|

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Når tegneserier bliver til kunst

GÅTUR GENNEM BYEN

TEGNESERIE Med japanske tegneserier forstår mange Manga – de små bøger fyldt med eksplosive udråb, drabelige kampe og venskab. Når man læser Jiro Taniguchis ”Manden der går tur”, viser der sig en helt anden side af tegneserien. Handlingen er egentlig afsløret i titlen – vi følger en mand, der går små ture i en japansk by. Turene er helt blottet for dramatik – eller det vil sige, dramaet udspiller sig mellem den vandrende og oplevelsen af byens detaljer, som de sirlige tegninger lader os dele med ham undervejs. Taniguchi lader den opmærksomme læser opleve det store i det små, og stilheden er så larmende, at man kan blive helt forstyrret på de få sider med dialog – en dialog der måske for at understrege denne effekt er sat med en påfaldende stor skriftstørrelse.

Manden der går tur. Af Jiro Taniguchi

 

TILSKUER I EN VOLDSOM VERDEN

TEGNESERIE Bevægelsen og opmærksomheden i Emmanuel Guiberts ”Fotografen” minder om Taniguchis byvandringer, men scenen er helt anderledes. Beretningen er dokumentarisk og følger et hold Læger Uden Grænsers rejse ind i et borgerkrigshærget og russiskbesat Afghanistan. Det er en beretning om lidelse, både blandt den forarmede befolkning og blandt rejsedeltagerne. De får ar på både sjæl og krop af den ugæstfrie afghanske vinter, der står som et sindbillede på landets håbløse situation. Guiberts levende tuschtegninger – fortrinsvist holdt i brune toner – bliver med jævne mellemrum brudt af fotografen Lefèvres billeder fra turen. Det kan lyde sært, men det virker – gribende og nådesløst.

Fotografen. Af Emmanuel Guibert

 

KRIGSVETERAN – OG MENNESKE

TEGNESERIE ”Alans Krig” er Guiberts biografiske tegneserie om amerikanske Alan Cope, veteran fra 2. verdenskrig. Krigen, den handler om, er dog den unge Alans kamp for at finde sit selv. Den skildrer stille erindrende Alans møder med en række personer før, under og efter krigen: amerikanske rekrutter og tyskere, sigøjnere og soldater, børn og kvinder, men altid først og fremmest mennesker. ”Alans krig” er tegnet med vand tilsat blæk, hvilket giver den et særligt skrøbeligt udtryk. Det er simpelthen en af de flotteste trykte udgivelser overhovedet – tegneserier eller bøger –de sidste mange år.

Alans krig. Af Emmanuel Guibert

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Frederik Schøler, Hinnerup Bibliotek. Du kan finde flere tips på www.favrskovbibliotekerne.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

PET Petersen er kommet med dette indlæg

PET Petersen er kommet med dette indlæg

Jeg har skrevet et lille læserbrev vedr.socialdemokraternes flygtninge og indvandrere politik ... læs mere
Indbrud i Lyngå

Indbrud i Lyngå

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skare Food A/S tilbagekalder to partier af kogt skiveskåret roastbeef ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ønsker en læreplads som tømrer

Ønsker en læreplads som tømrer

Dennis Engelstad vil gerne i lære, som tømrer ... læs mere
Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Skovgruppen i Børnehuset Vesterskovvej  i Hadsten kunne i dag hejse det grønne flag sammen med borgmesteren ... læs mere
Forslag fra Flemming

Forslag fra Flemming

Hvem er Flemming ??? ... læs mere
Hadsten Skakklub - afholdt generalforsamling

Hadsten Skakklub – afholdt generalforsamling

Det er under respekt af coronaen lykkedes Hadsten Skakklub at komme i gang igen ... læs mere
Nyt mødested i Thorsø -

Nyt mødested i Thorsø –

få en snak -så er du ikke alene ... læs mere
Loading...