|

VOLDUMDRENG I KRIG

Et af de mere kendte billeder fra 9. april 1940 har relation til Clausholm ved Voldum…

VOLDUMDRENG I KRIG

Tekst m.v.: Kurt Villy Svendsen

En gennemhullet stålhjelm, flænset af et vildfarent projektil, opbevares den dag i dag på Nationalmuseet. Hjelmen tilhørte Menig 108 Hansen, som blev dræbt i Haderslev den skæbnesvangre 9. april-morgen i 1940, da en fåtallig dansk styrke prøvede at tage kampen op mod den tyske besættelsesmagt.

En hær, som vel at mærke overmatchede den danske i styrkeforholdet 1-50, og hvor de tyske våben bestod af panservogne og kraftige kanoner med støtte fra luftvåbnet mod danskernes rifler, ”Madsen”-rekylgeværer og nogle få maskinkanoner. På forhånd en håbløs kamp.

75 år senere besøgte jeg denne menige soldats grav i Videbæk. Graven var smukt pyntet med kranse og friske blomster, og på de farvestrålende bånd kunne jeg læse, at ”Veteranerne fra 9. april 1940” havde været der før mig.

Jeg mødte en gammel mand på kirkegården – 20 år ældre end jeg selv, så det kan jeg godt tillade mig at kalde ham. Vi faldt i snak, og han fortalte:

-Jeg bor her i Videbæk – og er født her – og min far blev i øvrigt født 9. april 1905. Jeg har kendt

Hansens forældre. Desuden var jeg også soldat på Haderslev Kaserne ved 2. Regiment få år efter krigen. Vi talte ofte om, hvor skidt myndighederne behandlede familien. Hansens unge enke fik først at vide, manden var død efter mere end et døgn…

”Vi ærer dit Minde i Tak for din Daad – er Tider end onde, Vorherre ved Raad”, har borgere i Videbæk ladet indhugge i stenen som en hyldest til en ung mand, som ydede det ultimative i forsvaret af sit fædreland.

Den 9. april 1940 blev en ond dag for Oluf Hansen – eller Oluf Arthur Hansen – som var hans fulde navn. Men især blev den ond for hans to år yngre hustru, Hilda Margrethe Jepsen. Parret blev gift året før indkaldelsen, og sønnen John Ulvedal Hansen kom til verden den 7. april 1939.

Nu lå Menig 108 Hansen, som var hans soldaternavn, ved Møllen på Sønderbro i Haderslev, egentlig bag en rimelig dækning af store tipvogne fyldt med mergel og med nogenlunde skudfelt mod den fremrykkende fjende.

Tyskerne åbnede ild på omkring 100 meters afstand, og Hansen, som passede den ene 20 mm maskinkanon af to, besvarede ilden. Stillingen bestod desuden af en fodfolkskanon og et rekylgevær. Pludselig blev Hansen såret i armen, som begyndte at bløde voldsomt, og da han kravlede væk for at skifte skytteplads, hævede han sig i smerte lidt op. I det samme ramte en tysk kanonsalve tipvognenes kraftige jernskelet, og et deformt projektil flænsede hjelmen og gik gennem hovedet på den danske soldat, som blev dræbt på stedet.

Et stort følge fulgte soldatens båre, den unge enke og den lille søn, da Oluf Hansen blev begravet på Videbæk Kirkegård den 17. april 1940.

Oluf Arthur Hansen blev født den 13. juli 1917 på Clausholm ved Voldum, hvor han også nåede at gå i skole, og på daværende tidspunkt var forældrene bosat og arbejdede på Clausholm; faderen som røgter og moderen som malkekone. I 20´erne flyttede familien vest på.

Af profession var Hansen landmand, og parret drev på indkaldelsestidspunktet ejendommen ”Lervang” i Ølstrup Sogn. Forældrene, arbejdsmand Rasmus Hansen og hustru Bertha Kathrine Nicoline boede på samme tid i huset ”Lillebo” i Videbæk.

Korporalselev Petersen skrev i sine erindringer til bogen ”9. APRIL” udgivet af Steen Hasselbalch i 1940:

-Nr. 108 lå i en stor blodpøl. Alt var trist og mørkt. Det er tungt at gå sådanne skridt og et trist syn at se sin kammerat blive dræbt og tilmed have kone og et lille barn…

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...