|

AT FORBEREDE OG FORBEDRE

Endelig december – og i morgen er det 1. søndag i Advent.
Læs Ole Juuls adventsklumme – her på PingvinNyt

AT FORBEREDE OG FORBEDRE

 

Af Ole Juul

 

                     I morgen tændes det første lys i adventskransen, og mange kirker er landet over godt besøgt i adventstiden, forventningens tid frem mod jul. Første søndag i advent er med tiden blevet en af de søndage, hvor der kommer rigtig mange i kirke.

 

Engang spurgte jeg minikonfirmanderne, om de vidste, hvad advent betød. Og svaret kom prompte fra en af drengene, ”at forbedre julen”. Den skulle jeg lige have én gang til. Jo, ”advent betyder, at vi forbedrer julen”. Jeg nænnede næsten ikke at rette ham og fortælle ham, at han nok havde fået ordet ”forberede” galt i halsen, og at adventstiden er til – ikke for at forbedre – men for at forberede højtiden, en forberedelse til julen. Men på den anden side skyldte jeg ham at sætte begrebet ind i den rette sammenhæng, og det resulterede alt sammen i, at vi fik en rigtig god snak om at forberede og at forbedre. Og i alt fald blev sprogforvirringen for mig til eftertanke.

 

Men lad os bare tage den niårige på ordet, for vi kan ved at bruge adventstiden rigtigt som forberedelse forbedre den jul, vi alle ser frem til. I salmebogen står adventssalmerne under afsnittet ”tidens fylde”. Det betyder, at tiden er som et kar, der løber fuldt, og når det er fuldt, er tiden gået, og vi er fremme. Vi kan også tømme karret, og det gør vi, når vi i stedet for at forberede os til julen tager forskud på højtiden, og når vi så endelig når frem, segner vi på grund af stress og travlhed med alt det, vi skulle nå og alligevel ikke nåede.

 

Der er sneget sig et gaveræs ind i adventstiden, som intet har med tiden at gøre. Jeg ved godt, at forældre giver adventsgaver af et godt hjerte. Men det har nået et punkt, der er helt ude af proportioner, og de samme forældre bliver de næste dage drevet rundt i forretningernes maneger for at finde smågaver til hver dag frem til d.24.december. Opfindsomheden er stor, og gaveræset synes ingen ende at tage, selv om enhver ved, at når vi giver gaver, gør vi det, fordi der er noget at fejre. Og der er altså ikke noget at fejre før juleaften. Det betyder ikke, at vi ikke skal forberede julen, men det gør vi bedst ved at forbedre indholdet af advents- og forberedelsestiden.

 

Tiden frem mod jul er som et kar, der skal fyldes med gode oplevelser og stunder. Alt sammen er det med til at gøre forventningerne til det, der skal ske, endnu større. Og gode oplevelser og stunder får vi, når vi, som tiden fordrer det, ritualiserer dagene.

 

Et af de bedste ritualer, der hører adventstiden til, men som vi i al vor foretagsomhed forsømmer, er besøgene hos hinanden. Og skal vi endelig tale om gaver, så er de bedste gaver i adventstiden de besøg, vi får, og de besøg, vi selv giver. At sætte sig ind til et menneske, man ikke har set i lang tid, tænde et lys eller to, samtale i ordets dybeste betydning med den ro i sindet, der kommer af at højtiden, som vi ser frem til, ikke handler om, hvad vi når, men hvad der når os.

 

Det koster ikke noget, og der skal ikke megen opfindsomhed til. De er der, lige omkring dig.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Teststederne i Laurbjerg og Thorsø lukker

Teststederne i Laurbjerg og Thorsø lukker

Kviktest-stederne i Laurbjeg og Thorsø lukker fra og med 29. juni ... læs mere
Helstegt pattegris med tilbehør

Helstegt pattegris med tilbehør

Vi griller helstegt pattegris året rundt ... læs mere
HSK 100 års jubilæumsuge Program

HSK 100 års jubilæumsuge Program

Starter den 18.juni kl. 18 ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE – juni 2021

PRESSEMEDDELELSE – juni 2021

Sct. Georgs Gildet donerer 10.000 kr. til STRANDBAKKEHUSET i Rønde ... læs mere
UD I NATUREN (27)

UD I NATUREN (27)

Midsommer er over os. Det er nærmest en magisk tid, hvor sommeren og naturen er frisk og ny og ligger foran os og venter ... læs mere
BÅLTALE

BÅLTALE

Af byådskandidat for Det Konservative Folkeparti Rene Schneider, Rækkevej i Hadsten ... læs mere
Stort fremmøde til Sct. Hans bål i Lyngå

Stort fremmøde til Sct. Hans bål i Lyngå

Lyngå Borgerforenings traditionelle Sct. Hans bål havde i år samlet imponerende omkring 100 deltagere ... læs mere
K: Tid til Tryghed i Favrskov

K: Tid til Tryghed i Favrskov

Af Lars Storgaard, 2. viceborgmester (K), Ulstrup og Niels Christian Selchau-Mark, byrådskandidat (K), Kollerupvej 2b, 8370 Hadsten ... læs mere
Indbrud i Selling

Indbrud i Selling

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK meddeler at holdopstillingen er på plads nu

HSK meddeler at holdopstillingen er på plads nu

Morten Bisgaard spiller fortæller tidligere formand Gert Jensen HSK ... læs mere
Loading...