|

Veteranhøstdage og verdensrekordforsøg i Galten

I dag er der vel ingen, der kunne forestille sig en høst af danske kornmarker uden de store mejetærskere, og de fleste vil helt sikkert mene, at mejetærskeren blev modtaget med kyshånd, da den for alvor blev introduceret til dansk landbrug i årene efter anden verdenskrig.

Af Jørgen Kjær, Hadsten

 

Men sådan var det ingenlunde, mejetærskeren måtte nærmest gøre sig fortjent til at indtage den danske agerjord. Enkelte – de kunne nærmest tælles på en hånd – fremsynede landmænd havde allerede før anden verdenskrig set potentialet i den nye høstmaskine, medens de fleste, nok lidt bagstræberisk syntes, at den først skulle bevise sit værd.

Ligesom for traktoren var der mange forbehold for at tage mejetærskeren i brug. Traktoren tog man dog nemmere til sig, her var fordelene klare, den kunne umiddelbart erstatte hesten og flere mands arbejde, medens mejetærskeren skulle erstatte en allerede anerkendt og udviklet høstmaskine – nemlig selvbinderen, der jo kunne trækkes af både hestene og traktorerne.

I dag ved vi jo, at mejetærskeren vandt kampen med selvbinderen, og de første mejetærskere har i dag fået veteranstatus, og flere samlere er nu begyndt at samle og restaurere disse, deriblandt CB-veteranerne fra Hadsten-Hinnerup-området.

Mange husker sikkert med begejstring de store høstdage hvor Frijsenborgs mejetærskere på en lang række åd sig gennem godsets store marker.

Lidt af det samme vil man kunne opleve ved Veteranhøstdagene på Holkjærgård – hvor endda et endnu større antal mejetærskere vil høste på samme tid på samme mark.

Arrangørerne af høstdagene har nemlig besluttet, at de vil sætte en ny verdensrekord med det største antal kørende veteranmejetærskere, der endnu er set.

Det bliver et bredt udvalg af de mange forskellige fabrikater af mejetærskere, der var på markedet for over 35 år siden – Dronningborg, Volvo BM, Massey-Harris, International, Claas, Massey-Ferguson, Nordsten, Vety for blot at nævne nogle af dem.

-Vi regner med, at der kommer mindst 30-40 gamle mejetærskere i arbejde på markerne lørdag og søndag eftermiddag, hvor verdensrekordforsøget gøres søndag –generalprøven afholdes lørdag eftermiddag, hvis vejret ellers tillader det. Ellers gøres forsøget om søndagen, fortæller Ole Sørensen fra arrangementsgruppen, på hvis marker på Holkjærvej 4 i Galten ved Hadsten veteranhøstdagene og verdensrekordforsøget gøres.

Ved høstdagene på Holkjærgård vil man udover forskellige høstformer fra selvbinder til mejetærsker, naturligvis ført an af den næsten lokalt fremstillede Dronningborg mejetærsker fra Randers, kunne se et stort antal veterantraktorer i arbejde med pløjning, harvning, såning og meget mere. Udover høstaktiviteterne vil der være forskellige boder fra egnens gårdbutikker og lignende, ligesom der er tænkt på børnene med et stort legeområde.

Høstdagene afholdes den 30. og 31. juli fra 10-16. Nærmere oplysninger ved enten Ole Sørensen på tlf 40101531 eller Niels Balle på tlf 40119302.

Vedhæftet fotos fra Veteranhøstdagene forrige år. Yderligere materiale og fotos kan rekvireres ved Jørgen Kjær på mail:

jk@motorploven.dk eller tlf 30243177.

Hadsten den 25. juni 2011

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...