Der er markante geografiske forskelle på, om de unge mellem 15 og 24 år kommer i gang med job eller uddannelse, viser analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
På landsplan er andelen 6,3 procent. Men i Gentofte Kommune er det kun 3,6 procent, mens det omvendte gælder for næsten hver ottende af de 15-24-årige (cirka 13 procent) i kommunerne Langeland og Lolland.
Andelen af unge mellem 15 – 24 år uden job eller uddannelse i Favrskov Kommune er ifølge undersøgelsen fra Arbejdernes Erhvervsråd uændret 330 unge fra 2022 til 2023.
Det svarer til 6,4 procent af kommunens unge. 2030 målsætningen på landsplan er 3,5 procent.
“Vi har en stor udfordring med alt for mange unge, der er uden job og uddannelse, men problemets størrelse er vidt forskelligt i forskellige dele af landet,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. ”Der er et tydeligt mønster. De store byer har en lav andel af unge, der kæmper med at holde fast i job og uddannelse, mens billedet er helt anderledes andre steder. I nogle kommuner er andelen dobbelt så stor som landsgennemsnittet. Det er bekymrende,” siger Emilie Damm Klarskov.
Tilflytning til studiebyerne kan ikke alene forklare forskellen Mange unge, der vokser op i mindre byer og landområder, flytter til de større byer, når de skal begynde at studere. Dermed er det typisk de stærkeste unge, der flytter væk, mens de unge, der har det svært, bliver boende. Det medvirker til at skævvride andelen af de unge, der ikke kommer i gang med job og uddannelse på tværs af kommunegrænserne.
PingvinNyt.dk har bedt formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Isabell Friis Madsen (A), og direktør for Job- og økonomi, Peter Jensen, om en kommentar til undersøgelsen fra AE:
Isabell Friis Madsen: ”De tal, der er præsenteret i oversigten er ikke helt overensstemmende med Favrskov Kommunes egne tal, hvor vi ligger på omkring 190 unge. De unge er en gruppe, som vi i arbejdsmarkedet har været enige om, at der skal være et særligt fokus på. Der er således flere initiativer rettet mod de unge, blandt andet har vi iværksat en indsats, der også er en del af et forskningsprojekt, der hedder Nextwork. Der er gode takter i dette, som blandt andet indebærer et koordineret møde mellem unge og en række virksomheder. Der er således stort politisk fokus – og personligt er jeg optaget af, at vi som kommune bidrager til, at hjælpe de unge godt videre.”
Peter Jensen: ”I undersøgelsen fra AE kigger de på antallet af unge mellem 15-24 år, der ikke er i gang med en ordinær uddannelse, ikke modtager SU og ikke er i ordinær beskæftigelse mindst 18 timer ugentlig. Det tal, som Isabell henviser til, er antallet af unge under 30 år i Favrskov Kommune, der modtager uddannelseshjælp. Det betyder, at de modtager vejledning og hjælp fra Jobcenter Favrskov ift. at komme i job eller uddannelse. I juli 2024 var der 188 uddannelseshjælpsmodtagere i Favrskov Kommune. Forskellen er således, at AE medtager unge, som ikke er en del af jobcenterets borgere, hvilket fx kan skyldes, at de holder sabbatår, arbejder mindre end 18 timer ugentlig eller på anden vis forsørger sig selv.”