|

AT VÆRE BESAT

Når man bliver grebet af den gode fortælling. Ole Juul og Pingvinnyt ønsker glædelig Pinse

AT VÆRE BESAT

 

Af pastor emeritus Ole Juul

Det var en onsdag eftermiddag. De små fra 3. klasse havde fundet deres pladser i konfirmationsstuen. De havde haft en lang skoledag, og nu skulle de minsandten atter sidde og lytte til, hvad en voksen havde at fortælle dem. Det varede lidt, inden der blev ro, men så var der ”hul igennem”; der var ørenlyd, og det første, der skulle ske, var, at jeg svarede på nogle af de mange spørgsmål, som videbegærlige børn har. Det var et ritual – som kagen og saftevandet i slutningen.

”Hvad betyder Pinse”, spurgte en af pigerne. Så må man lige trække vejret en ekstra gang, for det er nu ikke så ligetil. Dels er der ikke de samme traditioner knyttet til denne højtid som til andre højtider, og dels hører der ikke en fortælling til med ”kød på” som med en fødsel, en død og opstandelse.

Men jeg forsøgte at gøre dem forståeligt, at der for knap et par tusind år siden stod en lille flok bange og rådvilde mænd i Jerusalem. De skulle som de første begynde at udbrede budskabet om Jesus, det, der senere blev til kristendommen.

De var rådvilde og i grunden ude af stand til at løse en så umulig opgave. Men der skete så det, der er hele Pinsens indhold; at de på en forunderlig måde blev i stand til at gøre sig forståelige. Folk fra nær og fjern standsede op og lyttede, som disciplene stod dér på torvene, grebet som de var af fortællingen, og fra den dag var den kristne kirke skabt. Kirke som det sted, hvor folk standser op og lytter og bliver grebet af det, der bliver fortalt for dem.

Den niårige var tilfreds med svaret, og jeg fortsatte med dagens ”program”, som var en fortælling om Påsken, om det sidste måltid, Jesu tilfangetagelse, forhøret hos Pilatus, korsfæstelsen og endelig opstandelsen. Hvad der tog dem den dag, disse små, er ikke let at sige, men de lyttede i næsten en time til fortællingen. Der var helt ro, og da jeg var færdig, udbrød en af drengene: ”Ole, det er som at være besat. Jeg er træt i hovedet, men jeg kan slet ikke lade være med at lytte til det, du fortæller. Det er godt nok spændende!”

Der gik et øjeblik. Den bemærkning skulle lige fordøjes. Nu vidste de i alt fald, hvorfor vi fejrer Påske, og jeg vidste, hvad Pinse er, og hvad det betyder, når vi taler om Helligånden som den kraft, der gør, at vi lytter og forstår talen om ”Guds storværker på vort eget modersmål”.

At være besat af ånd. Kan det siges bedre? Normalt forstår vi besættelse som noget negativt, men det kan jo også forstås positivt som den tilstand, vi kommer i, når noget kommer over os, fortælles os, hvor vi ikke kan lade være med at lytte og tage det til os. Da er vi besat af en kraft, af en ”ånd”, der gør, at vi, selv om vi har tusind andre ting i hovedet, lytter, og lader det fortalte gå ind.

”Af børn og fulde folk skal man høre sandheden”, siger vi. Nu var der ingen fulde folk til stede i konfirmationsstuen den dag. Men der var en flok børn, som lod sig fylde af den fortælling, som er grundfortællingen i den kristne kirke, og en af dem fortalte mig med sine egne ord, hvad Pinse dybest set betyder. ”At være besat”.

Resten af dagen var jeg besat, opfyldt af en stille glæde over at være til stede, hvor og når fortællingen lykkes.

GLÆDELIG PINSE

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
2 biler kørt sammen

2 biler kørt sammen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

af Irma Møller, - formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

af Irma Møller , formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Listeria i cheddarost

Listeria i cheddarost

Lactalis Danmark tilbagekalder et parti Cahill’s Porter Cheddar ost, da der er risiko for listeria i produktet. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 29. juli 2021 ... læs mere
Denne bil savner sin ejer

Denne bil savner sin ejer

Bilen står på Siriusvej 7 8370 Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (32)

UD I NATUREN (32)

I dag får du en håndfuld motiver, taget på en solskinsdag, i og omkring den lukkede fiskepark i Svejstrup ... læs mere
Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Loading...