|

Veteranhøstdage og verdensrekordforsøg i Galten

I dag er der vel ingen, der kunne forestille sig en høst af danske kornmarker uden de store mejetærskere, og de fleste vil helt sikkert mene, at mejetærskeren blev modtaget med kyshånd, da den for alvor blev introduceret til dansk landbrug i årene efter anden verdenskrig.

Af Jørgen Kjær, Hadsten

 

Men sådan var det ingenlunde, mejetærskeren måtte nærmest gøre sig fortjent til at indtage den danske agerjord. Enkelte – de kunne nærmest tælles på en hånd – fremsynede landmænd havde allerede før anden verdenskrig set potentialet i den nye høstmaskine, medens de fleste, nok lidt bagstræberisk syntes, at den først skulle bevise sit værd.

Ligesom for traktoren var der mange forbehold for at tage mejetærskeren i brug. Traktoren tog man dog nemmere til sig, her var fordelene klare, den kunne umiddelbart erstatte hesten og flere mands arbejde, medens mejetærskeren skulle erstatte en allerede anerkendt og udviklet høstmaskine – nemlig selvbinderen, der jo kunne trækkes af både hestene og traktorerne.

I dag ved vi jo, at mejetærskeren vandt kampen med selvbinderen, og de første mejetærskere har i dag fået veteranstatus, og flere samlere er nu begyndt at samle og restaurere disse, deriblandt CB-veteranerne fra Hadsten-Hinnerup-området.

Mange husker sikkert med begejstring de store høstdage hvor Frijsenborgs mejetærskere på en lang række åd sig gennem godsets store marker.

Lidt af det samme vil man kunne opleve ved Veteranhøstdagene på Holkjærgård – hvor endda et endnu større antal mejetærskere vil høste på samme tid på samme mark.

Arrangørerne af høstdagene har nemlig besluttet, at de vil sætte en ny verdensrekord med det største antal kørende veteranmejetærskere, der endnu er set.

Det bliver et bredt udvalg af de mange forskellige fabrikater af mejetærskere, der var på markedet for over 35 år siden – Dronningborg, Volvo BM, Massey-Harris, International, Claas, Massey-Ferguson, Nordsten, Vety for blot at nævne nogle af dem.

-Vi regner med, at der kommer mindst 30-40 gamle mejetærskere i arbejde på markerne lørdag og søndag eftermiddag, hvor verdensrekordforsøget gøres søndag –generalprøven afholdes lørdag eftermiddag, hvis vejret ellers tillader det. Ellers gøres forsøget om søndagen, fortæller Ole Sørensen fra arrangementsgruppen, på hvis marker på Holkjærvej 4 i Galten ved Hadsten veteranhøstdagene og verdensrekordforsøget gøres.

Ved høstdagene på Holkjærgård vil man udover forskellige høstformer fra selvbinder til mejetærsker, naturligvis ført an af den næsten lokalt fremstillede Dronningborg mejetærsker fra Randers, kunne se et stort antal veterantraktorer i arbejde med pløjning, harvning, såning og meget mere. Udover høstaktiviteterne vil der være forskellige boder fra egnens gårdbutikker og lignende, ligesom der er tænkt på børnene med et stort legeområde.

Høstdagene afholdes den 30. og 31. juli fra 10-16. Nærmere oplysninger ved enten Ole Sørensen på tlf 40101531 eller Niels Balle på tlf 40119302.

Vedhæftet fotos fra Veteranhøstdagene forrige år. Yderligere materiale og fotos kan rekvireres ved Jørgen Kjær på mail:

jk@motorploven.dk eller tlf 30243177.

Hadsten den 25. juni 2011

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning ... læs mere
Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

PingvinNyt har modtaget dette indlæg fra Kirsten Andersen, Medlem af bestyrelsen i Hadsten Bio ... læs mere
”Julen” står for døren!

”Julen” står for døren!

Men pakker de politiske partier gaverne lidt for pænt ind? ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 2. marts afholder Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Vi har brug for dig til at fremstille ting til basaren i Sognegården ... læs mere
FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

"Tiden er en anden og stiller andre krav til sundhedssektoren, og derfor er der ikke længere brug for regionsrådene", sagde statsministeren, da han lancerede reformen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 405.

Ugens naturbilleder nr. 405.

Er du også blevet ramt af en spirende forårsfornemmelse? Vejr og temperatur passer ikke helt til vintermåneden februar, men det føles nu meget rart ... læs mere
Tillykke Hadsten Bio

Tillykke Hadsten Bio

Svar til formanden for Hadsten Bio Lars Kristensen ... læs mere
Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

PingvinNyt har modtaget dette fra Michael Nedersøe, byrådsmedlem i Horsens og folketingskandidat i Favrskov for Dansk Folkeparti Søndermarksvej 12D, Sejet 8700 Horsens Mobil 25388281 ... læs mere
Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Blot en femtedel af danske husejere bekymrer sig over, om deres bolig er tilstrækkeligt sikret mod oversvømmelse ved skybrud og stormflod, viser en undersøgelse fra Bolius og Realdania ... læs mere
Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Favrskov Kommune gennemfører anden budrunde frem til 12. marts 2019 ... læs mere
Loading...