torsdag d. 23. september 2021
|

Voldsomme prisstigninger på el, naturgas og olie får din regning til at stige

En tør og vindstille sommer og mangel på naturgas får lige nu el- og naturgaspriserne til at eksplodere

Oliepriserne er steget med 25 procent, og fjernvarmepriserne kan også stige. Det kan betyde en månedlig prisstigning på 1.000 kr. for en gennemsnitsfamilie.

 
 

Så meget stiger din varmeregning og elregning

  • Opvarmer du din bolig med naturgas, kan du forvente at komme til at betale ca. 7.600 kr. mere om året. Tallet er baseret på et årligt forbrug på 18.100 kWh/1.716 m3 naturgas.
  • Har du et gammelt oliefyr, kan du forvente, at din årlige regning stiger fra omkring 30.000 til 37.500 kr. Tallet er baseret på et årligt forbrug på 2.750 liter olie.
  • Har du en varmepumpe til at opvarme din bolig, kan du regne med en ekstraregning til el på omkring 3.300 kr. Tallet er baseret på et årligt forbrug på 5.500 kWh.
  • Kører du i elbil, kan du se frem til en ekstraregning på omkring 2.400 kr. om året. Tallet er baseret på en kørsel på ca. 5 km. pr. kWh. og et årligt kørselsbehov på 20.000 km.
  • De fleste kan få en årlig ekstraregning på omkring 2.400 kr. for det forbrug, vi har til vaskemaskine, belysning, fjernsyn, køleskab osv. Tallet er baseret på et årligt forbrug på omkring 4.000 kWh.

Kilder: Bilbasen: Hvor meget strøm bruger en elbil? | Se regnestykket | Bilbasen Blog og Videncentret Bolius Det koster de forskellige opvarmningsformer – se priserne for opvarmning af din bolig (bolius.dk)

SE MEREadd

Siden 2020 er priserne på el og naturgas bare gået én vej: opad. Og det kan få store konsekvenser – en gennemsnitsfamilie risikerer en månedlig ekstraregning for el og varme på op mod 1.000 kr. 

Naturgaspriserne ligger normalt på omkring 6,90 kr. pr. kubikmeter, men nu hedder prisen ca. 11,32 kr. pr. kubikmeter. Elpriserne er steget med 60 øre pr. kWh, og det betyder, at prisen pr. kWh er på omkring 2,80 kr. ved almindeligt forbrug, mens elprisen for opvarmning er på ca. 1,70 kr. pr. kWh.

– De stigende priser skyldes flere faktorer. Der er problemer med at skaffe naturgas, blandt andet fordi en række lagre rundt om i verden simpelthen ikke er sat i spil på grund af lave forventninger til årets energibehov efter en periode med corona og lav produktion.

– Derudover får vi i Danmark omkring 80 procent af vores strøm fra grønne energikilder som vind og vand. Og det har vi simpelthen haft mindre af i år. Dels har vi haft en sommer med mindre vind, dels har det regnet mindre i Norge og Sverige, hvor vi normalvis får strøm fra vandkraftværker fra. Så det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, der samlet får priserne til at stige, forklarer fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson.

LÆS OGSÅ: Så meget el, vand og varme bruger en gennemsnitsfamilie

Find el- og varmepriser

Find og sammenlign elpriser på elpriser.dk

Tjek gaspriserne på gasprisguiden

Se oliepriserne på fx fyringsolie.dk

Tjek fjernvarmepriserne på forsyningstilsynet.dk

 

Gaspriser og elpriser stiger mest

Alle husstande i Danmark bliver påvirket i en eller anden grad af prisstigningerne, fordi vi alle bruger strøm i vores daglige husholdning. Men nogle bliver hårdere ramt end andre.

– Det kommer helt an på, hvilken opvarmningsform der er i boligen, og hvordan du ellers lever. Har du fx naturgasfyr og kører i elbil, kan du risikere en samlet ekstraregning i år på helt op til 10.000 kr. Derudover skal du regne med en prisstigning på omkring 2.400 kr. for den strøm, du bruger til fx køleskab, opvaskemaskine osv. i husholdningen, forklarer Tue Patursson.

Oliepriser er steget med 25 procent – fjernvarmepriser kan stige

Også oliepriserne er steget kraftigt med ca. 25 procent. Dermed kan de omkring 70.000 husstande, der i dag opvarmer boligen ved hjælp af oliefyr, også se frem til en ekstraregning på omkring 7.500 kr. 

De fleste fjernvarmekunder er til gengæld ikke lige så hårdt ramt.

