|

Videokonkurrence: Undgå økonomisk svindel og vind en tur i biffen

Østjyllands Politi oplyser

Aarhus Kommune og Østjyllands Politi har udskrevet en videokonkurrence for at sætte fokus på økonomisk kriminalitet bæandt de ældste elever i folkeskolen og de yngste elever på videregående uddannelser i Aarhus Kommune.

 
En lækker smartphone, en brugt computer, billigt børnetøj eller billetter til den udsolgte festival. Der er mange lækre varer til salg privat på nettet, men pas på – for du kan let blive snydt.

Du kender det måske. Der dukker en annonce op på Facebook med et knaldgodt tilbud på præcis den brugte mobiltelefon, som du længe har ønsket dig. Du skriver til sælgeren, I bliver enige om en pris og aftaler, at han sender den til dig. Men måske går det ikke helt, som du havde ventet. Måske dukker den aldrig op, måske modtager du en billig kopi i stedet eller måske viser det sig, at telefonen er i væsentligt dårligere stand, end du blev lovet.

Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet stiger desværre år for år. Særligt unge bliver udsat for svindel i forbindelse med private handler på nettet og bliver narret til at deltage i hvidvask af penge; det der kaldes at blive udnyttet som muldyr.

” Økonomisk kriminalitet og svindel på nettet er i dag så stort et problem, at det er helt afgørende, at de unge lærer at navigere i det digitale på en god og sikker måde. Alene sidste år fik politiet 9.924 anmeldelser fra borgere, som er blevet snydt i forbindelse med handel med andre private.” siger Lau Birk Kristensen, som er politikommissær i afdelingen for økonomisk kriminalitet hos Østjyllands Politi.

Samlet set modtog politiet i 2019 over 26.000 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet. Svindel i forbindelse med handel mellem private udgør langt størstedelen ligesom antallet af anmeldelser om netbanksindbrud og muldyr er stigende.

Konkurrence for skoleelever

For at øge de unges opmærksomhed på digital kriminalitet har Aarhus Kommune og Østjyllands Politi udskrevet en videokonkurrence for de ældste elever i folkeskolen og de yngste elever på videregående uddannelser i Aarhus Kommune.

”Unge bliver dygtigere og dygtigere til at begå sig sikkert og trygt online. Desværre bliver de, der ønsker at fuppe og narre også dygtigere. Vi skal have brudt kurven med unge, der bliver udsat for økonomisk kriminalitet, og en god forebyggende vej er at dele de gode erfaringer og rutiner, som mange unge allerede har i dag,” siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.

Eleverne skal i konkurrencen producere en film på højst 60 sekunder, hvor de kommer med bud på, hvordan man sikrer sig mod økonomisk kriminalitet. Emnet kan enten være handel på nettet eller brug af muldyr til hvidvask.

” De unge er særligt udsatte for økonomisk kriminalitet og skal lære at navigere i det digitale på en god og sikker måde. Vi håber derfor, at rigtig mange lærere og elever vil være med og komme med et bud på, hvordan de gode råd kan udbredes til andre unge,” siger Lau Birk Kristensen.

Den bedste film bliver vist på Østjyllands Politis sociale medier, og vinderens klasse får en tur i biografen med popcorn og sodavand til alle eleverne.

Nærmere information om konkurrencen fås ved at sende en mail til OJYL-videokonkurrence@politi.dk.

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 22691087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne

Telefon: 8618 2877

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 495.

Ugens naturbilleder nr. 495.

Her i sidste halvdel af november er naturen i fuld gang med at iklæde sig sin efterårs/vinterdragt for at byde vinteren velkommen ... læs mere
Burgerboller med afdampning af ethylacetat TILBAGEKALDT

Burgerboller med afdampning af ethylacetat TILBAGEKALDT

Nordthy tilbagekalder Quickbury Mega Burger Buns, grundet afdampning af ethylacetat ... læs mere
Hjernerystelse sender patienterne på livsvarig overførselsindkomst – det skal ændres

Hjernerystelse sender patienterne på livsvarig overførselsindkomst – det skal ændres

Læserbrev af regionsrådsmedlem Annette Roed og byrådsmedlem og folketingskandidat Iben Sønderup (S) Langå of ... læs mere
Får vi en ny regering i denne uge?

Får vi en ny regering i denne uge?

Indrømmet: Denne klumme er rendyrket konspirationsteori! ... læs mere
Nu kan du køre på den nye omfartsvej i Hadsten

Nu kan du køre på den nye omfartsvej i Hadsten

Den nye omfartsvej skal skabe mindre trængsel og større trafiksikkerhed omkring Østervangsskolen og på samme tid være en mere effektiv rute for bilister og lastbiler, der skal fra Hammelvej i vest til Skanderborgvej i syd ... læs mere
Lokalhistorie og nissejagt

Lokalhistorie og nissejagt

I 1845 skrev Jul. Chr. Gerson sangen om den lille nisse, der rejste med ekstrapost fra land til land. Hadsten Kulturhus Sløjfens nisse er også taget på rejse rundt til fire bygninger i Hadsten. Men kan du gætte hvilke? ... læs mere
Risiko for pesticidrester i Kuvertbrød med Havsalt

Risiko for pesticidrester i Kuvertbrød med Havsalt

Nordthy tilbagekalder Nordthy Kuvertbrød med Havsalt, pga. risiko for højt indhold af pesticidrester (ethylenoxid) ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld mandag morgen

Færdselsuheld mandag morgen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Politiet stopper Uopmærksomme trafikanter

Politiet stopper Uopmærksomme trafikanter

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...