|

9. APRIL

Det er stadig, rigtig at mindes den sorte dag 9 april 1940, da tyskerne besatte Danmark, og ikke bare en kotrt periode, som mange troede det ville blive,men i 5 lange år.

Exif_JPEG_PICTURE

.

Jeg kan jo ikke huske dagen, men har læst mange beretninger fra den tid, og det der går igen i alle beretninger, er den overaskelse det var, at lille Danmark blev besat.

Det må også have været overvældende at høre den støj, som de mange flyvemaskiner frembragte over hele landet.

Jeg har en” fobi ”med genbrugsbutikker, jeg skal lige ind og se om der er nogen gamle bøger, der er værd at læse, sidst fandt jeg en bog om 9 april, der beskriver igennem breve hvordan de danske soldater oplevede tyskernes overskridelse af grænsen ved Kruså og den videre færd til de danske stillinger i Sønderjylland, jeg lader soldaten Hans Sørensen fortælle.

Brevet

”Tirsdag morgen den 9 april klokken 4,15, blev der slået alarm, og vi foer jo op, og det gik også hurtigt  med at komme afsted. Alle var rolige, der var ikke til at mærke nogen nervøsitet hos nogen. Alt gik som når vi ellers rykkede ud, måske lidt hurtigere. Oberstløjnant  Hintz sagde farvel til os og sagde ” jeg håber i gør jeres bedste som danske soldater, og så må gud være med jer”

Det var det sidste han sagde, så kørte vi ud.Jeg var motorordonans ved 2 deling. Vi indtog vores stillinger i Hokkerup, en 5 kilometer fra grænsen, med en halvdeling, og en anden halvdeling ved Rønshoved nede ved fjordvejen.

Vi lå og ventede lidt, og blev ved at tale om at det nok bare var en øvelse. Men vi blev snart klogere, for pludselig lød der et skud, fra første deligs 20mm. Maskinkanon, og så begyndte rekylgeværerne også. Så var vi klar over at det ikke var en øvelse vi var ude på, men det rene alvor og det varede heller ikke længe, før vi havde den første tyske kolonne oppe hos os i Hokkerup.

Det varede kun kort tid, før de var bag på os og så da vi vilde tilbage, opdagede vi , at der var spærret. Så blev vi ved så længe vi kunne. Da så de var helt inde på os fra alle sider gav vi op.

Vi blev så taget til fange og ført ned syd for grænsen;  men vi blev behandlet pænt. Vi blev lukket inde i et hus, hvor det var, ved jeg ikke, og så fik vi besked på at forholde os rolige, så skulle vi nok blive behandlet godt.

Vi havde kun gjort vores pligt og så satte vi os til at sove lidt, for det var jo en grim overraskelse, vi havde fået, men det kom vi først til at tænke på bagefter. Lige da det stod på, tænkte vi ikke over noget, da var der ikke tid til dette.

I Hokkerup mistede vi 2 mand og tre fire sårede. Tyskernes tab kan jeg ikke med bestemthed sige noget om.

Vi var så i fangenskab til ved 9-10 tiden, så blev vi kaldt ud. Nu troede vi jo, at vi skulle længere ned i Tyskland i en fangelejr, men til vores store overraskelse sagde de, at nu var der sluttet fred med Danmark, nu kunne vi tage hjem igen, men vi skulle først have noget at spise.

Vi fik så nogle små rugbrød og nogle pakker smør, og en stor røget skinke, der var tre gange så meget, som vi kunne spise, men vi skulle have det med os.

Vi kom så tilbage til lejren ved middagstid. Da vidste vi jo ikke noget om, hvordan det var gået vores kammerater fra de andre steder, og der var ingen der var sig selv, før vi fik at vide at de var i god behold i Vejle, og at de ikke havde haft nogen tab af betydning.

Så var vi mere rolige,men alligevel var nerverne så overspændte, at jeg rystede lidt over hele kroppen længe efter, men jeg må indrømme at vi slap billigt efter omstændighederne”

Menig soldat Hans Sørensen.

Det var den menige soldats tørt konstaterende skildring af begivenhederne fra om morgenen den 9 aprol 1940. sådan er bogen fyldt med skildringer af begivenhederne i Danmark den dag.

 Lejren der omtales, må være Søgård lejren i Sønderjylland.

Herluf Nydam Jensen

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hække hænger ud over fortovet:

Hække hænger ud over fortovet:

Nu griber kommunerne ind ... læs mere
Kørsel uden kørekort i Hammel

Kørsel uden kørekort i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sammenholdet vandt

Sammenholdet vandt

Af Morten Bang, - Favrskov byråd - Venstre ... læs mere
2 Færdselsuheld i Favrskov

2 Færdselsuheld i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Blev sigtet efter hashfund i bilen

Blev sigtet efter hashfund i bilen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Boligsiden.dk:

Boligsiden.dk:

Salget af byggegrunde er efter 1. halvår højere end i hele 2019 ... læs mere
UD I NATUREN (31)

UD I NATUREN (31)

I dag lægger vi vejen forbi høst på Bidstrup, blomstereng ved fiskeparken, en varm dag på Rækkevej samt diverse blomster ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Fra Favrskov Affald A/S ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...