|

Vi har historien med os – Riis Rejser har mere end 116 år på bagen

Motorredaktøren Jørgen Kjær – Hadsten har skrevet denne artikel om det GAMLE rejseselskab RIIS REJSER

Riis Rejser har eksisteret i mere end 115 år. Vores oldefar grundlagde virksomheden, og som fjerde generation er vi stolte af, at Riis Rejser i dag er en landsdækkende virksomhed inden for vores felt, selskabsrejser med bus, fly og flodskib, fortæller Søren Riis. Riis Rejser har dog ikke længere egne busser. Vognmandsdelen blev ikke overtaget af de nuværende ejere – Søren og Jacob Riis. Men Riis Rejser har nogle faste aftaler med forskellige vognmænd, således at de har deres logo på en række busser (14 stk.).

Den moderne masseturisme, hvor hele verden nærmest ligger for vores fødder, og bestillingen af rejsen nemt foregår med blot få klik på computeren hjemme ved spisebordet, startede i årtierne efter afslutningen af anden verdenskrig, hvor der var ophobet en del udlængsel, i det små med busrejser – ofte til Harzen, Tyrol eller Gardasøen, og når det gik lidt vildere til, var målet måske helt til den spanske solkyst, Costa del Sol.

De mest kendte aktører var nok Spies Rejser og Tjæreborg, men mange mindre busselskaber, som for eksempel Riis Rejser blandede sig i flokken af rejseudbydere. I løbet af årene blev flyrejserne meget populære og overtog en del af markedet.

Riis Rejser er i dag størst på en lang række af Europas store busrejsemål, hvad enten, du vælger en busrejse til en storby, til Alperne eller til behageligt italiensk klima. Her en af firmaets busser fotograferet i 1950`erne.

En stor del af rejseselskaberne indstillede rejserne med bus, gæsterne ville hurtigere frem og længere væk. Men enkelte af de velrenommerede busrejseselskaber fortsatte – der var, og er stadig mange gæster, der fandt behag i den trygge rejseform med bus og rejseleder. Derfor kan man stadig se store moderne busser med navnet Riis Rejser malet på siderne.

Riis Rejser, der er baseret på busrejser, men også gerne tager de moderne fly i anvendelse har historien med sig, idet de har været med fra turismens barndom:

-Vores oldefar, Jens Fjordside, havde i 1898 fået lov at etablere en dagvognsrute fra landsbyen Ferring ved Bovbjerg og ind til købstaden Lemvig. En dagvogn var det, man også kender som en diligence, altså hest, vogn og kusk, der fragtede folk og gods til og fra købstaden.  Udover arbejdet med dagvognen var Jens Fjordside også strandfoged og redningsmand ved Vesterhavet, og ind imellem måtte den lille familie supplere husholdningen med udbyttet fra det lille husmandssted.

Vognparken i 1930`erne. Der var stadig brug for den firebenede hestekraft.

Dagvognen blev motoriseret i 1920’erne og var nu blevet til en egentlig rutebil, fortæller Søren Riis, en af de to nuværende indehavere. Han fortæller videre:

-Efter Jens Fjordsides død i 1934 drev vores bedsteforældre Katrine og Jacob Riis forretningen videre. Rutebilerne, lastbilerne, husmandsstedet, karle og piger, og naturligvis enken efter Jens Fjordside, Stinne, dannede rammen om livet op gennem 1930’erne, under Anden Verdenskrig og tiden herefter. Hele vejen op gennem 1930`erne havde man flere køretøjer, både lastbiler og busser.

Hele historien om Riis Rejser starter i 1898 med en hestetrukken dagvogn, der kørte fra Ferring til Bovbjerg i det vestjyske.

Det var oprindeligt meningen, at Jens Fjordsides søn skulle overtage vognmandsforretningen, men han døde desværre alt for tidligt – i 1933 af tuberkulose, og derfor blev hans søster Tinne gift med de nuværende ejeres bedstefar Jacob Riis, og datteren og svigersønnen overtog både gården og virksomheden – deraf det senere navn Riis Rejser.

Anden verdenskrig lagde som hos andre vognmænd en dæmper på aktiviteterne i den vestjyske forretning, men efter krigen kom der en ophobet udlængsel, og husmoderforeningerne ville ud se at fædrelandet.  

Jacob Riis store passion var at drage afsted på udflugt og teilegne sig viden og geografi, hvilket han var god til at formidle videre til passagerne i hans busser 

I 1950’erne arrangerede Jacob Riis derfor lokale udflugter for lokale foreninger, landboforeninger og lignende. Man kørte på udflugt i selskabsbussen. Blandt andet til den nye Lillebæltsbro, der var et stort hit, måske blot rundt om Ringkøbing Fjord eller måske 3 dage til Slesvig. Sådan begyndte vel den egentlige lyst til at arrangere rejser.

-Jacob Riis store passion var at drage af sted på udflugt og tilegne sig viden om historie og geografi, hvilket han var god til at formidle videre til passagerne i hans busser. Lokalt var Bovbjerg også et mødested for kunstnere, og Jacob Riis havde et glimrende samarbejde med den kendte maler Jens Søndergaard. Ærinder blev taget med fra Lemvig for Jens Søndergaard, og betalingen var ofte malerier, fortæller Søren Riis.

RIIS REJSER ve Høyers Hotel

-Op i 1960`erne begyndte vi at køre udenlands – for eksempel til Slesvig med konfirmander og til Harzen med seminarister.

-I 1970’erne overtog vores forældre, Ingrid og Christian virksomheden, og opbyggede markedet for busrejser. I 1973 begyndte vi at bruge navnet Riis Rejser, og i 1973 arrangerede vi den første rejse, hvor vi annoncerede i avisen, forklarer Søren Riis, der i dag driver Riis Rejser sammen med sin broder Jacob Riis og nu er 4. generation i virksomheden.

