|

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Litterære erindringer

SANDHEDENS KERNE

ERINDRINGER Günter Grass’ erindringsbog ”Når løget skrælles” (2006) strækker sig fra barndomsårene i 1920’erne til den første berømmelse omkring udgivelsen af ´”Bliktrommen” tredive år senere. Krigen spiller selvsagt en stor rolle – og da det omkring udgivelsen kom frem at forfatteren havde været medlem af SS skabte det noget af en skandale. Der var mange der syntes at den indrømmelse kom vel sent. Men Grass’ bog handler også om meget andet: om erindring og historie, barndom og manddom, kunst og virkelighed. Oversætteren Per Øhrgaard har skrevet at Grass i sin romankunst blander ”naturalistisk præcision og vild surrealisme”, og noget af det samme kan siges om ”Når løget skrælles”.

Når løget skrælles. Af Günter Grass

 

ET STORBYLIV

ERINDRINGER Nobelpristageren Orhan Pamuks ”Istanbul” (2003) er både en erindringsbog og en bog om en by. Istanbul er ikke bare en kulisse for Pamuks liv, men noget nær et levende væsen eller en selvstændig karakter. Den påvirker Pamuk med en særlig melankoli, på tyrkisk hüzün, en storby-weltschmerz eller spleen der har at gøre med splittelsen mellem østlig og vestlig kultur, mellem Orienten og Europa. Melankolien bliver en af de vigtigste drivkræfter for Pamuks eget forfatterskab, men er altså ikke så meget en personlig sindstilstand som en kulturel stemning. ”Istanbul” sammenfletter således Pamuks personlige erindringer med historiske og kulturelle refleksioner.

Istanbul. Erindringer og byen. Af Orhan Pamuk

 

LIVETS UIMODSTÅELIGE KOMIK

ERINDRINGER ­Når talen falder på Dario Fo tænker man først og fremmest teater, men han er også sanger, sangskriver, maler, politisk aktivist og forfatter. Hans erindringsbog ”Flagermusenes landsby” udkom i 2004 og fortæller om hans tidlige barndom. Den respektløse humor er også her, som i hans teaterstykker, fremtrædende. Fo kommer af en bondeslægt, og det er her, særligt hos morfaren, at vi finder rødderne til hans sprudlende fantasi, jordnære skepsis og politiske engagement. Bogen er naturligvis oplagt læsning for alle der elsker Fos teaterkunst, men kan i virkeligheden nydes af alle der sætter pris på en farverigt fabulerende historie. Dario Fo har en udsøgt sans for sit publikum – også når han skriver!

Flagermusenes landsby. Af Dario Fo

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek. Du kan finde flere tips på www.favrskovbib.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...