|

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Stumfilm og stumfilmsstjerner

DEN GLEMTE STJERNE

ROMAN Eva Tind har skrevet en slags roman om den danske stumfilmstjerne Asta Nielsen. Jeg skriver ”en slags”, for det meste der fortælles, er virkeligt nok, så bogen er også en slags biografi. I begyndelsen af sidste århundrede var ”die Asta” den mest feterede filmstjerne i Europa, men da hun vendte tilbage til Danmark i 1937, blev hun overset og glemt. Måske skyldes det at hendes karriere mest havde ligget i Tyskland (hvilket var rigtigt nok), måske at man mistænkte hende for at have sympatiseret med nazisterne (hvilket var forkert – hun forlod netop Tyskland på grund af Hitlers regime). Romanen krydsklipper mellem Tinds research-arbejde, noter fra Astas Nielsens selvbiografi og gengivelser af virkelige telefonsamtaler mellem skuespilleren og en nær ven og danner dermed en fascinerende mosaik.

Astas skygge. Af Eva Tind

 

KUNST OG SORGARBEJDE

ROMAN I ”Illusionernes bog” spinder Paul Auster atter en elegant ende over forholdet mellem fiktion og virkelighed. Litteraturprofessoren David Zimmer har mistet sin familie i et flystyrt og er ved at gå under i sin dybe sorg. En dag ser han et klip fra en gammel stumfilm med den for ham ukendte skuespiller og instruktør Heinrich Mann. Han fascineres dybt og begynder at researche skuespilleren som alle har troet var død. Men en dag skriver Mann til ham fra New Mexico, og snart er de tos skæbner viklet sammen. Også i denne Auster-roman er der flere (filosofiske) lag, men det er først og fremmest en elementært spændende og bevægende historie.

Illusionernes bog. Af Paul Auster

 

EN MAGISK KUNSTART

DVD Filmen ”The Artist” tog verden med storm i 2012 da den kom op i biograferne, og det var ikke mindst bemærkelsesværdigt da der var tale om en sort/hvid film med stumme sekvenser. Titlens kunstner er stumfilmstjernen George Valentin hvis liv falder fra hinanden da tonefilmen bliver født og publikum vil have lyd. Valentins stjerne daler, mens den unge Peppy Millers stiger. De to forelsker sig i hinanden, og ”The Artist” er i bund og grund deres kærlighedshistorie. Men samtidig er den en hyldest til filmkunsten og dét at fortælle og røre et publikum gennem billeder. Hvis man havde glemt filmkunstens magi, får man lov til at genopleve den her!

The Artist. Instrueret af Michel Hazanavicius

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek. Du kan finde flere tips på www.favrskovbib.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...