– Langt de fleste fjernvarmeselskaber har flere strenge at spille på. Når priserne på el og naturgas stiger, kan selskaberne i stedet benytte fx biomasse til opvarmning, og det betyder, at priserne for kunderne ikke stiger på samme måde. Der vil dog være nogle, ofte mindre, fjernvarmeværker, som kun har naturgas eller blot en beskeden sideproduktion af andre opvarmningsformer. De selskaber kan blive nødt til at hæve priserne markant i 2022, når der skal kompenseres for de høje priser, vi ser nu, siger Tue Patursson.

Det vil bl.a. ske for dem, der får leveret fjernvarme af Ringkøbing Fjernvarmeværk. Her varsler fjernvarmedirektør Martin Halkjær Kristensen over for Folkebladet Lemvig, at fjernvarmeregningen vil stige med 7.000-8.000 kr. i 2022 for ejerne af et gennemsnitshus.

LÆS OGSÅ: Det koster de forskellige opvarmningsformer

Gode råd til at spare på el og varme

Ifølge Dansk Energi ser el- og varmeprisernes himmelflugt dog ikke ud til at fortsætte i 2022. Og funktionschef i SEAS NVE, Jack Kristensen, siger til dr.dk, at elpriserne kan stige i de kommende måneder, men at han forventer, at de bliver normale igen i 2022 og vil blive halveret i forhold til nu.

Men indtil priserne finder et mere fornuftigt leje, er der så noget, du som forbruger kan gøre?

– Det bedste, du kan gøre hen over efterår og vinter, er at skrue på boligens varmegrader. Bare én grad lavere kan give en besparelse på varmeregningen på omkring fem procent. 

– Derudover kan du skele til de gamle spareråd om at slukke for lyset og tjekke apparaternes standbyforbrug. Endelig kan du shoppe lidt rundt mellem elselskaberne, nogle af dem har måske et godt tilbud i den kommende tid. Husk dog at tjekke, hvad priserne bliver efter en eventuel velkomstperiode. De har nemlig tendens til at stige, siger Tue Patursson.

LÆS OGSÅ: Find strømslugerne i dit hjem

Fakta: Sådan opvarmes danske boliger

  • Omkring 1,6 millioner boliger har fjernvarme som opvarmningsform.
  • I omkring 400.000 boliger er det naturgasfyr, som opvarmer boligen.
  • Ca. 100.000 boliger har installeret varmepumpe.
  • I omkring 70.000-75.000 boliger er der installeret oliefyr.

Kilde: Danmarks Statistik

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Bliv GenbrugsKLOG på plast

Bliv GenbrugsKLOG på plast

Hvad er plast for et materiale? Hvorfor er det vigtigt at sortere, og hvordan kan plast genanvendes? ... læs mere
Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kædeansvar

Kædeansvar

af Søren Frandsen, Vestervej 6, 8382 Hinnerup, byrådsmedlem for SF. og Bodil Kvistgaard Olsen, Houlbjergvej 10, 8870 Langå, byrådsmedlem for Enhedslisten ... læs mere
Pressemeddelse - Et samarbejdende lokaldemokrati

Pressemeddelse – Et samarbejdende lokaldemokrati

Et samarbejdende lokaldemokrati Af René Schneider (C) og Grethe Villadsen (A) - begge kandidater til det kommende byrådsvalg ... læs mere
LYKKE CUP

LYKKE CUP

Superstjerner fra Favrskov Fighters afsted til stævne ... læs mere
Er video-overvågning af unge lige med mere frihed?

Er video-overvågning af unge lige med mere frihed?

af PET Petersen Byrådskandidat for Det Radikale Venstre ... læs mere
Gasudvikling i frikadellepølse

Gasudvikling i frikadellepølse

Atria Danmark A/S tilbagekalder et parti "Den Lette Frikadellepølse" fra 3-Stjernet grundet gasudvikling i pakningerne, hvilket tyder på uønsket vækst af mikroorganismer ... læs mere
Kviktest i Hinnerup flytter og får nye åbningstider

Kviktest i Hinnerup flytter og får nye åbningstider

Kviktest flytter 23. september ind i HOG's klublokaler og får nye åbningstider ... læs mere
Laksesalat fejlmærket som skinkesalat

Laksesalat fejlmærket som skinkesalat

KD Food tilbagekalder et parti Skinkesalat Grand Gout ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Velkommen til Favrskov!

Velkommen til Favrskov!

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti www.reneschneider.dk ... læs mere
De ældre har – naturligvis – krav på valgfrihed

De ældre har – naturligvis – krav på valgfrihed

Af Charlotte Green, Præstegårdsvej 39 8382 Hinnerup og Lars Storgaard Hovedgaden 50 8860 Ulstrup ... læs mere
Loading...