|

ÅRETS POSTKORT

Den 21. december kommer Kurt Villy i tanker om, at et år med coronaens ulyksaligheder trods alt førte et virkelig godt postkort med sig. Poul Erik Jensen fra Galten træder igen ind i billedet, og lokalhistorien får et ekstra løft i dagens afsnit…

Årets julekort præsenteres af Kurt Villy

21. DECEMBER

ÅRETS JULEKORT

Under den første coronakrise – tæt på jul – opdagede jeg på en netauktion et postkort fra 1933 med knivskarpe poststempler fra Hadsten; tilmed anvendt på et såkaldt ”Søndagskort”. Søndagsforsendelser kunne før i tiden benyttes til en fødselsdagshilsen, hvis dagen ramte søndag. Afsenderen satte i den forbindelse dobbelt takst på i frimærker, tegnede et kryds diagonalt over forsendelsen og skrev ”Søndagsbrev” foroven. Derpå modtog fødselaren eller hvem, det nu var, sin hilsen på dagen – overbragt af etatens rødklædte bud, og dengang foregik den slags på cykel.

Søndagsforsendelser sendt fra Hadsten er sjældne, så jeg lagde et bud ind på auktionen – og vandt.

Da jeg nogle dage senere åbnede brevet fra sælgeren, havde jeg nær slugt cerutten. Manden havde ikke skrevet noget om, hvad der gemte sig på den anden side af kortet, og jeg købte det i første omgang på grund af typen.

Billedsiden rummede en overraskelse: Galten Bageri med kringle på døren og navnet P. Jensen åbenbarede sig for mit undrende blik. I baggrunden kan man ane Galten Skole. Fantastisk motiv, som jeg aldrig før havde set. I tilgift var kortet skrevet af Benedikte Jensen, som var min gamle ven – desværre afdøde – Poul Erik Jensens mor. Se kortet som dagens indgangsbillede.

P. Jensen (Poul), der nævnes på døren til bageriet, var Poul Eriks bedstefar, der siden 1881 var bagermester i Galten. Poul Eriks far – Carl – og Poul Erik selv samt fire brødre blev også bagere, men Poul Erik ville noget andet og blev som bekendt en velanskrevet vognmand med turistkørsel og diverse busruter. Således blev et tilfældigt indkøbt kort til årets julekort i 2020.

Galten Bageri var kendt og beundret i miles omkreds for sine Rubinsteinerkager; de helt lækre, fine sandkager med chokoladestrimler. Ja, og så naturligvis bagerens hofdessert. Den marengsbund var det rene guf.

Begrebet ”Hofdessert” fik ny betydning, da jeg op mod jul for omkring 35 år siden i min røde postuniform stod og betragtede udvalget af kager hos Bager Lyngaa i Hadsten.

Efter en dag med store postmængder, hvor man næsten nåede at slide en af tommeltottens gummidutter op ved sorteringsboksene, var jeg blevet lækkersulten og overvejede at købe en Napoleonskage og et par hindbærsnitter med hjem til Hanne og pigerne på Vissingvej.

Pludselig trådte en gut op på siden af mig, og han afveg fra gadens øvrige folklore. Mandens sorte hår var tjavset og strittede i alle retninger, og hans ene kraftige brilleglas var ramt af noget, der mindede om stenslaget i en bilrude. Stellet var knækket et par steder og blev holdt sammen med hæfteplaster og isolerbånd.

Over højre øje var han syet med flere sting, og kæbepartiet var gulligt og blå-violet; ligesom hans næse havde foretaget en drejning.  

Venstre arm var lagt i gips, men dog ikke i slynge, så han kunne godt styre en Cecil mellem fingrene og føre den til munden, hvor han med et nydelsesrigt hvæs trak røgen dybt ned i lungerne.

-Nå, sagde han: -Blev du lækkersulten, post. Ja, jeg kunne såmænd også godt spise en kage. Jeg hedder for resten Carsten. Ja – Knudsen. Ligesom ham fra De Nattergale, men mit liv er sgu´ galere end hans. Ja, jeg har ellers sejlet til søs. De syv verdenshave, du ved. Dengang var jeg noget. Nu er jeg ingenting. Jo, altså alkoholiker og lidt hashrygning, men det pynter jo ikke i cv´et, du…

