|

– Vi har både faglige og sociale forventninger til eleverne

NYT fra Hadsten Skole

  • Torben Duus  har arbejdet med 10. klasse i 21 år.

Efter sommerferien begynder 44 elever i 10. klasse på Hadsten Skole, og lærerteamet bag har ambitioner på deres vegne.

Lærer Torben Duus har arbejdet med 10. klasse i 21 år, og han er vild med det.
– 10. klasse kan så meget. Her kan man vaske tavlen ren, få en ny chance, komme ud af sin gamle rolle og flytte sig fagligt. Nogle har en opfattelse af, at 10. klasse er en ’parkering’, og det kunne ikke være mere forkert. Vi flytter eleverne fagligt, og det kan vi se på karaktererne, hvor de ligger højere end landsgennemsnittet. Vi har både faglige og sociale forventninger til eleverne, understreger Torben Duus.

Et spørgsmål om indstilling

Helt konkret betyder det, at eleverne skal møde i skole hver dag, deltage i undervisningen og lave alle afleveringsopgaver. Hvis de ikke er med på den, går jagten ind på et nyt tilbud til eleven.
– En tredjedel af vores elever har fået at vide, at de ikke er uddannelsesparate, så derfor har vi en stor opgave med at geare dem til en ungdomsuddannelse. Og min påstand er, at hvis de er motiverede, så er der nærmest ingen grænse for, hvor meget de kan rykke sig. Det er simpelthen et spørgsmål om indstilling, siger Torben Duus.

– Vi skal favne dem alle

Sammen med tre lærerkolleger står han for tilbuddet med 10. klasse i den østlige del af Favrskov Kommune. Eleverne har dansk, matematik og engelsk. Så er der nogle valgfag og fire linjer at vælge imellem: Idræt, Sundhed, It og medie og Håndværk- og designlinjen.
– Vores elever er meget forskellige. Der er de stille piger, hvor nogle af dem måske har angst eller af andre årsager ikke er socialt velfungerende. Dem skal vi få til at turde. Der er en flok drenge, der er enige om, at lærerne er nogle idioter, så der venter noget relationsarbejde for at blive lukket ind hos dem. Der er også nogle, der slås med personlige problemer, og de forstærkes ved, at de lader sig påvirke af medierne. Og så er der selvfølgelig de elever, der lige har brug for endnu et år, så de kan blive sikre på deres valg af ungdomsuddannelse. Vi skal favne dem alle og tænke i differentieret undervisning, så de hver især kan rykke sig. Det er et grundvilkår hos os, og det er en fornøjelse at se, når det lykkes, for de kan meget mere, end de tror, fastslår Torben Duus.

Handler om at finde den rigtige vej

UU-vejlederne er tætte samarbejdspartnere for teamet i 10. klasse, da vejlederne er med til at finde den rigtige vej videre for eleverne – eksempelvis gymnasiet, teknisk gymnasium eller en EUX-uddannelse, der kombinerer en erhvervsuddannelse med gymnasiefag.
– Der er ikke en vej, der er mere rigtig end en anden. Det handler om at finde det, der er rigtigt for dig. Og sidder du med ene firtaller, så vil du helt sikkert få det svært i gymnasiet, så måske du skal vælge noget andet. Det kan du blandt andet blive klogere på ved at tage 10. klasse, understreger Torben Duus, der jævnligt kan glæde sig over feedback fra elevernes forældre.

Fantastiske ildsjæle

En af dem er Sanne Johansen fra Norring. Sønnen Nicklas har lige afsluttet 10. klasse i Hadsten, og hun kan kigge tilbage på et år med en fantastisk udvikling:
– Han var skoletræt i 9. klasse og følte sig dum, fordi han fik 02 og 4. Jeg fik ham overtalt til at tage 10. klasse, og efter 14 dage i klassen blev han glad, fandt kammerater og ikke mindst fandt han troen på sig selv igen. Han følte sig tryg, og han mødte nogle lærere, der troede på ham. De er virkelig nogle fantastiske ildsjæle. Han er gået fra 02 til 10. Samtidig har han fundet roen, så han nu ved, at han vil uddanne sig inden for militæret. Efter sommerferien begynder han på HF Force i Aarhus.  

Læs mere om 10. klasse i Favrskov Kommune

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Af Formand for HSK-fodbold Gert Jensen ... læs mere
Loading...