|

Power-to-X anlæg til Favrskov  

Kontakt: Torben Christensen, Spidskandidat for Radikale Venstre i Favrskov Kommune, Maskinmester, MSc in

Power-to-X anlæg til Favrskov

 

Den næste udfordring for den grønne omstilling, bliver at få den høstede energi fra vind og sol videre fra elnettet over i andre sektorer, hvor elektriciteten ofte ikke kan bruges direkte. Og erstatte den energi fra fossilt kul, olie eller gas, som bruges der i dag. Det kan eksempelvis være inden for skibsfart og flytrafik.

I mange tilfælde skal strømmen konverteres til en anden energiform. Det kalder man samlet for Power-to-X, eller bare PtX. Sådanne konverteringsanlæg vil skyde op mange steder i de kommende år. Og især steder hvor de store mængder spildvarme der produceres under konverteringen kan fødes ind i fjernvarmenet, og bruges til opvarmning af bygninger.

 

I Favrskov forsynes fjernvarmenettene i høj grad ved afbrænding af biomasse. Det er de fleste eksperter enige om ikke er en holdbar forsynings-måde på længere sigt. Så der vil formentligt skulle ændres på varmeforsyningen indenfor en årrække. Det kunne altså passe fint at bruge varme fra PtX i fjernvarmen her i Favrskov.

Udover fjernvarmenet til optag af spildvarme, kræver PtX tilkobling til elnettet med ret stor kapacitet. Da højspændingstransmissionsnettet går lige i kanten af kommunen, vil det ikke være noget problem at etablere en stærk forbindelse til elnettet.

En sidste betingelse for etablering af PtX anlæg, er adgang til lagring eller transmission af det “X” som produceres. En af de “X” energiformer strømmen kan konverteres til, er syntetisk naturgas, såkaldt syngas. Eksempelvis ved opgradering af CO2 fra biogas. Biogas som også findes i kommunen.

I Favrskov har flere områder historisk været opvarmet med gas, så derfor vil der også mange steder i kommunen kunne kobles på gasnettet. Sådan at syngassen kan fødes deri.

Som det ses, begynder der at blive mange aktører involveret i etableringen af PtX anlæg. Jeg mener det vil være oplagt at se på om Favrskov kunne huse et eller flere anlæg. Konkret ved at se på hvor der er adgang til forskellige energinet, og udlægge grønne erhvervsparker der til anlæggene. Og så få relevante aktører samlet rundt om bordet. Lidt som man har gjort i Skive, i den erhvervspark som hedder GreenLab Skive. Det har deroppe tiltrukket enorme investeringer til området.

 

I forhold til grøn omstilling, så er elbiler godt på vej til at indtage landtransport, nu er det tid at løfte blikket og komme i gang med den næste opgave. At få bygget anlæg som kan flytte energi på tværs af de forskellige energisektorer. Der er både jobs, investeringer og udvikling i den grønne omstilling.

Stem en klimanørd ind i byrådet, hvis du vil hjælpe omstillingen i Favrskov sådan rigtigt op i omdrejninger.

 

Kontakt: Torben Christensen, Spidskandidat for Radikale Venstre i Favrskov Kommune, Maskinmester, MSc in Renewable Energy Systems Technology, Klimanørd
42800096 / tc@radikalefavrskov.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Natteravnene
22. jan. 2022

Natteravnene

Viva Las Vegas
25. jan. 2022

Viva Las Vegas

Loading...

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Min tilværelse som badevægt er faktisk ved at blive lettere… ... læs mere
Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

I bedste sendetid lørdag aften tegnede den tyske TV-kanal NDR et fuldbyrdet glansbillede af kongeriget Danmark ... læs mere
Fortsætter PingvinNyt?

Fortsætter PingvinNyt?

Lars Toft Hansens bortgang efterlader sitet i et stort tomrum ... læs mere
Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 - 2022):

Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 – 2022):

PingvinNyts utrættelige og initiativrige ejer og redaktør, Lars Toft Hansen, er gået bort ... læs mere
”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

Randers Teater slap med skrækken og kan den 25. januar afvikle den planlagte premiere på den årlige musikalske vinterforestilling ”Viva Las Vegas” i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (57)

UD I NATUREN (57)

Kom med til Frijsenborg, Pøt Mølle og Lilleåen i Laurbjerg på en januardag, hvor de grå skyer endelig lettede. 😊 ... læs mere
Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Vi badevægte bliver motioneret flittigt i denne tid… ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Nostalgi og boghandlerromantik ... læs mere
Mundsvejr og bragesnak!

Mundsvejr og bragesnak!

Vi har hørt det utallige gange: Mindre bureaukrati, mere velfærd for pengene… ... læs mere
Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Banedanmark arbejder fortsat på brobyggeriet i Lerbjerg i forbindelse med elektrificeringen af jernbanen og lukning af jernbaneoverskæringen. Ved at nedlægge overkørslen kan passagertogets tilladte hastighed på strækningen øges til mere end 140 km/t, og rejsetiden kan forkortes ... læs mere
Ærgrer mig lidt

Ærgrer mig lidt

Bus `hjerterte banker for foreningslivet ... læs mere
Følg med i badevægtens dagbog

Følg med i badevægtens dagbog

Nytårsfortsætterne går ofte ud over badevægten i badeværelset ... læs mere
Loading...