|

10 gode råd til haven i marts

I årets første forårsmåned kan du bl.a. beskære træer og buske og gøre køkkenhaven klar. Læs hvordan du gør, og find ud af hvilke blomster du kan plante, og hvilke du absolut ikke skal plante.

Du kan beskære buske og de fleste frugttræer i marts.
 1. Vær tålmodig. I marts er der normalt 18-20 frostdøgn, og så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ingen vækst. Det bedste råd i marts er derfor at have tålmodighed lidt endnu.
 2. Tjek græsplænen. Hvis marts er kold, bør du ikke gå på plænen mere end højst nødvendigt. Riv blade og efterladenskaber fra regnorme ud med en gummirive. Hvis jordens pH-værdi er meget under 7, er den sur, og så kan du med fordel drysse perlekalk ud på græsplænen: 5-10 kilo pr. 100 m2. For lav pH-værdi kan lettere give mos i plænen. Jordens pH-værdi kan kontrolleres med lakmuspapir.
  LÆS OGSÅ: Pleje af græsplænen
 3. Beskær træer og buske. Marts er en god måned til beskæring. Alle buske og frugttræer (dog ikke blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser og lavendler indtil begyndelsen af april.
  LÆS OGSÅ: Beskæring af træer og buske
 4. Gør køkkenhaven klar. Er der meget ukrudt i køkkenhaven, så fjern det nu. Kultivér jorden med en god kultivator. Læg evt. gennemsigtigt plastfolie eller opsæt plastiktunneller på de steder, hvor du vil lægge tidlige kartofler.
  LÆS OGSÅ: Køkkenhave
 5. Klip stauderne. Klip og soignér stauderne i blomsterhaven og afklip visne frøstande. Del og omplant stauderne i bedene, hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør.
  LÆS OGSÅ: Kedelige stauder? Sådan gør du dem flotte
 6. Plant hæk og busk. Hvis jorden er blevet lidt tør og let, er marts en god måned at plante barrodede planter, fx hækplanter og buske. En tidlig plantning af planter giver god mulighed for overlevelse.
  LÆS OGSÅ: Valg og plantning af hæk
 7. Plant de rigtige blomster. Vent med at plante sommerblomster – det går altid galt, hvis man gør det i marts. Vælg i stedet stedmoder, forglemmigej og bellis – de kan klare nætter med frost og er smukke indtil sankthans.
  LÆS OGSÅ: Sådan får du blomster i bedet hele sommeren
 8. Flyt forårsløg. Flyt evt. blomstrende forårsløg, men vær forsigtig. Stik ned i jorden omkring løgene med en spade. Stik spaden ind under løgene og løft forsigtigt op. Senere på året, når løgene er afblomstret, kan det være svært at se farverne på blomsterne, og hvor de skal flyttes hen.
  LÆS OGSÅ: 10 gode råd om anvendelse af blomsterløg i haven
 9. Skær og klip. Skær eller klip visne grene og skud af planter, som er afsvedet af frosten. Skær eller klip altid helt ned til de steder, hvor barken eller skuddene er grønne.
 10. Plant forårsbuske. Sidst på måneden blomstrer nogle af havens virkelige ‘smykkestene’, forsythia, ribes, kirsebærkornel, klatrende vinterjasmin og troldnød (Hamamelis). Plant derfor mindst et eksemplar af disse skønne buske i din have.
  LÆS OGSÅ: Valg af træer og buske til den nemme have

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Teststederne i Laurbjerg og Thorsø lukker

Teststederne i Laurbjerg og Thorsø lukker

Kviktest-stederne i Laurbjeg og Thorsø lukker fra og med 29. juni ... læs mere
Helstegt pattegris med tilbehør

Helstegt pattegris med tilbehør

Vi griller helstegt pattegris året rundt ... læs mere
HSK 100 års jubilæumsuge Program

HSK 100 års jubilæumsuge Program

Starter den 18.juni kl. 18 ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE – juni 2021

PRESSEMEDDELELSE – juni 2021

Sct. Georgs Gildet donerer 10.000 kr. til STRANDBAKKEHUSET i Rønde ... læs mere
UD I NATUREN (27)

UD I NATUREN (27)

Midsommer er over os. Det er nærmest en magisk tid, hvor sommeren og naturen er frisk og ny og ligger foran os og venter ... læs mere
BÅLTALE

BÅLTALE

Af byådskandidat for Det Konservative Folkeparti Rene Schneider, Rækkevej i Hadsten ... læs mere
Stort fremmøde til Sct. Hans bål i Lyngå

Stort fremmøde til Sct. Hans bål i Lyngå

Lyngå Borgerforenings traditionelle Sct. Hans bål havde i år samlet imponerende omkring 100 deltagere ... læs mere
K: Tid til Tryghed i Favrskov

K: Tid til Tryghed i Favrskov

Af Lars Storgaard, 2. viceborgmester (K), Ulstrup og Niels Christian Selchau-Mark, byrådskandidat (K), Kollerupvej 2b, 8370 Hadsten ... læs mere
Indbrud i Selling

Indbrud i Selling

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK meddeler at holdopstillingen er på plads nu

HSK meddeler at holdopstillingen er på plads nu

Morten Bisgaard spiller fortæller tidligere formand Gert Jensen HSK ... læs mere
Loading...