|

4. maj i Hadsten

Fra Ove Rosenkvist, Hadsten har vi fået følgende indlæg, der fortæller om hvad der skete i Hadsten den 4.maj 1945. Indlægget er suppleret af billeder, som Sven Erik Ginge havde liggende i sit arkiv – spændende.

4. maj i Hadsten 1945

”Et liv uden historie er som et hus uden vinduer”, sagde den engelske forfatterinde  Elizabeth Langford engang.

Efter filmen om Hvidsten Gruppen har jeg mødt mange unge, der ville vide, hvordan ”huset så ud med vinduer”, altså hvad der skete for den almindelige borger i Hadsten under krigen.

Heldigvis var der nogle fremsynede modstandsfolk, der skrev historien ned mens de levede, og kunne huske, hvad der skete.

Mange af beretningerne er farvede af eftertidens gyldne slør, men det væsentlige er, at de satte livet på spil for at redde Danmarks ære i omverdenens øjne, og at de kunne rette ryggen med god samvittighed.

Da Lars Toft-Hansen fra Pingvin-Nyt spurgte om en hændelse fra 4.maj 1945, kunne jeg slå op i den historie ”Modstandsbevægelsens Venner” samlede i 1985, på 40 års dagen for befrielsen.
Børge Ginge, der i efteråret 1945 blev indkaldt til militæret
Billedet: Børge Ginge, der i efteråret 1945 blev indkaldt til militæret
.

Her skriver Børge Ginge, far til Aarhus Stiftstidendes mangeårige redaktør Sven Erik Ginge, om hvordan hans 4. maj forløb:

”… Så kom vi frem til 4. maj om aftenen. Da samledes vi alle sammen nede på stationen, da vi havde hørt budskabet. Det viste sig, at det var trafikassistent Moberg Jørgensen, der var byleder. Han var altså leder af modstandsbevægelsen i Hadsten. Det vidste vi jo ikke.
Vi kendte kun vores gruppeleder, som så kendte en anden leder. Det var kun ganske få, der kendte ham, der stod for det hele. Sådan var modstandsbevægelsen bygget op.

børge ginge - modstandsfolkene i Hadsten 4_5_45 - 3.jpg
Billedet: her er samtlige modstandsfolk i Hadsten, fotograferet foran den gamle station. Peter Børge Ginge er i næstnederste række, nummer otte fra højre.
Desuden ses en række unge, som senere blev støtter i Hadstens lokale liv: vognmand Friis Johansen, smed Johan Egestad, bogholder Poul Sørensen, kæmner Leo Ørum, malermester Svend Gustav Olsen, tømmerhandler Børge Amstrup, bankdirektør Mogens Andersen, tobakshandler Kurt Laursen og mange flere.

Børge Ginge fortsætter:

Der var jo intet politi dengang. Vi skulle gå vagt, for at tyskerne ikke skulle lave noget, for nu havde de jo ikke noget at sige mere. Nu var det os der bestemte. Vi skulle gøre vagttjeneste her i byen om natten. På Andelsbankens vindue (i dag Nordea) blev der hængt en plakat, hvorpå der stod, at nu var det modstandsbevægelsen, der havde vagten om natten, og man måtte ikke forulempe tyskerne.

Vi havde hovedkvarter i Andelsbanken. Senere fik vi det flyttet op på biblioteket.(Bibliotek og teknisk skole på Egevej). Vi gik vagt to timer af gangen, og så skiftedes vi til at sove lidt.

Værnemagere hentes

Vi var også ude at hente nogle værnemagere. Vi havde ikke decideret stikkere her i byen.

Dyrlæge Skyggeberg havde en bil dengang, som kørte på gas. Den havde vi fået lov at låne, og jeg var chauffør. Så skulle vi ud at hente dem, der havde været for gode venner med tyskerne. De blev samlet nede på stationen, inde i ventesalen. Derfra skulle de køres ud til en skole i Dronningborg…

…Der var nogle af dem,vi regnede for de lidt pænere og finere her i byen, som heller ikke var for gode at hente. De var ikke så glade for sådan nogle som os. Vi var jo ikke så gamle. Jeg for mit vedkommende var ikke mere end 21 år dengang. Men der var jo ikke noget at gøre. De måtte bare følge med…”

børge Ginge brev 4_5_45 - 1.jpg

Med venlig hilsen

Ove Rosenkvist

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


SYNG SAMMEN - SAMMEN
23. sep. 2021

SYNG SAMMEN – SAMMEN

SMAGEN AF HØST
26. sep. 2021

SMAGEN AF HØST

Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Loading...

LYKKE CUP

LYKKE CUP

Superstjerner fra Favrskov Fighters afsted til stævne ... læs mere
Pressemeddelse 2: Tænk en ”erindringslejlighed” ind i det nye plejecenter

Pressemeddelse 2: Tænk en ”erindringslejlighed” ind i det nye plejecenter

af René Schneider - Byrådskandidat, Favrskov Rækkevej 4, Lyngå Mobil: +45 2872 6095 Mail: dialog@reneschneider.dk ... læs mere
Projekter med GADEBERG - XL i Hadsten

Projekter med GADEBERG – XL i Hadsten

Hvad skal du i gang med??? ... læs mere
Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Det bliver forbudt at bruge sprøjtemidler som glyphosat på en række offentlige og private arealer - fx på terrasser. Læs, hvad der bliver ulovligt ... læs mere
Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Af Rasmus Foged - Folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Alternativet +45 23 70 18 70 ∞ Rasmus.Foged@altern - ... læs mere
Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Byrådsmedlem Anders g. Christensen , Hadsten er spidskandidat ... læs mere
DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

Vær med i det landsdækkende læsefællesskab, der mødes og diskuterer seks af sæsonens stærkeste danske romaner ... læs mere
Borgermøde med mange spørgsmål

Borgermøde med mange spørgsmål

I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen. Der var et fint fremmøde i Uhresalen til borgermødet om budgetforslaget. I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen.   Previuos slideNext slide Omkring 45 personer deltog i gårsdagens borgermøde ... læs mere
Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Af Indbakke Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup ... læs mere
Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Af byrådsmedlem Grethe Villadsen Socialdemokratiet ... læs mere
Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

af Lone Glarbo Byrådsmedlem Favrskov Byråd (V) Optiker/optometrist og Cand.merc.aud Mobilnr.: 0045 6169 5287 ... læs mere
Loading...