|

4. maj i Hadsten

Fra Ove Rosenkvist, Hadsten har vi fået følgende indlæg, der fortæller om hvad der skete i Hadsten den 4.maj 1945. Indlægget er suppleret af billeder, som Sven Erik Ginge havde liggende i sit arkiv – spændende.

4. maj i Hadsten 1945

”Et liv uden historie er som et hus uden vinduer”, sagde den engelske forfatterinde  Elizabeth Langford engang.

Efter filmen om Hvidsten Gruppen har jeg mødt mange unge, der ville vide, hvordan ”huset så ud med vinduer”, altså hvad der skete for den almindelige borger i Hadsten under krigen.

Heldigvis var der nogle fremsynede modstandsfolk, der skrev historien ned mens de levede, og kunne huske, hvad der skete.

Mange af beretningerne er farvede af eftertidens gyldne slør, men det væsentlige er, at de satte livet på spil for at redde Danmarks ære i omverdenens øjne, og at de kunne rette ryggen med god samvittighed.

Da Lars Toft-Hansen fra Pingvin-Nyt spurgte om en hændelse fra 4.maj 1945, kunne jeg slå op i den historie ”Modstandsbevægelsens Venner” samlede i 1985, på 40 års dagen for befrielsen.
Børge Ginge, der i efteråret 1945 blev indkaldt til militæret
Billedet: Børge Ginge, der i efteråret 1945 blev indkaldt til militæret
.

Her skriver Børge Ginge, far til Aarhus Stiftstidendes mangeårige redaktør Sven Erik Ginge, om hvordan hans 4. maj forløb:

”… Så kom vi frem til 4. maj om aftenen. Da samledes vi alle sammen nede på stationen, da vi havde hørt budskabet. Det viste sig, at det var trafikassistent Moberg Jørgensen, der var byleder. Han var altså leder af modstandsbevægelsen i Hadsten. Det vidste vi jo ikke.
Vi kendte kun vores gruppeleder, som så kendte en anden leder. Det var kun ganske få, der kendte ham, der stod for det hele. Sådan var modstandsbevægelsen bygget op.

børge ginge - modstandsfolkene i Hadsten 4_5_45 - 3.jpg
Billedet: her er samtlige modstandsfolk i Hadsten, fotograferet foran den gamle station. Peter Børge Ginge er i næstnederste række, nummer otte fra højre.
Desuden ses en række unge, som senere blev støtter i Hadstens lokale liv: vognmand Friis Johansen, smed Johan Egestad, bogholder Poul Sørensen, kæmner Leo Ørum, malermester Svend Gustav Olsen, tømmerhandler Børge Amstrup, bankdirektør Mogens Andersen, tobakshandler Kurt Laursen og mange flere.

Børge Ginge fortsætter:

Der var jo intet politi dengang. Vi skulle gå vagt, for at tyskerne ikke skulle lave noget, for nu havde de jo ikke noget at sige mere. Nu var det os der bestemte. Vi skulle gøre vagttjeneste her i byen om natten. På Andelsbankens vindue (i dag Nordea) blev der hængt en plakat, hvorpå der stod, at nu var det modstandsbevægelsen, der havde vagten om natten, og man måtte ikke forulempe tyskerne.

Vi havde hovedkvarter i Andelsbanken. Senere fik vi det flyttet op på biblioteket.(Bibliotek og teknisk skole på Egevej). Vi gik vagt to timer af gangen, og så skiftedes vi til at sove lidt.

Værnemagere hentes

Vi var også ude at hente nogle værnemagere. Vi havde ikke decideret stikkere her i byen.

Dyrlæge Skyggeberg havde en bil dengang, som kørte på gas. Den havde vi fået lov at låne, og jeg var chauffør. Så skulle vi ud at hente dem, der havde været for gode venner med tyskerne. De blev samlet nede på stationen, inde i ventesalen. Derfra skulle de køres ud til en skole i Dronningborg…

…Der var nogle af dem,vi regnede for de lidt pænere og finere her i byen, som heller ikke var for gode at hente. De var ikke så glade for sådan nogle som os. Vi var jo ikke så gamle. Jeg for mit vedkommende var ikke mere end 21 år dengang. Men der var jo ikke noget at gøre. De måtte bare følge med…”

børge Ginge brev 4_5_45 - 1.jpg

Med venlig hilsen

Ove Rosenkvist

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fra midlertidig til fast forpagter i InSide

Fra midlertidig til fast forpagter i InSide

Flemming Christiansen fortsætter med InSide og Pøt Mølle ... læs mere
Krokodilletårer

Krokodilletårer

Statsminister Mette Frederiksen sætter folkesundheden over alt andet ... læs mere
PÅ AFVEJE I FAURSKOU...

PÅ AFVEJE I FAURSKOU…

Det er den 1. december. Velkommen til PingvinNyts julekalender. I dag kommer to unge damer galt af sted i Hadstens julesne. Se samtidig dagens spændende gamle julekort med muntre nisser ... læs mere
Test røgalarmer og pas på håndspritten

Test røgalarmer og pas på håndspritten

1. december 2020, er det nordisk røgalarmdag - husk at teste dine røgalarmer, inden du tænder julelysene, lyder rådet fra Beredskab og Sikkerhed ... læs mere
Skyd året i gang med Poul Krebs

Skyd året i gang med Poul Krebs

Året 2020 har for os alle været et noget anderledes år, og om end vi stadig skal holde afstand m.m. er det heldigvis muligt igen at mødes om foredrag og levende musik ... læs mere
J U L E T R A D I T I O N E R

J U L E T R A D I T I O N E R

I morgen går vi ind i december. Det er julekalendertid ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Vi spreder julestemning ... læs mere
HØST december 2020

HØST december 2020

Så er HØST på banen igen ... læs mere
Udbud af landbrugsjord til forpagtning

Udbud af landbrugsjord til forpagtning

Favrskov Kommune udbyder nu landbrugsjord til forpagtning på Sandbyvej 2 i Haldum nær Hinnerup ... læs mere
Kræftramte børn skal også kunne behandles på Aarhus Universitetshospital!

Kræftramte børn skal også kunne behandles på Aarhus Universitetshospital!

Anders G. Christensen, Formandskandidat til Regionsrådet Region Midtjylland, Venstre, Lyøvej 58C - 8370 Hadsten Mobil: 2022 9806 ... læs mere
Loading...