Så vendte han sigende pegefingeren lidt opad i gaden og fortsatte: -Ja, jeg bor jo deroppe i lejligheden på første sal. Den kender du nok, post. Der står C. Knudsen over brevsprækken. Jeg holder ikke noget hemmeligt, men jeg var kommet til at skylde penge til de forkerte folk i Randers, og en dag kom der tre mand og besøgte mig. De ville se afregning. Jeg ejede da ikke mønt og sagde til dem, at jeg gerne ville vente lidt med betalingen. Carsten, sagde de – du er bagud og skylder os penge, og vi har ventet for længe. Så spurgte jeg, om de ikke kunne vise lidt julesind, men de smækkede mig et par på låget og kylede mig ud af vinduet. Det var der, brillerne røg, og jeg slog mig da også halvt fordærvet og måtte om til Asingh og flikkes sammen. Men nu skal du se her, post: Min kære, gamle afdøde mor lavede verdens bedste hofdesserter, og jeg skrev opskriften af og har altid en med i tegnebogen. Ja, det er da også det eneste, der er i den tegnebog…

Derpå hev han en slidt læderpung op af lommen, trak et sammenfoldet stykke papir ud og rakte mig en håndskrevet opskrift på, hvordan hans mor lavede hofdessert: -Tag den med hjem post og prøv den en dag. Det fås ikke bedre. Og så må du have en god jul…

Han vendte sig for at gå, men jeg stoppede ham: -Carsten sagde jeg. Nu venter du her, og så går jeg ind til bageren og køber tre napoleonskager, og du skal have den ene med hjem…

Sådan blev det også jul i Hadsten i 1987, og jeg har stadig opskriften fra Carstens mor siddende i mit album med minder fra de gode år i stationsbyen mod øst.

Hofdessert a la Carstens mor til to personer:

6 fine, store marengs

150 gram brombær      

1 spiseskefuld dansk bihonning tilsat få dråber rom

1½ dl piskefløde

Chokoladesovsen laves af ca. 150 gram mørk chokolade tilsat en spiseskefuld sirup. 1½ dl piskefløde mere.

Gem 10 brombær og pisk resten sammen med siruppen. Pisk fløden. Smelt chokoladen og rør flødeskummet og siruppen i. Fordel nu det andet flødeskum omkring marengsene.

Hæld brombærmos og chokoladesovs over. Pynt med de gemte brombær.

God appetit og glædelig jul!

I dagens afsnit benyttes postkorttegneren C. E. Blæhrs fortræffelige streg. At Blæhr samtidig skattede bagernissen højt, gør ikke oplevelsen ringere. Carl Edvard Nielsen Blæhr blev født i Ladegaardsgade 4, Randers, den 26.4.1908 som søn af Købmand Jens Nielsen Blæhr og fru Jensine.

C. E. Blæhr blev udlært litograf i fødebyen, men hans manddomsgerning kom til at ligge i hovedstadsområdet. Han var blandt andet ansat hos Aller, ligesom han tegnede plakater til de store bryggerier samt DSB. Blæhr døde i Rødovre 2.2.1974.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Natteravnene
22. jan. 2022

Natteravnene

Viva Las Vegas
25. jan. 2022

Viva Las Vegas

Loading...

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Min tilværelse som badevægt er faktisk ved at blive lettere… ... læs mere
Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

I bedste sendetid lørdag aften tegnede den tyske TV-kanal NDR et fuldbyrdet glansbillede af kongeriget Danmark ... læs mere
Fortsætter PingvinNyt?

Fortsætter PingvinNyt?

Lars Toft Hansens bortgang efterlader sitet i et stort tomrum ... læs mere
Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 - 2022):

Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 – 2022):

PingvinNyts utrættelige og initiativrige ejer og redaktør, Lars Toft Hansen, er gået bort ... læs mere
”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

Randers Teater slap med skrækken og kan den 25. januar afvikle den planlagte premiere på den årlige musikalske vinterforestilling ”Viva Las Vegas” i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (57)

UD I NATUREN (57)

Kom med til Frijsenborg, Pøt Mølle og Lilleåen i Laurbjerg på en januardag, hvor de grå skyer endelig lettede. 😊 ... læs mere
Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Vi badevægte bliver motioneret flittigt i denne tid… ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Nostalgi og boghandlerromantik ... læs mere
Mundsvejr og bragesnak!

Mundsvejr og bragesnak!

Vi har hørt det utallige gange: Mindre bureaukrati, mere velfærd for pengene… ... læs mere
Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Banedanmark arbejder fortsat på brobyggeriet i Lerbjerg i forbindelse med elektrificeringen af jernbanen og lukning af jernbaneoverskæringen. Ved at nedlægge overkørslen kan passagertogets tilladte hastighed på strækningen øges til mere end 140 km/t, og rejsetiden kan forkortes ... læs mere
Ærgrer mig lidt

Ærgrer mig lidt

Bus `hjerterte banker for foreningslivet ... læs mere
Følg med i badevægtens dagbog

Følg med i badevægtens dagbog

Nytårsfortsætterne går ofte ud over badevægten i badeværelset ... læs mere
Loading...