|

Genbrugskoncept udvides til alle fire genbrugspladser

Borgerne i Favrskov kan se frem til endnu mere direkte genbrug, når Favrskov Forsyning udvider deres GI’ og TA’ koncept til alle kommunens genbrugspladser i takt med at pladserne renoveres.

Siden juni sidste år har brugerne på Hadsten genbrugsplads kunne aflevere ting, som andre kunne få gavn af, men også selv tage brugbare ting med hjem. GI’ og TA’ hedder tiltaget, der har kørt som et forsøg for at fremme mere direkte genbrug på genbrugspladserne. Og det har været en stor succes.
– Brugerne har brugt GI’ og TA’ området flittigt, siden det åbnede i sommeren 2019. Vores evaluering viser, at hver besøgende på pladsen i gennemsnit afleverer 1,02 kg og afhenter 0,80 kg. Det er en meget høj andel der bliver afhentet og det er til gavn for både miljøet og økonomi, siger Søren Frandsen, bestyrelsesformand i Favrskov Forsyning.
Forsøget har ikke kun skabt opmærksomhed i Hadsten. Forsyningen har fået talrige henvendelser og fra borgere, der efterspørger Gi’ og Ta’ på de andre pladser. Og lige præcis ønsket om at udbrede GI’ og TA’ til kommunens øvrige genbruspladser bliver nu en realitet.
– Vi har oplevet GI’ og TA’ som en stor succes. Både i forhold til kundetilfredsheden og for målet med mere direkte genbrug. Derfor har vi besluttet at udbrede konceptet til de øvrige genbrugspladser. Dog laver vi først GI’ og TA’ områder i Hammel, Hinnerup og Hvorslev i takt med at genbrugspladserne skal renoveres. Det betyder at den nye plads i Hammel vil åbne med et GI’ og TA’ område næste forår. Så man må væbne sig med en smule tålmodighed, siger Søren Frandsen.
GI’ og TA’ området på Hadsten genbrugsplads fortsætter indtil Hadsten skal renoveres.
Mere genbrug, mindre CO2 Cykler, bøger, nipsting, kopper og tallerkner er blot nogle af de ting, som gæsterne ofte både giver og tager på Hadsten genbrugsplads. På den måde understøtter det målsætningerne i Favrskov Kommunes nye affaldsplan, om at finde gode løsninger til at forebygge affald og øge andelen af direkte genbrug.
Når produkter og ”affald” rykker op i affaldshierarkiet til direkte genbrug, reduceres CO2- udledningen. Både fordi affaldet ikke skal genanvendes eller energiudnyttes, men også fordi, at man ved genbrug undgår den CO2-udledning, der er forbundet ved at producere nyt.
Tilfredse brugere er vilde med direkte genbrug Det klimavenlige tiltag har skabt stor begejstring blandt brugerne på genbrugspladsen.


– 26% af pladsens brugere besøger GI’ og TA’ området. Og i gennemsnit giver brugerne 9,1 i karakter på en skala fra 1 – 10. Derudover siger flere brugere, at området har bidraget til, at genbrugspladsen er blevet mere hyggelig og at det giver anledning til at besøge genbrugspladserne en ekstra gang. Der er endda flere børn, der også kommer med forældre og bedsteforældre på genbrugspladsen – for nu synes de det er sjovt at kigge efter brugt legetøj, fortæller Mette Raaschou fra Favrskov Forsyning, som har stået for evalueringen af projektet.
Samarbejde med frivillige organisationer På genbrugspladserne i Hammel og Hinnerup henter frivillige organisationer brugbare ting fra udvalgte containere. De sælger tingene videre i deres genbrugsbutikker eller på loppemarkeder, for at give overskuddet til et velgørende formål. Ifølge Søren Frandsen skal disse organisationer også have plads, når GI’ og TA’ åbner på de nye pladser:
– Vi har en klar målsætning om at samarbejde med frivillige organisationer og foreninger omkring direkte genbrug. Derfor har vi inviteret foreningerne til et dialogmøde, hvor vi skal drøfte, hvordan vi kan samarbejde om det fælles mål om mere direkte genbrug.
I forbindelse med nedlukningen på grund af Covid-19 er både GI’ og TA’ og genbrugscontainere lukket. Der åbnes igen for direkte genbrug, når det vurderes sikkert og uden smittefare.
Yderligere information:
• Læs mere om Gi’ og Ta’: https://www.favrskovforsyning.dk/affald/gi-og-ta-paahadsten-genbrugsplads
• Genbrugspladserne renoveres en ad gangen, og den første er Hammel. Hammel flytter et stenkast ned af vejen, hvor anlægsarbejdet begynder i 2020. Det betyder, at den gamle plads vil holde åbent imens den nye bygges.
• Kontakt hvis du vil vide mere: Mette Raaschou, projektleder, tlf. 89 64 50 33

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Spil teater, tegn en manga eller gå i cirkus på biblioteket

Spil teater, tegn en manga eller gå i cirkus på biblioteket

Udsigt til sommerferie i hjemlige rammer? Kig ind på favrskovbib.dk, hvor der er ekstra mange –gratis – sommeraktiviteter for børnene ... læs mere
Sommerpakke med tilbud til ældre og personer med handicap

Sommerpakke med tilbud til ældre og personer med handicap

Lokale foreninger arrangerer aktiviteter for ældre og personer med handicap. I sensommeren og efteråret vil Favrskov Kommune stå for en række aktiviteter for beboerne på plejecentre og botilbud ... læs mere
Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Cykl 60 eller 100 km lørdag 12. september 2020 ... læs mere
Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Beboerne på plejecentrene kan igen få besøg på mere normal vis ... læs mere
PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
Loading...