|

BARNDOMMENS LANDSKABER

-Vi skal farve mørke decemberdage lyse, skriver Ole Juul i årets 3. adventsklumme og kalder herlige barndomsglæder frem

BARNDOMMENS LANDSKABER

Af pastor emeritus Ole Juul

Jeg samler på gode ord og udsagn som kan farve mørke decemberdage lyse. Måske er det fordi tiden efterhånden er så fattig på dem, at de er så dyrebare, hvem ved, men jeg fik engang et udsagn foræret, som hensatte én i gode eftertanker fra ens egen barndom.

Vi havde dengang besøg af en af kusinerne, og der er åbenbart noget helt særligt over adventsdage i en præstegård på landet. For der gik ikke lang tid, så var de, skønt snart voksne, tilbage i barndommens lege. I grunden er de vokset fra dem, og i det daglige er det en helt anden dagsorden, der banker på.

Men denne solfyldte, frostklare eftermiddag opsøgte de de gamle steder, skråningerne, hvor de som børn havde kælket, de åbne vidder, hvor de ofte for vild, så nervøse forældre måtte ud med lys og lygte for at lede, og adspurgt af os ”gamle”, som sad og holdt mørkning, hvor de havde været, svarede de som med en mund: ”I barndommens landskaber”.

Dagene er korte, og landskabet ligger hen i et grålig mørke, der kalder på solhverv. Som fyldte kloakker flyder aviserne og fjernsynet over med nyheder og reportager om ulykker og meningsløse hændelser, som man skal være ganske forhærdet for overhovedet at kapere. Da er det, man selv i en efterhånden overmoden alder kalder ”barndommens landskaber” frem. Da er det, man finder ”barnet” herinde frem og husker verden, som den var engang, før den gik af lave.

Vel er erindringsglimtene præget af fortrængningens nådegave, hvor vi kun husker, at alt var såre godt, men alligevel, lykkeligt det menneske, der har disse erindringer med i rygsækken.

Og dér sidder vi så en sen aftentime og lader erindringerne blive til fortællinger, og i sit stille sind glæder man sig over, at man selv var med dengang, da fortællingerne for disse store børn var levet virkelighed. Glemt er bekymringerne, glemt er de skæld ud, de fik, når de kom hjem efter en dag på kælkebakken med tøjet i laser. Tilbage står minderne om dage, hvor spirerne til voksenlivets håb og forventninger blev plantet.

Der er skeptikere og samfundsanalytikere, der med skarpe analyser af unge menneskers liv og færden i dag hensætter forældre i en tilstand af permanent dårlig samvittighed og sikker fornemmelse af åbenlys svigt.

Vel havde vi travlt, og vel var der situationer, hvor vi kunne og burde have valgt anderledes, og intet er set så skarpt som i bagklogskabens klare lys. Da er det en lise for sjælen at blive mindet om, at vi dog var der engang, ren balsam for øregangen at lytte til, at også vi befolkede disse ”barndommens landskaber”.

Det var næppe pædagogiske overvejelser, der gjorde det, ej heller de store beslutninger om ansvarlighed (dem henlagde vi til arbejdslivet), men det traf sig, og andet og mere er der ikke at sige om det. Det traf sig.

Så mens dagene er korte, og alt for korte til det, vi skal nå, inden det for alvor bryder løs, så kan vi med voksne børns udsagn om genfundne ”barndommens landskaber” glæde os over, at det, der skaber fortrøstning og forventning, ikke var det, vi som travle voksne nåede, men det, som gennem barnet nåede os.

Og da bliver dagene lange og uudtømmelige.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Gert Jensen har været til fodboldtræning

Gert Jensen har været til fodboldtræning

Den tidligere formand lægger hårdt ud ... læs mere
FAVRSKOV FIGHTERS ER TILBAGE

FAVRSKOV FIGHTERS ER TILBAGE

Lykkeligaholdet er på banen igen ... læs mere
Hadsten Håndbold

Hadsten Håndbold

E flot 2.halvleg gav point mod oprykningsaspiranterne TMS Ringsted ... læs mere
Jessi og Jeppe på TV i aften

Jessi og Jeppe på TV i aften

Wineboutique . Hadsten viser travløb på TV i aften ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Liva er kommunens første EUX sosu-assistent

Liva er kommunens første EUX sosu-assistent

LIVA fra ULSTRUP får fin hue ... læs mere
Ryan fra Broholm i Lilleåen

Ryan fra Broholm i Lilleåen

Ryan muntrer sig - friskt gjort - se video ... læs mere
Salming og Hadsten Håndbold indgår stor og lang aftale 

Salming og Hadsten Håndbold indgår stor og lang aftale 

Forlængelse af stor aftale med Salming ... læs mere
Musik- og kulturskolerne kom ikke ”på græs”.

Musik- og kulturskolerne kom ikke ”på græs”.

Mens børn- og unge der går til fodbold må komme på græs – må børn- og unge der går i musik- og kulturskoler fortsat bruge deres fritid på online undervisning ... læs mere
Loading...