Tinne og Jacob Riis`s søn og svigerdatter Christian og Ingrid Riis kom som nævnt helt naturligt med i virksomheden, og i 1980`erne og 1990`erne drives rejsevirksomheden sammen med lokal rutebiltrafik og bestillingskørsel.

Jacob og Søren Riis begyndte at arbejde i Riis Rejser i henholdsvis 1998 og 2001, og i 2001 købte de rejseaktiviteterne ud af forældrenes virksomhed.

-Vi dannede aktieselskabet Riis Rejser A/S i 2001 og siden 2007 har vi været landsdækkende med vores rejser i forhold til især påstigningsruter på busrejser og fokus på flyrejser med afrejse fra flere af landets lufthavne. I dag har vi kontor i Lyngby ved København og i Lemvig i Vestjylland. Fra disse steder planlægger og administrerer vi rejserne. 12 kontoransatte og et halvt hundrede rejseledere er i dag tilknyttet Riis Rejser, fortæller Søren Riis, der ikke selv er bleg for at tage en tur med bussen som rejseleder.


 I 1920`erne blev dagvognen motoriseret og blev en egentlig rutebil – dog med veksellad så man også med samme bil kunne køre med gods og dyr – så svin om morgenen og hen over middag med personer.

-Vores mål er stadig at være for selskabsrejser i Europa, hvad Nilfisk er for støvsugerne og hvad Velux er for tagloftvinduerne, understreger Søren Riis, der sammen med sin broder og personalet glæder sig til at arbejde videre for at det lykkes og håber, at de mange gæster – både de gamle og de nye – stadig har lyst til at rejse med et selskab, hvor glade, forventningsfulde danskere, der elsker selskab og samvær om gode rejseoplevelser mødes.

At kunderne kommer fra hele landet, giver en helt særlig dynamik og glæde på alle vores rejser, mener brødrene Riis, der fortsat stræber efter at arrangere rejser af høj kvalitet til prisen.

-Om du vil kalde det kvalitetsrejser er din afgørelse. For os er det vigtigt, at du som rejsende med os oplever, at kvaliteten svarer til det, vi har beskrevet i vores katalog og gerne en tand bedre. Og lige meget om du har rejst med Riis Rejser mange gange tidligere, eller om du er gæst hos os for første gang, skal du være rigtig hjertelig velkommen, slutter Søren Riis, der sammen med sin broder tilbyder busrejser lige fra Sicilien i syd til koncertarrangementer med Hansi Hinterseer i Horsens og til Nordkap i nord.

Med venlig hilsen

Jørgen Kjær

 

 

Billedtekster:

100: -Riis Rejser har eksisteret i mere end 115 år. Vores oldefar grundlagde virksomheden, og som fjerde generation er vi stolte af, at Riis Rejser i dag er en landsdækkende virksomhed inden for vores felt, selskabsrejser med bus, fly og flodskib, fortæller Søren Riis. Riis Rejser har dog ikke længere egne busser. Vognmandsdelen blev ikke overtaget af de nuværende ejere – Søren og Jacob Riis. Men Riis Rejser har nogle faste aftaler med forskellige vognmænd, således at de har deres logo på en række busser (14 stk.).

101: Hele historien om Riis Rejser starter i 1898 med en hestetrukken dagvogn, der kørte fra Ferring til Bovbjerg i det vestjyske.

103: Vognparken i 1930`erne. Der var stadig brug for den firebenede hestekraft.

105: Riis Rejser er i dag størst på en lang række af Europas store busrejsemål, hvad enten, du vælger en busrejse til en storby, til Alperne eller til behageligt italiensk klima. Her en af firmaets busser fotograferet i 1950`erne.

104: Riis Rejsers Mercedes-bus ved Højers Hotel.

102: En dagvogn var oprindeligt en hestetrukken diligence, der kørte fra de små sogne til og fra købstaden. Den fragtede såvel personer som gods. Holdepladserne i Lemvig var typisk købmandsgårdene.

1230: I 1920`erne blev dagvognen motoriseret og blev en egentlig rutebil – dog med veksellad så man også med samme bil kunne køre med gods og dyr – så svin om morgenen og hen over middag med personer.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Skal du til fodbold i Århus ? - Fem nye midlertidige hot spots i Aarhus

Skal du til fodbold i Århus ? – Fem nye midlertidige hot spots i Aarhus

Østjyllands Politi opretter fem nye midlertidige hot spots for at modvirke større sammenstimlen i byen i forbindelse med superligakamp på søndag ... læs mere
Pitabrød med risiko for mug trukket tilbage

Pitabrød med risiko for mug trukket tilbage

Geia Food A/S tilbagekalder pitabrød grundet risiko for mug. Risiko for mug gør produktet uegnet til menneskeføde ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens cocktail består af motiver fra Julsø i Ry, gråænder, dådyr og sommerfugle, krydret med lidt blomster ... læs mere
Efterlyst for knivstikkeri

Efterlyst for knivstikkeri

Midt og Vestjyllands Politi beder om offentlighedens hjælp til af finde en mistænkt. Den 20-årige mand mistænkes for at være gerningsmand til grov vold ... læs mere
Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vis flaget for alle ramt af kræft

Vis flaget for alle ramt af kræft

Det er sommer, det er sol, og det er måske ferie for dig? ... læs mere
Fremlysning af Siberian Husky

Fremlysning af Siberian Husky

Østjyllands Politi søger ejeren af en hund ... læs mere
Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Aflyser og udskyder busture og andre aktiviteter ... læs mere
Loading...