|

Vinterkabaret gennemtygger danskheden

Premieren på årets vinterkabaret på Randers EgnsTeater ”Hvad latter gør”, finder sted torsdag d. 26. januar.

Randers Egnsteater

 

Bag titlen gemmer sig en håndplukket buket af tekster fra to af landets bedste satireforfattere. Det har været som at gå amok i en slikbutik, fortæller instruktør, Ina-Miriam Rosenbaum.

 

Danskhed blev kåret til årets ord i 2016. Og hvad kunne derfor mere naturligt end at lade det omdiskuterede og svært definerbare begreb ligge til grund for en satirisk omgang vinterkabaret. Det var i hvert fald, hvad instruktør Ina-Miriam Rosenbaum tænkte, da hun for fjerde gang blev spurgt, om hun ville tage roret til endnu en omgang kabaret på Randers Egnsteater.

”Jeg synes, det er er nærliggende for en nyskreven og aktuel kabaret at tage udgangspunkt i det begreb, der bliver strukket, analyseret, fortolket og gennemtygget så grundigt i disse år,” siger Ina-Miriam Rosenbaum, der faktisk startede med at sige nej til endnu en omgang kabaret.

”Jeg har ét dogme når jeg laver kabaret her på teatret: det skal være overraskende for publikum. Det må ikke på nogen måde ligne den kabaret, vi lavede sidste år. Så hver gang jeg får tilbud om at lave en ny kabaret, siger jeg umiddelbart nej. For hvordan skal man toppe noget, man synes lykkedes godt sidste år. Men så sniger der sig som regel et billede, en ide, en strofe ind i mit hoved. Og før jeg ved af det, er jeg i gang med at lave en helt ny forestilling, og så fortoner den sidste kabaret sig i horisonten,” siger Ina-Miriam Rosenbaum, der også denne gang endte med at sige ja.

 

Amok i en slikbutik

Ina-Miriam har til dette års vinterkabaret fået lov til at gå på opdagelse i de mange tekster, der gennem årene har forladt skrivebordet hos revyforfatterne René Vase og Jannik Fuglsang. De har i mange år været regnet blandt de allerbedste satiriske forfattere i landet, og det var også dem, der leverede teksten til sidste års store succes, vinterkabareten Cowgirls, der ligeledes havde Ina-Miriam Rosenbaum som instruktør.

”Det særlige her er, at jeg har fået mulighed for at grave i deres bagkatalog med 25 års gode, skarpe, sjove og skøre tekster. Det er som at gå amok i en slikbutik. Jeg nyder at arbejde med deres materiale, fordi det er præcist og kan gøres meget personligt. Ved at udvælge de tekster, jeg og holdet synes er sjovest, skarpest og mest aktuelle lige nu og klæder de tre skønne skuespillere bedst, får vi mulighed for at skabe et Danmarksportræt, der både er nuanceret, underholdende og tankevækkende,” siger hun.

 

Ny kulturminister gav problemer

Den erfarne instruktør har ikke lyst til at afsløre alt for meget af, hvad der kommer til at ske på scenen. Og det er for publikums egen skyld, siger hun.

”Jeg håber, publikum kan affinde sig med, at de ikke ved, hvad de får, før de kommer ind i salen. Sådan vil jeg helst have det, når jeg går i teatret. Man skal helst ikke være for tryg i sæderne til en kabaret. Der må godt være lidt kaos, tvivl og modstand blandt publikum, som man som skuespiller skal overvinde. Det kommer der den bedste forestilling ud af, når det lykkes,” fastslår hun, men vil dog gerne fortælle, at det gav visse udfordringer for hele produktionen, at vi skiftede kulturminister midt i det hele, da Bertel Haarder spiller en ikke helt ubetydelig rolle i kabareten.

 

Et rutineret hold

På holdet bag kabareten er der adskillige navne, ud over Ina-Miriam Rosenbaum, der går igen fra sidste års populære vinterkabaret Cowgirls.

På musiksiden har Jacob Venndt fået selskab af Pojken Flensborg, der ofte har spillet til teatrets forestillinger, mens skuespiller Anna Ur Konoy denne gang danner trio med Lisbeth Knopper og Morten Bo Koch.

Det er igen Sus Haugland, der står for scenografien. Hun har til årets kabaret holdt det relativt simpelt, men stadig multifunktionelt i form af et stort Ole Opfinder-møbel, der kan meget mere, end det ser ud til, og vil byde på overraskelser undervejs.

Der er premiere på ”Hvad latter gør” 26. januar på Randers EgnsTeater, hvor den spiller for stort set allerede udsolgte huse indtil 11. februar. Derefter tager holdet på forsamlingshusturné, der igen i år er sponsoreret af Elro Fonden, for at slutte af tilbage på teatret sidst i marts.

 

Medvirkende:

Instruktør: Ina-Miriam Rosenbaum

Scenograf: Sus Haugland

Manuskript: René Vase og Jannik Fuglsang

Musiker: Jacob Venndt

Musiker: Pojken Flensborg

Skuespiller: Lisbeth Knopper

Skuespiller: Anna Ur Konoy

Skuespiller: Morten Bo Koch

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Elgaard er tilfreds med årets revy

Elgaard er tilfreds med årets revy

Favrskov Revyen har rykket ud for sidste gang i år, og folkene bag kan med egne ord ikke være andet end tilfredse. Der har været tæt på fuldt hus alle fire aftener i Sløjfen ... læs mere
DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind ... læs mere
Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Set i lyset af den beskidte møgsag i Region Syd, hvor Falck blev taget med bukserne nede, er det ubegribeligt, at de vil behandle trofaste kunder som jaget vildt for aggressive telefonsælgere ... læs mere
Afrimning af køleskab gik galt

Afrimning af køleskab gik galt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
9.april 1940 og 9. april 1945

9.april 1940 og 9. april 1945

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
Barndommen har en værdi i sig selv

Barndommen har en værdi i sig selv

Af byrådsmedlem Birgit Liin (V), medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Gasolin Auktion på Værket i Randers

Gasolin Auktion på Værket i Randers

PingvinNyts fotograf Rudi Daugsch besøgte auktionen og fortæller derfra ... læs mere
Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?   

Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?  

Der stor forskel på hvor tit danskere vasker deres vinduer ... læs mere
Revyen favnede langt bredere i år

Revyen favnede langt bredere i år

Anmeldelse af Fvh. redaktør Sven Erik Ginge ... læs mere
Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Flere af Favrskovs virksomheder inviterer indenfor i Klimaugerne 2019. Se her hvor og hvornår ... læs mere
Loading...