Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Dermed ses en stigning i antallet af børn, der vokser op i relativ fattigdom, for første gang siden 2017.
“Det er bemærkelsesværdigt og bekymrende, at vi nu ser en stigning i antallet af fattige børn. I en tid, hvor beskæftigelsen stiger og stiger, kunne man ellers tænke, at det ville gå den modsatte vej,” siger Sune Caspersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Udviklingen kan blandt andet forklares ved, at det midlertidige børnetilskud til en række kontanthjælpsmodtagere ophørte i 2023. Tilskuddet blev erstattet af en midlertidig inflationshjælp til børnefamilier i ydelsessystemet, som dog var mindre målrettet de fattigste ydelsesmodtagere sammenlignet med det midlertidige børnetilskud.
“Når udviklingen i fattigdommen går den forkerte vej, hænger det dels sammen med bortfaldet af børnetilskuddet, som ellers var målrettet de fattigste, dels mindre regulering af overførselsydelserne i forhold til lønudviklingen, der gør, at inflationen rammer dem på offentlig forsørgelse hårdere. Og derudover er der en del ukrainske flygtninge, som først er begyndt at optræde i statistikkerne i 2023,” siger Sune Caspersen.
Stigningen rammer bredt geografisk
Stigning i antallet af fattige børn er et landsdækkende fænomen, selvom enkelte kommuner har set en kraftigere stigning end andre. På landsplan er stigningen 0,3 pct. fra 4,2 pct. til 4,5 pct.
Stigningen i Favrskov Kommune på 0,7 pct. fra 2,4 pct. 2022 til 3,1 pct. 2023 er relativ høj blandt de østjyske kommuner. I Skanderborg er stigningen på 0,2 pct, Syddjurs 0,4 pct, Norddjurs 0,8 pct., Randers 0,6 pct. og Aarhus 0, 2 pct.
Analysens hovedkonklusioner
• For første gang siden 2017 steg antallet af fattige børn i 2023. Stigningen på 2.300 børn i 2023 kommer dog efter et stort fald på 6.600 færre fattige børn i 2022. Antallet af fattige børn er således fortsat lavere end i 2021.
• I fire ud af fem kommuner voksede andelen af fattige børn. Samtidig voksede forskellene i udbredelsen af børnefattigdom mellem kommunerne. I Brøndby Kommune er det 1 ud af 12 børn, der vokser op i relativ fattigdom, mens blot 1 ud af 59 børn i Dragør Kommune er relativt fattig.
• Relativ fattigdom måler, hvor mange familier, der ikke er i stand til at føre en tilværelse rent økonomisk, der tilnærmelsesvis ligner den typiske familie. Opgørelsen udarbejdes på baggrund af Danmarks Statistiks indikator for relativ fattigdom.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: BØRNEFATTIGDOMMEN i Favrskov vokser
I 2023 var der flere børn, der levede i familier under fattigdomsgrænsen, i forhold til året før. I Favrskov er andelen vokset fra 2,4 pct. til 3,1 pct.