre er blevet ny formand for selskabet bag SUNDHEDSHUSET HADSTEN A/S ... læs mere
Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Mandag inviterede Hadstens to voksenkor, Hadsten Sangforening og Hadsten blandede Kor,til en velbesøgt julekoncert ... læs mere
Hadstens børn leger håndbold

Hadstens børn leger håndbold

Det startede med to håndboldtossede veninder, der savnede hallen, der savnede fælleskab og savnede foreningsliv. I dag er det 100 glade børn, der hver lørdag fylder vestjyskBANK Arena ... læs mere
5 biler involveret i sammenstød

5 biler involveret i sammenstød

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
JULEMÆRKE NUMMER 50

JULEMÆRKE NUMMER 50

Det er den 4. december, og dagens jubilæumsjulemærke bringer os omkring Lerbjerg ... læs mere
Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

I vintermånederne ender alt for mange ældre med at blive indlagt med luftvejssygdomme, der er fremkaldt af influenza. Favrskov Kommuner opfordrer derfor borgere over 65 år til at blive vaccineret mod sygdommen ... læs mere
Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år...

Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år…

Årtiers fejlslagne trafikpolitik og en statsejet operatør, der har hovedkontor ”på månen”, gør jernbanedrift i Danmark til noget, som selv borgere i det fattigste U-land ville være flove over… ... læs mere
Glaspartikler i øl

Glaspartikler i øl

Carlsberg Danmark tilbagekalder Carlsberg pilsner, da der er risiko for glaspartikler og rester af etikette-papir i øllet ... læs mere
Loading...