|

AT SMAGE JULETØNDE…

Må afholdsfolk drikke juleøl? Må Gammelnisser? Havde Larsen-Ledet virkelig ikke et fornavn? Den 23. december bliver du klogere på mangt og meget, så hurtigt ind på PingvinNyts julekalender…

SKÅL siger: Kurt Villy Svendsen

AT SMAGE JULETØNDE…

Ja, det er et godt, gammelt udtryk, som ikke fortjener at gå i glemmebogen. Tilbage i tiden betød det simpelthen at være beruset.

Ikke af lykke eller kærlighed eller julemiskundhed – nej, juleøllet blev brygget med meget mere malt end til daglig, så øllets styrke i tønden kunne leve op til julens forventninger. ”At smage juletønden” var et udtryk for fuldskab.

Gamle dages julegrød blev oftest lavet af byggryn, men nogle havde råd til at spise risengrød. Og til den gode grød hører naturligvis godt øl. I det gamle Galten-Vissing og Vinterslev, skulle frokosten nydes, når julenat var til ende, og den bestod af et fad søbemad af sennepssul med tilhørende grisesylte og sigtekage. Det hele blev skyllet ned med masser af varmt øl med æg og sukker.

Desuden var det almindelig skik og brug, at den karl, der have kørt husbonden til kirke, fortjente en god rus.

Bagefter spiste man julekringle med mere varmt øl til, og den fine julekringle var oprindeligt det runde soltegn med et midterkors. Den nuværende bagerkringle fik sin form ved, at korset blev snoet en ekstra gang for Kristus kors. En gammel bager har fortalt mig, at de første, der fik lov til at skilte med forgyldt kringle med krone, var bagerne i Wien. Det var en tak for udvist bagertapperhed og udholdenhed, da de tyrkiske muslimske horder belejrede Wien i 1529.

Som modvægt til al den smagen juletønde med deraf følgende udskejelser skabtes afholdsforeningerne. Der er jo også grænser for, hvor meget man kan more sig – selv i julen.

Den ældste – ”Hadsten og Omegns Afholdsforening” – blev stiftet 6. februar 1882, men den mest kendte – og største – blev ”Hadsten og Omegns Afholdskreds”, grundlagt af Broder Nissen den 1. april 1900. Nissen blev foreningens formand. Han var udlært murer og virkede på udmærket vis som leder af Hadsten Højskoles håndværkerafdeling fra 1898-1917.

Det skal nævnes, at der på nogenlunde samme tid var afholdsforeninger i Lyngaa, Lerbjerg, Vissing og Galten, og betydningsfulde mænd og kvinder bakkede op om sagen.

Sådan gik det til, at den pengestærke forening i 1903 kunne opføre en særdeles statelig bygning, ”Hadsten Forsamlingsbygning & Afholdshotel”, en ejendom, der faktisk var over almindelig stationsbystandard.

Ejendommen har mistet lidt af fordums pragt, men kan stadig beundres i Østergade 21 – se indledningsbilledet, hvor bank, bager og skomager naturligvis er ramt af første hold julesne det år. Det sneede altid i gamle dage – også i 1985.

En af afholdssagens varmeste fortalere var Larsen-Ledet; i spøg kaldet manden uden fornavn. Han hed nu ellers Lars og blev født 10. september 1881 i Løkken, og han uddannede sig til journalist og blev hurtigt en kendt afholdsagitator.

Allerede i 1906 blev den unge mand redaktør af afholdsbevægelsens avis, ”Afholdsdagbladet”. Den stilling bestred han til 1936, da bladet gik ind.

Larsen-Ledet ville naturligvis gerne slå et ekstra slag for bevægelsens fremme i Hadsten og omegn, og samtidig kunne han passende nyde Afholdshotellet i al dets pragt.

Jeg er blevet fortalt, at han fuld af kampgejst og med målbevidste skridt steg af toget en dag i 30´erne for endnu engang at lade sin røst høre i stationsbyen, men på den korte strækning til hotellet blev han antruffet af en børstenbindersvend, som interesseret havde fulgt Larsen-Ledet med blikket.

-Undskyld jeg trænger mig på, råbte børstenbinderen: -Er De ikke Larsen-Græsted..?
(Larsen-Græsted var en af datidens andre kendte afholdsmænd og yderligere landskendt for at læse morsomme monologer m.v. op i radioen.)

-Nej, jeg hedder Larsen-Ledet, svarede afholdsagitatoren.

-Jamen – er det ikke Dem, der læser så sjovt i radioen..?

-Nej, det er Larsen-Græsted…

-Nå, er det det. Men det er ham, der agiterer så voldsomt for afholdssagen, ikke sandt..?

-Nej – det er mig!

-Men De taler jo jysk. Jeg har altid troet, at Larsen-Ledet var sjællænder…

-Nej, det er Larsen-Græsted…

-Ja så må De undskylde, at jeg har taget fejl. I øvrigt – Larsen-Græsted, det er ham med det meget grimme hoved; ham der ligner en abe, ikke..?

-Nej brummede Larsen-Ledet: -Det er mig!

Er der en kunstner, der har forstået begrebet ”at smage juletønde”, er det Henrik Larsen.

Som tidligere nævnt hører Larsen til blandt mine favorittegnere af julekort, men bedøm nu selv dagens nisser: Er det ikke bare som at se sig selv…? Eller naboen..?

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Vaccinationssted i Hammel klar til at åbne i morgen onsdag

Vaccinationssted i Hammel klar til at åbne i morgen onsdag

De sidste detaljer er ved at være på plads i Arenaen i Hammel Idrætscenter (HIC), hvor det store vaccinationssted åbner i morgen ... læs mere
Kæledyr i haven tiltrækker rotter

Kæledyr i haven tiltrækker rotter

Vidste du, at når du holder dyr i haven, tiltrækker det rotter? To gange årligt informerer kommunerne om, at rotter er et fælles ansvar ... læs mere
Åbne Folkevogne har altid været populære

Åbne Folkevogne har altid været populære

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Boligmangel i alle regioner:

Boligmangel i alle regioner:

Kun en meget lille del af husene er til salg ... læs mere
Golfsporten er i fremgang – også i Hammel Golf Klub

Golfsporten er i fremgang – også i Hammel Golf Klub

Danmarks 186 golfklubber har 154.803 medlemmer ved udgangen af september 2020. Det er mere end 6.200 flere end på samme tidspunkt i 2019, og det er knap 2.000 flere end den hidtidige rekord fra 2012 ... læs mere
Cykeloprydning i Hammel, Hadsten og Hinnerup

Cykeloprydning i Hammel, Hadsten og Hinnerup

Favrskov Kommune rydder op i cyklerne, der er parkeret ved stationerne i Hadsten og Hinnerup samt busstationen i Hammel ... læs mere
FAVRSKOV PADEL KOMMER TIL HADSTEN

FAVRSKOV PADEL KOMMER TIL HADSTEN

- ÅBNER DEN FØRSTE APRIL ... læs mere
2 litografier sælges

2 litografier sælges

Henvendelse til 51 87 08 97 i Hadsten ... læs mere
VITAMIN BOOST uge 9

VITAMIN BOOST uge 9

En hilsen fra Favrskov Erhvervsråd ... læs mere
JUHUUUU - HÅNDBOLD IGEN

JUHUUUU – HÅNDBOLD IGEN

Fra imorgen starter håndbolden op igen - udendørs nuvel, men vi er IGANG IGEN ... læs mere
HØST marts 2021

HØST marts 2021

Forår på vej(r)? ... læs mere
Loading...